1959 yılında Ulus’ta Posta caddesinde kurulan Azim Matbaacılık, 1980 yılından bu yana Büyük Sanayi 1. Cadde’de 375 metre karelik yerinde 12 çalışanıyla hizmet vermeye devam ediyor. İkinci kuşak Mustafa Alkan ve üçüncü kuşak Arda Alkan firmanın başında.
Yeni yer ve yatırım planı hazır
Azim Matbaacılık’ın makine parkında şu makineler bulunuyor; bir adet Roland 704, bir adet GTO, Polar bıçak, 6 istasyon robot tel dikiş, kırım, kapak takma ve mücellit makineleri.
Teknolojiyi yakalamaya çalışan orta ölçekli bir matbaa olduklarını söyleyen Mustafa Alkan, “Bölünmüş bir üretim tesisimiz var. Aslında 1000 metre kare kapalı alanı olan bir yere ihtiyacımız var. Teknolojiyi yakalamak için, daha iyi iş yapabilmek için düzayak ve büyük bir yer şart. Böyle bir yatırımımız düşüncemiz var. 4+lak bir makineyle beraber yeni yerimize geçmeyi düşünüyoruz. Ama piyasa şartları korkutuyor. Bu düşünceyi yılbaşından sonra gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Yeni yerimiz, İvedik’te Site’ye yakın bir yer olacak” diyor.
“İhracatımızın ciromuza oranı % 50’nin üzerinde”
Kitap, dergi ve katalog tarzı işlerin yoğunlukla basıldığı firma, yıl sonunda dokuzuncu aydan itibaren ajanda ve takvim üretimine yoğunlaşıyor. Taşradan da müşterilerinin bulduğunu belirten Alkan, tirajların bin ile 10 bin arasında değişkenlik gösterdiğini söylüyor. İhracatlarının da bulunduğunu aktaran Alkan, “Ağırlıklı olarak kitap basıyoruz. Azerbaycan, Afganistan, Filistin’e ihracat yapıyoruz. İhracatımızın ciromuza oranı % 50’nin üzerine çıkıyor. 3-4 yıldır devam ediyoruz bu çalışmalara. İhracatımızı da arttırarak büyümeye devam etmek istiyoruz. Yeni yerimize de geçersek çok daha iyi olacak” diyor.
“Kağıt ve kalifiye eleman sorunu yaşıyoruz”
Kağıt ve kalifiye eleman konusunda sorun yaşadıklarını belirten Alkan, “Kağıdımızı Ankara ve İstanbul’dan tedarik ediyoruz ancak, istediğimiz kağıdı doğru düzgün alamıyoruz” diyor ve ekliyor, “Eleman sıkıntımız da büyük. Kalifiye eleman yetiştirmenin bir yolunun bulunması gerekiyor. Eleman yetişmezse bu meslek yok olup gider. Oğlum, üniversitede İşletme okudu. Baba mesleğimize yöneldi. Şu anda işin başında oğlum duruyor. 7-8 senedir işin başında. Bütün yük onun sırtında. Ben de üretim tarafındayım.”