Matbaaların dijitale bakışında köklü bir değişiklik görülmüyor ancak sektör içinden veya dışından dijitale yatırım yapan işletmeler geleceğe daha güvenle bakıyor.
Geçen yirmi yıl içinde, çevre illere göre nispeten gelişmiş sanayi ve ticaret hayatı, Kayseri’de hayli yüksek bir baskı kapasitesi oluşturan yatırımların yolunu açmıştı. Bugün, geleneksel ticari baskı ürünlerine olan talep daralırken, önde gelen matbaalar da başka alanlara yönelme arayışındalar. Etiket ve ambalaj, bu arayışta ilk akla gelenler. Bazı firmalar bu alanlara yönelik yatırımlarını başlatmışlar bile. Geleneksel matbaaların dijitale bakışında köklü bir değişiklik gözlenmiyor. Yine de ufak tefek dijital yatırımları olan matbaalar var. Geniş format baskı ve reklamcılık alanında yatırımlar hız kesmiş görünüyor. Şehir merkezinde görüştüğümüz, genellikle giriş seviyesi dijital sistemlerle çalışan baskı ve kopyalama merkezleri matbaacılar kadar karamsar görünmüyorlar.
Kayseri’de matbaacılığın genel sorunları ülke çapındaki sorunlardan çok farklı değil. Yüksek kapasite, düşük talep ve bundan kaynaklanan rekabet temel sorun. Tirajlar genelde hayli düşük, sanayiden işlerde ve bazı dergi – katalog işlerinde orta düzeyde tirajlardan da söz ediliyor. Bununla birlikte, aslında daha az sayıda işletmede otomasyon seviyesi yüksek, çok daha az sayıda makine ve iş gücü ile kotarılabilecek işler için, çok sayıda işletmede mevcut durumda çoğu atıl ya da düşük kapasite ile kullanılan pek çok makinenin varlığı, çözümü hayli zor bir denklem oluşturuyor. Kuşkusuz en çok atıl makine baskı sonrasında mevcut. Haftada bir çalıştırılan makineler de var. Çok renkli baskı makinelerinin 24 saat çalıştırılmadıkları da dikkate alındığında, baskı tarafında da büyük bir atıl kapasiteden söz edebiliriz. Mevcut durumda, Kayseri’de baskı işleri talep eden kurumlar, şirketler ve fabrikalar; rekabet nedeniyle çok uygun fiyatlarla bu hizmetleri sağlayabiliyorlar.
Dijital baskı tarafında, biraz daha iyi bir tablo görünüyor. Gerek tasarım gerek uygulama ağırlıklı, katma değerli dijital baskı çözümleriyle kârlı ve geleceğe daha güvenle bakan, kapasitesini daha iyi kullanan firmalarla görüştük. Muhtelif nedenlerle görüşme imkânı bulamadığımız birkaç baskı ve kopyalama merkezi daha var. Bunlardan ikisi, hem şehir merkezinde hem de Organize Sanayi Bölgesi’nde tesislere sahip.
Sonuç olarak, Kayseri’de matbaacılığın gelişme yönü, dünyadaki genel eğilimlere paralel görünüyor. Ambalaj, etiket ve dijital baskıda daha canlı bir yatırım ve büyüme eğilimi, ticari matbaadan etiket ve ambalaja kayma eğilimi dikkati çekiyor.