Kayseri’nin kağıtçılarından Adaş Kağıt, 1986 yılından bu yana matbaacılara hizmet veriyor. Adaş Kağıt’ın Matbaacılar Sitesi’nde bulunan 3 katlı toplam 600 metrekarelik alanında 3 kişi çalışıyor. Kağıt satışının yanı sıra matbaa malzemeleri satışı da yapan Adaş Kağıt aynı zamanda Erdem Davetiyeleri’nin bayisi. Kayseri, Nevşehir, Niğde, Yozgat illerine Erdem Davetiyeleri’nin ürünlerini satıyor.
“Kayseri’deki matbaaların %95’i ile diyaloğumuz var”
Şirketin ortaklarından ve sorumlu müdürü olan Mutlu Ata, 1980 yılında matbaacılık sektörüne başladığını, 2004 yılından bu yana Adaş Kağıt’ın ortaklarından olduğunu belirtiyor. Umur’un sadece otokopi sattığı dönemden bu yana Umur ile çalıştıklarını söyleyen Ata, dönem dönem farklı firmalardan da kağıt getirdiklerini aktarıyor. Kayseri’deki matbaaların %95’i ile diyalogları olduğunu belirten Ata, talebin en çok birinci hamur ve kuşe kağıtta yoğunlaştığını ve stoklarını da buna göre düzenlediklerini söylüyor.
Şirketin konum olarak çok stratejik bir noktada bulunduğunu söyleyen Ata, “Matbaacılar Sitesi’nde bulunmak bizim için avantaj. Birçok matbaa burada. Ya kendileri gelip ürünlerini alıyorlar ya da biz götürüyoruz. Bunun yanı sıra Organize Sanayi veya Çarşı’daki müşterilerimize en geç yarım saatte ulaşabiliyoruz” diyor. Ata, müşterilerinin isteklerine göre kağıdı ebatlandırarak, olabilecek en kısa zamanda teslim ettiklerini söylüyor. Organize matbaaların kağıtlarını daha çok ithalatçılardan aldıklarını belirten Ata, “Organize matbaaların tüketimleri çok yüksek. Hem ithalatçı ile bizim aramızda fiyat farkı var hem de bizim onlara cevap verebilme kapasitemiz yok. Ancak acil ve bizim karşılayabileceğimiz bir ihtiyaçları olduğunda devreye giriyoruz. Biz daha çok orta ölçekli matbaalara hizmet veriyoruz” diyor.
“Rekabet ortamı aşılmalı”
Sektörde herkesin endişeli olduğunu aktaran Ata, “Nereye gittiğimiz hakkında kimsenin bilgisi yok. Herkes yatırım yapıyor ama ihtiyaçtan mı yapıyor, rekabetten mi yapıyor, bilemiyoruz. İhtiyaç olmayan makineler de geliyor. Rekabet için yatırım yapılıyor. Ama aynı başarıyı göstermeleri mümkün olmuyor. Bu nedenle piyasada üst düzeyde rekabet oluşuyor. Buna bağlı olarak fiyatların aşağı çekilmesi söz konusu oluyor. Bu sefer insanlar para kazanamadığından şikayet ediyor. İş yapmak için vadeleri arttırmak zorunda kalıyorlar. Kârlılıklarından taviz vermek zorunda kalıyorlar. Bu da tabii ki sektöre kan kaybettiriyor. Sürekli irili ufaklı bir sürü firma açılıyor, kapanıyor. Bu hiç kimsenin faydasına olmuyor” diyor. Ata, sektörün iyiye gitmesi için rekabet ortamının aşılması gerektiğini vurguluyor.
“Vadeli çalışmak zorluyor”
Vadeli çalışmanın kendilerini zorladığını belirten Ata, “Vadelerin altı ayın altına inmesi pek mümkün görünmüyor. En iyi ihtimalle altı ay oluyor. 10-11 aya kadar çıktığı dönemler de oluyor. Tabii bunda matbaaların kendi içerisindeki rekabet de neden oluyor. Matbaacı ile malzemecinin kâr oranı aynı değil. Matbaacı belki kârlılığından dolayı bir yıllık vadeyi kabul edebilir ama malzemeci bunu kabul edemez” diyor. Kayseri’de lokomotif sektörün mobilyacılık ve çelik kapı sektörü olduğunu söyleyen Ata, bu sektörlerdeki vade uzunluğunun matbaacılara dolayısıyla kendilerine yansıdığını da aktarıyor. Matbaacılık sektöründeki değişimin Kayseri’ye de yansıyacağını belirten Ata, özellikle dijital baskı alanında Kayseri’nin gittikçe güç kazanacağını, mekanik makine ile çalışan firmaların sıkıntı yaşayacağını düşünüyor.