Sakarya gazetesi 1925 yılında yayın hayatına başlamış. Sakarya Gazetecilik ve Matbaacılık 1927 yılında Güzeliş Matbaacılık olarak kurulmuş. 1946 yılında Abdurrahman Ünügür tarafından satın alınmış ve adı Sakarya Matbaası olarak değiştirilmiş ve Sakarya gazetesi o günden bugüne aralıksız bir şekilde çıkmaya devam ediyor. Sakarya Gazetesi, Türkiye’nin en büyük yerel gazetelerinden. Gazetesi’nin tirajı 3 bin – 3 bin 200 civarında.
Sakarya Gazetecilik ve Matbaacılık’ın Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Ünügür, tirajların son yıllarda azaldığını söylüyor, ancak bunun Sakarya’ya özgü olmadığını her gazetenin tirajının düştüğünü, Hürriyet’in Eskişehir’de 2900 civarında sattığını belirtiyor.
“Gazetecilik para kazanma yeri değil”
Sakarya Gazetesi, Goss Community ile veb ofsette basılıyor. Zamanında Eskişehir’deki diğer gazetelerin tabaka ofsette, Sakarya’nın veb ofsette basılıyor olmasının kendileri için avantaj olduğunu söyleyen Ünügür, “Türkiye’de tek mizah eki çıkaran gazeteyiz. Her çarşamba günü mizah eki çıkarıyoruz” diyor ve ekliyor, “Babadan görme bir gazetecilik anlayışım var, ben gazeteyi katiyetle gün içinde görmem ertesi gün basılı halde görürüm. 15 günde bir toplantıda da fikrimi söylerim. Günlük işlerin nasıl yapılacağına karışmam. Bence en doğrusu bu, böylelikle gazetecide inisiyatif oluşuyor. Diğer gazetelerde patronlar hep gazetenin başında.”
Gazeteden para kazanamadıklarını belirten Ünügür, “Gazetecilik para kazanma yeri değil. İlan gelirlerine gelince, tirajlarda düşme oldu ancak reklam ihtiyacı duyan Sakarya Gazetesini tercih ediyor. 2007’de çok ilan alıyorduk. Sayfalar yetmiyordu. 24 sayfa çıkıyorduk, 20’ye daha sonra 16’ya indik umarım 8’e inmeyiz” diyor. Ünügür, Sakarya Gazetesi’nin yanı sıra aylık 131 sayıdır çıkardıkları Bölge Vizyon isimli bir aylık dergilerinin olduğunu da söylüyor.
Matbaada da çalışmaların devam ettiğini söyleyen Ünügür, birçok gazetenin artık Eskişehir’de basılmadığına Ankara’da basıldığına değiniyor ve şöyle devam ediyor, “Makinemizde sadece kendi gazetemizi basıyoruz makine boş duruyor. Kimse de benim gazetemi bas diye gelmiyor. Yakın zamanda kendimiz basmaya bırakacağız gibi görünüyor. Dışarda bastırmak daha karlı gözüküyor. Kağıt çıldırmış vaziyette. Zaten dolara bağlı bir şey ve bulunmuyor. Matbaa kağıdı da bulunamıyor öyle bir enteresanlık var.”
“Organize matbaalarla baş edemiyoruz”
Matbaadaki işlerin de tat vermediğine değinen Ünügür, malzemeye gelen zammı müşterilere yansıtamadıklarını belirtiyor. Ünügür, “2015 yılında beş renk+lak bir makine almıştık. Gayet düzgün bir makineydi. Çalıştıramadık, yürümedi. Organize matbaalarla baş edemiyoruz. Makineyi de yakın zamanda elden çıkardık. Küçük makineler duruyor ama o makine başka bir şeydi. Eskişehir’de tek makineydi. Eskişehir’deki sanayi kuruluşları destek vermedi. Artık herkes daha ucuz peşinde. Yürütemedik, yürümedi” diyor ve ekliyor, “Eskişehir’de iş var ama büyükşehirlere gidiyor. Bizde fatura işi de var ama e-fatura çıktı o da bitti sayılır. Ben matbaacılığın geleceğini pek hayırlı görmüyorum.”
Küçük matbaaların işlerinin tamamen durduğunu, kendi işlerinin olduğunu ancak kârlı olmadığını belirten Ünügür, “Geçenlerde yine bir analiz yaptık hep zarar. İşi büyük matbaalar götürüyor. Firmalarını 24 saat çalıştırıyorlar. Bir de dijital baskıcılar çıktı. Onlar da matbaacının işini aldı” diyor.
Eskişehir’de sanayi konusunda da yıllardır bir gelişmenin olmadığına değinen Ünügür, yıllardır yeni ciddi bir yatırım yapılmadığını belirtiyor.