İvedik Organize Sanayi Bölgesi’nden Akyurt’ta kiralanan 15 bin metre kare kapalı alana sahip bir binaya taşınan web ofset tesisine bir Goss G18 kurutmalı web ofset baskı makinesi kuruluyor. Macun Mahallesi’ndeki merkeze ise ikinci el beş renk bir Roland 700 ofset baskı makinesi ve Dereli Graphic’ten yeni Kodak Trendsetter Q800 Autoloader (W speed) CtP kuruluyor.
Başak Matbaacılık İvedik Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesisini Akyurt’a taşıdı ve buraya Goss G18 kurutmalı web ofset baskı makinesi yatırımı yaptı. Saatte 45 bin kopya basabilen makine, Temmuz ayında kurulum sürecindeydi ve üretime geçirildiğinde ticari renkli işler de basabilecek. Başak Matbaacılık Ortağı ve Genel Müdürü Özcan Öztürk, “Kurulma aşaması bitmek üzere. Hassas, düzgün, tabaka ofsete yakın kalitede ticari işler de basabilecek bir makine aldık” diyor.
“Bu yatırımımızla birlikte günlük üretimimizi yaklaşık 120.000 kg’dan 170.000 kg’a çıkarmış olduk”
Başak Matbaacılık ziyaretini Temmuz’un ikinci haftası sonlarında gerçekleştirdik ve henüz Milli Eğitim Bakanlığı ders kitapları ihalesi sonuçlanmamıştı. Özcan Öztürk, bu gecikme konusunda, “Geçen sene müfredatı değiştirdiler. Müfredata uygun kitapların hazırlanması Ocak ayını buldu. Bunların incelenmesi beşinci ayda bitti. İtiraz süreleri ve diğer detaylarla ilgili olarak süre uzadı” diyor. Temmuz başlarında yapılan ihale kurumun hazırladığı yaklaşık maliyet güncel piyasadan kopuk olduğundan ihale iptal edilmiş ve ihale 13 – 16 – 17 Temmuz tarihlerinde üç oturum halinde tekrarlanacaktı.
“2400 TIR dolusu kitabın basılması, ciltlenmesi ve okullara ulaştırılması için süre çok az”
“Kitapların 13 Eylül tarihinde okullarda, sıraların üzerinde olması isteniyor” diyen Öztürk, şöyle devam ediyor. “Bu sektörde kaynak kitaplar hariç olmak üzere 60 bin ton kâğıt işlenecek. Bu 60 bin ton kâğıdın bayram ve tatil günleri dışında kalan 40 – 45 gün içerisinde işlenip kitap olarak Türkiye’nin yaklaşık 430 noktasına teslim edilmesi gerekiyor. Yaklaşık 2400 TIR dolusu malzeme gelecek, basılacak, basılan mallar ciltlenecek, ciltlenen kitaplar TIR’lara yüklenecek ve Türkiye’nin her yerine dağıtılacak. 2400 TIR arka arkaya dizilirse 40 km uzunluğunda bir konvoy oluşturuyor.
İhaleye girecek firmaların tamamı bu kitapları vaktinde yetiştirebilme pozisyonunda değil. İhaleyi alan firmalardan bir kısmı başka matbaalardan da destek almak zorunda kalacak.”
Özcan Öztürk; “Komşu ülkelere de hizmet verebilmek için matbaamızı geliştiriyoruz”
İşletme olarak yatırımlarına devam ettiklerini belirten Özcan Öztürk; matbaacılık ve inşaat alanlarındaki projelerini şöyle anlatıyor.
“Akyurt tesisimizin 15 bin metre karesi kapalı, toplam 22 bin metre kare alanı var. İki tesisimizde 300’e yakın çalışanımız var. Web ofset baskı makineleri aldık. Şu anda beş adet web ofsetimiz var. Yeni bir 5 renk Roland 700 makine aldık, temizlik ve bakımı yapılıyor. Yakında kurulacak. Dört adet çok renkli ofset baskı makinemiz var. Genel anlamda yılın 320 gününde 24 saat çalışıyoruz. Bazen bayramın 1. gününde de çalışmak zorunda kalıyoruz. Müşterinin kendinden kaynaklanan gecikmelerini de bazen biz telafi etmek durumunda kalıyoruz.
Yeni aldığımız makinede insört de basabileceğiz. Özel yayınevlerinin, devletin yayınlarını basıyoruz, ayrıca Başaran Yayıncılık ve Bilen Yayıncılık adlarıyla iki yayınevimiz var. Bu yayınevlerimiz Milli Eğitim Bakanlığı için ders kitapları hazırlıyor; bu kitapları kuruma sunuyor, kurumdan onay alınırsa bu kitapların da basımını gerçekleştiriyoruz. Şu anda Talim Terbiye Kurulu’ndan onay alınmış 13 – 14 okutulacak kitabımız var; 50’ye yakın hazırlanmakta ve onaya sunulacak olan kitabımız var. Yayınevlerimiz Maltepe’de hizmet veriyor. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde akademisyenlerle çalışıyoruz. Akademisyenlerimiz kitapları hazırlıyor, yayınevimize gönderiyorlar. Yayınevimizde kitaplar inceleniyor, çapraz okumaları yapılıyor, başka eğitimci, yazar gözüyle incelettikten sonra uygun olduğunu düşündüğümüz kitapları şartları dahilinde Milli Eğitim Bakanlığına sunuyoruz. Kitap onay alırsa piyasaya çıkmış oluyor.
“Yılda 200 bin metre kare civarında kalıp tüketiyoruz”
Yeni bir Kodak Trendsetter CtP cihazı aldık ve toplam üç CtP cihazımız oldu. Yıllık 200 bin metre kare civarında kalıp tüketiyoruz. Yeni baskı makinelerimizden dolayı artacak işlerimizi ve kapasitemizi dikkate alarak bu yatırımı yaptık. Trendsetter serisinin en hızlı makinesini (Saatte 67 kalıp) aldık. Bunun dışında, matbaayı geliştirmeyi, büyütmeyi düşünüyoruz. Matbaacılık alanında iyi bir market olmayı hedefliyoruz. Ülkemizin her köşesine matbaamızı tanıtmayı düşünüyoruz. Ayrıca komşularımızın da bizim gibi nitelikli matbaalara ihtiyacı var. Komşu ülkelere iş yapmak için de matbaamızı geliştirmek ve değiştirmek istiyoruz. Bu anlamda hamleler yapıyoruz.
“Amiral gemimiz matbaa olmakla birlikte iş merkezi ve konut da yapıyoruz”
Amiral gemimiz matbaa olmakla birlikte iş merkezi ve konut da yapıyoruz. Yeni bir konut projesine başladık. İskitler’de, semtin tek konut projesi olan, yaklaşık 500 daire, altında dükkanların ve iş merkezinin bulunduğu bir projemiz var. Çeşitli ürün alternatifleri var; 2+1’den bahçeli 6+1 dubleks konutlara kadar alternatifleri olan, bölgenin yıldızı niteliğinde bir proje. İskitler’de sanayide yıkılan eski yapılardan kalan boş alana yeni iş merkezleri ve yurtlara komşu alanda inşaat yapılacak. Hipodrom’un yerine yapılacak millet parkına, Ankamall AVM’ye, Emniyet Müdürlüğü’ne, Mevki Hastanesi’ne SSK Hastanesi’ne beş on dakikalık yürüyüş mesafesinde olacak. Bizim projemiz dışında yapılacak ürünlerle de yıldızı parlayacak bir proje olacak.”
“Sorunlarımızın takipçisi olacağız”
Ankara Ticaret Odası’nda Basın Yayın Meslek Komitesi Meclis Üyesi olan Özcan Öztürk, seçim öncesinde Başbakan, Milli Eğitim Bakanı, Maliye Bakanı ve müşteşar nezdinde milyonlarca lira ödenerek kamu kurumlarına hemen her kata kurulan ve sınırlı bir şekilde kullanılan baskı sistemleri alımlarının durdurulması için girişimlerde bulunduklarını, bu çabalarını yeni hükûmet nezdinde de sürdüreceklerini belirterek, “Çoğu haftada bir kullanılan bu makinelere milyonlarca lira ödemenin anlamı yok; baskı işlerinin verileceği özel sektörde bu makineler çok daha verimli kullanılabilir” diyor.
ATO Basın Yayın Meslek Komitesi olarak Türkiye Yayıncılar Birliği, Ankara Matbaacılar Odası, Yayıncılar Meslek Birliği olarak beraber hareket ettiklerini, TOBB ve ATO Başkanı’na sorunlarını ilettiklerini vurgulayan Öztürk, bunun takipçisi olacaklarını, ATO Başkanı’nın da kendilerine yakın destek olduğunu belirterek, ekliyor.
“Bu ve başka sorunlarımızı Ticaret Odası Başkanımız Gürsel Baranla birlikte Başbakan Binali Yıldırım’a, Maliye Bakanı Naci Ağbal’a ve Milli Eğitim Müsteşarı Yusuf Tekin’e ilettik. Sorunlarımızın takipçisi olacağız.”
Özcan Öztürk’ün dile getirdiği talepler özetle şöyle:
Kitabın kağıdında katma değer vergisi % 8, imalatında % 18; bu fark giderilmeli
Derginin reyonda katma değer vergisi % 1, kağıdı ve baskısında KDV % 18; bu fark giderilmeli.
Okuma oranının yükseltilmesinde katma değer vergisi bir engel ise bu oranlar düşürülerek eşitlenmeli.
Devlet daireleri matbaa kuruyor, devlet dairelerinin her katına renkli çıktı makineleri konuyor; bunlar önlenmeli.