KASAD adına Genel Sekreter Erol Gül’ün sunum yaptığı seminere, Sekamsan’ın yanı sıra Duran Makina, Fujifilm ve Matkim sunumlarıyla katıldı. Seminerde, üretimde hataların önlenmesine yönelik çözümlerin yanı sıra verimliliği arttıracak ve fireyi azaltacak teknolojiler ve uygulamalar üzerinde duruldu.
Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD), Sekamsan ile birlikte düzenlediği seminerlerinin ikincisini 18 Temmuz’da İstanbul’un Bahçelievler ilçesinde, Yenibosna’da Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) binasında gerçekleştirdi. Karton ambalaj üretiminde hataların önlenmesi ve verimliliğin arttırılması konusunun işlendiği seminere İstanbul dışında Ankara, İzmir, Konya, Bursa, Gaziantep, Adana, Karaman dahil birçok ilden sektör mensupları katıldı.
“Sekamsan olarak sektörde sinerji yaratmaya devam ediyoruz”
Toplantının açış konuşmasını yapan Sekamsan Kağıt Karton Genel Müdürü Cemal Erdoğan, geçen yıl ve bu yıl KASAD organizasyonu ile gerçekleştirilen iki seminere gösterilen yoğun ilgiden memnun olduğunu belirterek, “Karşılaştığımız manzara bu tür eğitim çalışmalarına daha fazla yer vermemiz gerekliliğini ortaya koymuştur” diyor ve şöyle devam ediyor.
“Sektörün ve firmalarımızın özellikle ekonominin belirsizliğini koruduğu bu dönemde eğitim ve Ar-Ge çalışmalarına gereksinimi olduğu için sosyal sorumluluk projelerimizi bu alanda yoğunlaştırdık. Lokal ve global ekonomide bir adım önde olmanın avantajı herkes tarafından bilinen bir gerçekliktir. Bunu da ancak eğitim ve Ar-Ge ile yakalamak mümkündür. Amacımız bu iklimi oluşturarak bilgi toplumunun oluşmasına katkı sağlamaktır. Refah ve katma değer bilgi toplumundan geçiyor.
Bugün burada sinerji dediğimiz şeyin çok güzel bir örneğini yaşıyoruz. Sekamsan, Fujifilm, Duran Makina, Matkim bu sektörün öncü firmaları. Onların bilgi ve birikimlerinden yararlanacağız. Sekamsan olarak sektörde sinerji yaratmaya devam ediyoruz.”
Gelişmiş ülkelere eş değer kağıt – karton tüketimine ulaşma hedefi için çalışacaklarını belirten Cemal Erdoğan, “Sekamsan’ın misyonundaki gelişmiş ülkelerdeki kağıt – karton tüketimine eş değer kağıdın tüketiminin ülkemizde de sağlanması için çalışmalar yapmaktayız. Bunun için geleneksel olarak her yıl ilköğretim okullarından biri ile anlaşıp onlara iş ortamımızda kağıt ve kartonun eğitim, kültür hayatımızdaki yeri ile çevre ve ambalajda kullanımının sonuçları üzerinde bilgilendirmelerde bulunmaktayız” diyor. Aynı hedef doğrultusunda sektör derneği KASAD ile iş birliği yaparak bu zorlu dönemde bir kaldıraç görevi yapacağına inandıkları bu seminere sponsor olduklarını belirten Erdoğan, Eğitim ve Ar-Ge’yi çok önemsediklerini, Sekamsan’ın 35 yıl önce Bursa’da başlayan sektör serüveninde bugün İstanbul, Bursa, Ankara ve Konya’da depo ve lojistik merkezleri ve kağıt marketleri ile tüm Türkiye’ye hizmet veren bir tedarikçi konumuna geldiğini, Uzak Doğu’da ve Avrupa’daki bağlantıları ve girişimleri ile dünyaya açılan global bir oyuncu olmayı hedeflediklerini vurguluyor.
Ürün gamında lider
“Ürün gamımızın genişliği konusunda sektörde lider firmayız” diyen Cemal Erdoğan, ambalaj sektörü, yayıncılar, matbaalar, kırtasiye – kopyalama merkezleri, dijital baskı yapanlar, gazete ve medya kuruluşları, ajanslar, etiketçiler, mücellithaneler ve daha birçok kurum ve kuruluşla; bayilik ve distribütörlüğünü yaptıkları markaların ürünlerini bobin – ebat olarak stoklarında tutup kendi araç filolarıyla 7/24 buluşturduklarını kaydediyor. Ürün çeşitliliği konusundaki liderliklerini sürdürmekteki kararlılıklarını dile getiren Erdoğan, Mevcut çeşitlerini daha da arttırmaya dönük Ar-Ge çalışmalarını aralıksız sürdürmekte olduklarını ifade ediyor.
Taksitli kampanya fırsatları devam ediyor
“Ekonomide yaşanan belirsizlikler nedeniyle tedarikçisi olduğumuz firmaların önünü açmak amacıyla birçok banka ile iş birliği sağlanarak Garanti Bonus, World, Axess, Finansbank, İşbank Maximum kartlarına önemli taksit imkânları alınmıştır” diyen Erdoğan, ödemelerde kredi kartı enstrümanını daha da yaygınlaştırarak bu enstrümandan çözüm ortağı oldukları firmalara alternatif ödeme kolaylıkları sağlamakta olduklarını söylüyor.
Printtek 2017’den sonra hedef drupa 2020’ye katılmak
Sekamsan İstanbul’da 4-8 Ekim 2017 tarihlerinde yapılan Printtek 2017 – 13. Uluslararası Baskı Teknolojileri ve Kağıt Fuarı’na katılarak yeni ürün ve markalarını sektörle buluşturma fırsatı bulmuştu. Fuarda sektör temsilcilerini ağırlayan ve sektörün nabzını tutarak gelen bilgiler ışığında yeni yatırım kararlarını gözden geçirme şansı bulan firma, aynı zamanda global firma olma hedefini yeni pazar ve müşteriler noktasında hayata geçirme fırsatı yakalamıştı. Erdoğan, “Ulusal ağımızı geliştirmenin yanında var olan ihracatımızı da arttırmayı hedefledik ve bu çerçevede sonuç alıcı önemli temaslarda bulunduk. Sekamsan büyüme stratejisi doğrultusunda 2020 yılında yapılacak drupa fuarına katılarak global alanda yeni pazarlar bulmak, portföyümüze yeni ürünler katmak arzusundayız” diyor.
7/24 üretim ve teslimat
İstanbul depo, satış ve lojistik merkeziyle başlattıkları vardiya sistemiyle kapasitelerinin arttığını belirten Cemal Erdoğan, gece vardiyasında oluşturdukları servisle gece boyunca ürün teslimatı yaparak 7/24 teslimat hizmeti vermenin memnuniyetini yaşadıklarını ve müşterilerine yaşattıklarını kaydediyor.
Hedef, pazar payını arttırmak
Sekamsan’ı güçlü kılan ekibinin moral ve motivasyonunun, üretici ve müşterilerin talep ve isteklerini doğru yönlendirerek, kriz ortamlarında uzun vadede kazanç sağlayacak karşılıklı yarara dönüştürdüğünü belirten Erdoğan, ekliyor. “Bu da müşteri sadakatini sağlamaktadır. Eğitim ve Ar-Ge ile çıtamızı daha da yükseğe taşımayı hedef edindik.”
Cemal Erdoğan’ın ardından Sekamsan firma ortaklarından Melih Cem Erdoğan, Sekamsan’ın kuruluşu ve ürün gamını ve şube ağını geliştirmesini de içeren kronolojik gelişimini özetleyerek başladığı sunumunda, firmanın kesim – ebatlama ve flekso baskı dahil üretim tesisine yapılan yatırımlar; Çin Şanghay’da 2016’da açılan ofis; geçen yıl Ankara’da açılan şube ve İstanbul Davutpaşa depo ve lojistik merkezinin genişletilmesi hakkında bilgi verdi. Son olarak 2018’de sürdürülebilirlik ve çevreye verdikleri önem doğrultusunda FSC Belgesi alarak sektörün hizmetine sunduklarını Cem Erdoğan; firmanın hedeflerini şöyle sıralıyor:
Büyüme stratejisi doğrultusunda yeni şube kağıt marketler açmak, ürün gamına yeni çeşitler katmak, yurt dışı şubesi ile uluslararası marketlere açılmak, Bursa ve İstanbul için yeni kağıt – karton kesme makineleri almak, yakın gelecekte Avrupa’da (Almanya veya Avusturya’da) üs edinmek, yurt içi ve uluslararası fuarlara katılmak (drupa 2020).
Sekamsan Pazarlama ve İş Geliştirme Uzmanı Alaaddin Yamaner, firmanın ambalaj, matbaa – yayın ve kırtasiye ana başlıkları altındaki ürün portföyü hakkında bilgi verdi. Sekamsan bu üç grupta çok geniş bir ürün yelpazesi sunuyor.
Erol Gül (KASAD Genel Sekreteri) “Tüm Avrupa ülkeleri bize imrenerek bakıyorlar”
KASAD Genel Sekreteri Erol Gül, Türkiye’yi Avrupa’da ve tüm dünyada karton ambalaj sektörünü geliştirdikleri için davetlilere teşekkür ederek başladığı konuşmasında, dünya ve Avrupa kağıt karton tüketiminden rakamlar ve grafikler eşliğinde, Türk karton ambalaj sektörünün rakip ülkeler arasında öne çıkan büyümesine vurgu yaptı.
Gül’ün Mayr Menholf 2015 rakamlarından aktardığı verilere göre, dünya kuşe karton tüketiminin % 60’ını Asya (34 milyon ton), % 22’sini Amerika (13 m. ton), % 17’sini Avrupa (10 m. ton) ve % 1’ini diğer ülkeler (0,6 milyon ton) gerçekleştiriyor. ECMA 2016 istatistiklerinden aktarılan verilere göre ise Avrupa karton ambalaj üretimi 2013-2018 tahminlerinde Türkiye tüm Avrupa’da açık ara önde görünüyor (Almanya, Avusturya ve Fransa’nın toplam üretiminin üzerinde, Avusturya yerine İtalya’yı koyduğumuzda, üç ülkenin üretimine çok yakın). Erol Gül, “Tüm Avrupa ülkeleri bize imrenerek bakıyorlar” diyor. Yine ECMA verilerine göre 2016-2021 arasında Avrupa’da öngörülen karton ambalaj üretimi artışının % 39’u tek bir ülkeden, Türkiye’den gelecek. Pazar beklentileri grafiğinde en üstte ilaç kutuları yer alıyor. Onu sırasıyla dondurulmuş/pişmiş gıda – et ve tatlılar, diğer gıda dışı ürünler, kozmetik – bakım ürünleri, şaraplar – alkoller – bira ve soğuk içecekler ürün ambalajları izliyor.
Erol Gül, ambalaj trendleriyle ilgili örnekler de verdiği sunumunu karton tanımı, yapısı ve kalitesi, karton makinası, karton su yolu, kartonun gramaj, kalınlık, stifnes vb. özellikleri, karton rutubeti, karton testleri üzerine çok değerli teknik bilgiler ve karton türlerinin teknik isimlendirilmesine ilişkin bilgilerle bitirdi.
Katlama yapıştırma makinasında verimlilik ve kalite kontrolü
Duran Makina Genel Müdürü Abdurrahman Küçükaras; katlama yapıştırma makinası üzerinde katlama yapıştırma öncesinde, esnasında ve sonrasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini özetleyen bir sunum yaptı. Bu sunumdan bazı önemli notları aşağıda aktarıyoruz:
Küçükaras, doğru karton seçiminin ardından baskının çok önemli olduğunu vurguluyor. Baskı kalitesinin iyi olması ve mürekkebin kartona iyi penetre olması gerekiyor. İyi kurumamış baskı daha sonra katlama yapıştırma makinesinde kayışa mürekkep bulaşmasına neden oluyor.
Kutunun yapıştırma kulağına UV lak geliyorsa, onun boşaltılması gerekiyor. Boşaltılamamış ve kutu kulağı laklı ise üç farklı yöntem kullanılıyor: Tutkal alacak kulak tıraşlanıyor, plazma haline getirecek şekilde sıkıştırılmış hava ile yakılıyor veya sıcak tutkal kullanılıyor. Selofanda ise sıcak tutkal zamanla atma yapabiliyor. Soğuk selofan tutkalı iyi sonuç veriyor ama kullanımın ardından akşam tutkal sistemlerinin mutlaka temizlenmesi gerekiyor.
Yapıştırma makinalarının verimliliğinin çok önemli bir unsuru doğru pilyaj. Karton kalınlığı ve kutu büyüklüğü gibi özelliklere göre doğru pilyajın seçilmesi gerekiyor. Kutuda nik varsa nik’lerin yerlerinin ve büyüklüklerinin çok hassas seçilmesi gerekiyor.
Katlama yapıştırma makinalarında baskı kontrol, tutkal kontrol ve barkod kontrol sistemleri var. Baskının tamamı ve kesim hataları bir şahit numuneye göre kontrol edilebiliyor; kutulardan hatalı olanlar ejektörle dışarı atılıyor. Hem sıcak tutkalı hem de soğuk tutkalı kontrol eden sistemler var. Tutkal yerinin ve miktarının doğruluğu kontrol ediliyor. Barkod kontrolü aynı zamanda renk kontrolünü de sağlıyor.
Karton tipine ve üretilecek kutunun kullanım alanına (gıda, ilaç vb.) uygun, doğru tutkalın seçilmesi ve doğru makinada, doğru şekilde uygulanması gerekiyor. Pürüzsüz yüzeylerde daha az, pürüzlü yüzeylerde daha fazla tutkal uygulanması gerekiyor. Kartonun nem oranı tutkalın yapışmasını etkiliyor.
Braille uygulamaları ilaçlardan başka ürün uygulamalarına da geçmeye başladı. Kutu büyüklüğüne göre bir kalıpta üç kutu yer alabiliyor. Kalıpları Türkiye’de yapılabiliyor ve Türkiye’de de makinalara Braille sistemleri eklenmeye başlandı.
Katlama yapıştırma makinası çıkışında kutuların toplanmasında Duran Makina’nın üç çözümü var: Yarı otomatik toplama, yan yapıştırmalı kutular için tam otomatik ve dip kilitli kutular için tam otomatik toplama sistemleri.
Daha az hata ve verimlilik için Fujifilm ofset ve dijital baskı çözümleri
Fujifilm adına seminere Fujifilm Türkiye Grafik Sistemler Müdürü Ahmet Kocaman, Ofset Baskı Ürünleri Satış Müdürü Hakan Savaş, Baskı Kimyasalları Şefi Yücel Nayman, Teknik Müdür Özgür Bayraktar ve Dijital Baskı Ürünleri Satış Müdürü Kerem Ege katıldı.
Fujifilm seminerde ambalajda hataların önlenmesi ve verimliliğin arttırılmasına yönelik olarak çözümlerini sundu.
İlk sunumu gerçekleştiren Ahmet Kocaman, baskı öncesi sistemlerine ilişkin bilgilerin temelini oluşturan ışık ve renk bilgilerinden başlayarak; CMYK, RGB ve Lab renk gamutları, Saturation ve Hue, renk sıcaklığı kavramları hakkında bilgi verdi. “Bir işe bakarken hangi ışık altında baktığınız önemli. Gün ışığında ya da floresan ışığı altında, günün farklı saatlerinde renkler farklı görünebilir” diyen Kocaman, daha sonra raster ve vektör resimleri, en sık kullanılan, büyüttükçe pikselleşen ‘raster imaj’ dosya formatları (jpeg, tiff, bitmap, raw, png, gif) ve pikselleşmeyen ‘vektör imaj’ dosya formatlarının (pdf, eps, ai) özelliklerine ilişkin örneklerle ayrıntılı bilgiler verdi. Font, cantone, PPI, DPI, LPI kavramları, AM/FM tramlama, tram açıları, muare (moire) oluşumu; Ahmet Kocaman’ın değindiği son konulardı.
Fujfilm Türkiye Grafik Sistemler Teknik Müdürü Özgür Bayraktar tasarım ile baskı sonuç uyuşmazlığı sorunları üzerinde durdu. Bayraktar, font uyuşmazlığı, RGB – CMYK uyuşmazlığı vb. tasarımla ilgili sorunların kontrolü için Enfocus PitStop Extreme 08 ile PDF kontrolü öneriyor. Yanlış overprint verilmesi, makine değişikliğinde makas payı ayarı, yanlış LPI, tram açısı sorunlarına değinen Bayraktar, Mercury RIP’in aynı anda 20’ye kadar dosyayı aynı anda ripleyerek ripleme hızını arttırarak verimliliği arttırdığını belirtiyor.
Ahmet Kocaman, Baskı Öncesi – CtP, Kalıp ve Banyo Problemleri üzerine bir sunum daha yaptı. Kocaman, kalıpta çizilme, kalıpta emisyon kalması, baskıda alt tonların uçması, baskıda üst tonların çok şişmesi / dolması, kalıp üzerinde nokta değerlerinin eşit olmaması, kalıp üzerinde noktacıklar kalması, baskıda zayıf mürekkep transferi, baskıda düşük tiraj / nokta uçması gibi problemler için Fujifilm’in çözüm önerilerini sıraladı.
FujifilmTürkiye Grafik Sistemler Baskı Kimyasalları Uzmanı Yücel Nayman, ofset baskı başlıklı sunumunda ofset baskı tekniği hakkında kısa bilginin ardından baskı kimyasalları kullanımı, yıkama solventleri, hazne suları, merdane temizleme ve bakım ürünleri, sertlik düzenleyici kimyasallar, ofset alkolü gibi kimyasalların kullanımı ve işlevleri, konuyla ilgili baskı problemleri (kirletme, ton, mürekkep çürümesi, yolma, mürekkep uçması, zayıf kuruma ve sürtünme dayanıklılığı, blankette birikme ve parlama, merdanelerin mürekkebi az transfer etmesi, kalıbın mürekkebi az alması, kalıbın uçması ve körlenmesi, zayıf baskı vb.) ve bunlar için Fujifilm’in çözüm önerilerini sundu. Fujifilm baskı kimyasallarını müşterilerine Pressmax markası altında tedarik ediyor.
Fujifilm Grafik Sistemler Endüstriyel Baskı ve İş Geliştirme Müdürü Kerem Ege, dijital baskı tekniklerine kısaca değinerek inkjet baskı sistemleri üzerinde durdu. “Piezo baskı kafalarında 30 yılı aşkın tecrübemiz var. Bini aşkın baskı kafası patentine sahibiz” diyen Ege, inkjet kafadan doğru miktarda mürekkebin doğru yere gitmesi için çok özel bir mühendislik yeteneği geliştirdiklerini, nozul tasarlayabildiklerini ekliyor. Ege, sunumunda Fujifilm Inca Onset R40’ın bir polaroid fotoğrafın çekilmesinin ardından fotoğraf kağıdında belirmesine kadar geçen sürede tam ebat bir poster basabildiğini gösterdi. Jet Press 720S ve Heidelberg ile birlikte geliştirilen Primefire 106 da sunumda gösterildi.
Tan Yılmaz (Matkim Genel Müdür Yardımcısı); “Yanlış malzeme kullanımı büyük zararlar verebilir”
Matkim Matbaacılık Kimyası San. ve Tic. Ltd. Şti. Genel Müdür Yardımcısı Tan Yılmaz üretkenlik ve verimlilik ilişkisi ve verimlilik tanımıyla sunumuna başladı. Genel olarak dünyada verimlilik ile ilgili trendin sermaye verimliliği, iş gücü verimliliği, makine verimliliği ve malzeme verimliliği olmak üzere dört başlık altında ele alındığını belirten Yılmaz, bunların nasıl ölçüleceğini gösterdi.
Tan Yılmaz, nasıl kullanılacakları, kimyasalların fayda / maliyet oranları konularına değinirken, “Matbaacılık sektörü diğer sektörlere göre en zor sektörlerden biri, en zoru. Kimyager, fizikçi, mekanikçi, elektrikçi – elektronikçi olmak ve tüm ayrıntılara hakim olmak zorundasınız. Dolayısıyla tüm bunlardan ortaya çıkacak sorunların önüne geçmek zorundasınız” diyen Yılmaz, bunun için önlemler alınması ve sistem oturtulmasının önemini vurguluyor.
Bakım programlarının önemine değinen Tan Yılmaz, bir bakım takvimi hazırlanmasının her zaman çözüm olmayabileceğini, önemli olanın makine için doğru zamanda doğru çözümü üretmek olduğunu belirterek, birlikte çalıştıkları müşterileri için uygun bakım programları hazırlamaya çalıştıklarını kaydediyor. “Kimya üreticisi bir firma doğru ham maddeyi hazırlamazsa sizlere de çok büyük zararlar verebilir” diyen Yılmaz, örnek bir bakım programı gösterdi.
Tan Yılmaz’ın ardından Matkim Teknik Satış Yöneticisi Serkan Bekar, günümüzde baskı esnasında yaşanan sorunlara çok daha hızlı çözüm üretmek gerektiğini belirterek, baskıda sık görülen problemlerin (çapaklanma, yolma, gölgeleme, nokta şişmesi, arka verme, renk kontrol problemi) nedenleri, çözüm önerileri, kimyasallar ile nasıl önlenebileceği üzerinde durdu.