Firma başta mukavva, cilt malzemeleri ve fantezi kağıt olmak üzere renkli kağıt, mürekkep, baskı kimyasalları, tutkal, dikiş ipi, dikiş teli, PVC ve kalıp hariç her türlü matbaa malzemeleri satışını yapıyor.
Ankara’da matbaaların yoğun olduğu Kazım Karabekir Caddesi’ndeki yerinden tüm Türkiye’ye hizmet veren İmamoğlu Kağıt, çok eski bir firma. Firma sahibi Esat Ata, “Ben 1990 yılından itibaren firmada çalışıyordum. 2013 yılında firmayı devraldım” diyor ve şöyle devam ediyor.
“Özer Han’daki işyerimizden ve depomuzdan ağırlıklı olarak matbaa malzemeleri tedarik ediyoruz. PVC, cilt bezi, renkli kağıt, fantezi kağıt, 1. hamur, kuşe, A. Bristol, otokopi kağıdı, fotokopi kağıdı, dosyalık, kaplık, pelur kağıt, mukavva, tutkal, bant, dikiş teli, dikiş ipi, her türlü cilt malzemeleri, Feza’nın cilt bezlerini, Som Kağıt cilt ürünlerini satıyoruz. Som Kağıt bu sektörde bu işin uzmanı. Yıllardır bayiliğini yapıyoruz. Yurt dışına ihracatı da olan kurumsal bir firma. Türkiye çapında piyasada bu işin duayeni diyebiliriz.
Kimyasalda Matkim ürünlerini, Politek – Matsan tutkallarını, Oyal zarflarını satıyoruz. Oyal da piyasada yıllardır tanınan bir marka. Müşteri de onu tereddütsüz alıyor. Ayrıca yaldız çeşitlerimiz var.”
2018 yılında piyasada nakit sıkışıklığına neden olan kur artışları, İmamoğlu Kağıt için de zorluklar teşkil ediyor. En önemlisi, müşteri sadakatinin yerini fiyat rekabetinin alması ve maliyet baskısı altındaki matbaacıların her ürünün daha ucuzunu aramaları… Esat Ata, “Piyasada fiyat her şeyin önüne geçti. Eskiden müşteri ilişkileri daha vefalıydı. Biz sektörün en eski firmalarından biri olarak kendi markalarımızla bu vefa ilişkisini sürdürüyoruz” diyor. Firma Türkiye’nin her yerine mal veriyor. Yer darlığı ve rekabet nedeniyle kalıp işine girmemiş olan İmamoğlu Kağıt kalıp satışı yapmıyor.
“Malzeme satışında sıkıntı yok ama piyasa sıkıntılı; tahsilat sıkıntısı var” diyen Ata, ekliyor. “Kur artışından dolayı kağıt, mukavva ve cilt bezlerinde fiyatlar günlük kura göre değişiyor. Kurlar artınca sattığımız fiyattan ürünü yerine koyamıyoruz. Alırken bazı firmalar iki – üç ay vadeler yapıyor ama diğerleri ya nakit ya da kredi kartı ile ödeme istiyorlar. Caddede, iş hanlarında dükkanlar boş ve ekonomi iyi değil. Bu da sektöre olumsuz yansıyor. Personeline ücretini ödeyemeyen matbaacının elindeki malzemeyi ücret olarak teklif etmesinden daha acı ne olabilir?
İşimizin geleceğini, önümüzü göremiyoruz.”