Lidya Grup İstanbul Kurumsal Satış Müdürü Özge Öktem, şirketlerin 27001- Bilgi Güvenliği ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında, gelişmiş baskı teknolojilerine hızlı bir şekilde entegre olma isteğini vurguluyor ve “Yönetilen baskı hizmetleri ve güvenli baskı çözümleri; yönetilmesi mümkün, raporlanabilir, verimliliği artıracak ve maliyetleri optimize edecek bir sistem olduğundan, müşterilerin ilgisini çekmektedir. Müşterinin gelişen ve değişen ihtiyaçlarına uygun teknolojik değişimler olacağını ve mobilitenin gittikçe önem kazanacağını düşünmekteyim. Örneğin, Xerox’un yeni teknolojisi sayesinde, mobil telefonunuz ile buluta göndermiş olduğunuz bir baskıyı dilediğiniz ülke / şehir veya lokasyondan Xerox Connect Key cihazları ile alabilirsiniz. Yine uluslararası şirketler, farklı ülkelerdeki şirketlerinde gelen dosyaların baskılarını istedikleri ofislerinden alabilecekleri teknolojik yazılımları cihazlarla almaktadırlar” diyor.
Akıllı ofis cihazlarına ilgi artıyor
Artık basit baskı işlerini yapan cihazların şirketlerin ihtiyaçlarını karşılamada yeterli olmadığını belirten Öktem, şöyle devam ediyor, “IT teknolojisi çok hızlı gelişmektedir ve IT yatırımlarına önem veren şirketler de kendi iştigal konularında daha verimli çalışabilmektedir. Bu nedenle, şirketlerin değişen ihtiyaçlarına uyum sağlayacak akıllı ofis cihazları geliştirilmektedir. Bunlardan biri de, cihazın 44 dilde tercüme yapabilme kabiliyetidir ve özellikle kobilerin büyük ilgisini çeken bu uygulama sayesinde firmalar, diledikleri ülkelerle ticaret geliştirebilir hale gelmişlerdir. Bir dilden başka bir dile çeviri, birkaç saniye içerisinde yapabilir ve üstelik bu yapılırken format bozulmaz ve word’e çevrilerek düzeltme yapılmasına olanak tanınır. Bunun yanında, mobil baskı ve kullanıcı bazlı şifreleme ile güvenli baskı, şirketlerin dikkatini çeken uygulamalar arasındaki yerini almaktadır.”
Akıllı printerlar dönemi başlıyor
Telefonlarda olduğu gibi printerlarda da dönüşümün başladığını kaydeden Özge Öktem, “Önceki yıllarda telefon ile sadece arama veya mesaj atabilirken, şu an uygulamalar sayesinde günlük birçok ihtiyacımızı telefon aracılığı ile karşılar hale geldik. Bu aslında, mobilite ve yüksek zaman maliyeti sebebiyle verimliliği artırma talebinden kaynaklanmaktadır. İşte bu gelişim, artık printerlarda da aynı şekildedir. Verimliliği artırmak ve mobiliteyi sağlamak adına, teknolojide çok büyük gelişmeler oldu. Printerlar eskiden sadece basit baskı işlerini yapan bir cihaz iken, Xerox Connect Key özelliği sayesinde şirketlerin ve hatta kullanıcıların ihtiyaçlarına yönelik kişiselleştirilebilen uygulamalar geliştirilebilmekte, mobil baskı ve 44 dilde çeviri özelliği gibi uygulamalarla akıllı ofis asistanına dönüşmektedir” diyor.
İleri teknolojiyi kullanan şirketlerin sayısı hızla artıyor
Ülkemizde şirketlerin büyük bir kısmının, yönetilen baskı hizmetleri ve güvenli baskı teknolojilerinin önemine sahip olmadığına işaret eden Öktem, şu ifadeleri kullanıyor, “Neredeyse %70 oranında şirketler, mevcutta ne kadar print işine sahip olduğunu, güvenliğinin nasıl sağlandığı gibi birçok bilgiye hakim değildir ve bu bilgiler raporlanamamaktadır. Diğer bir değişle, mevcut baskı işlerini yaparken, standardın olmaması, marka&model çeşitliliği, farklı yaşlarda cihazların olması ve raporlama yapılamadığı için ne kadar baskı üretildiği tespit edilememektedir. Bu durum toplam sahip olma maliyetinin tespitinin sağlanmasını engellemektedir. IT yatırımına önem veren şirketler ise, güvenli baskının ve otomasyon sistemi ile verimliliğin artarak, maliyetlerin kontrol edilmesini istemektedir.”