Duran Makina adına semineri başlatan Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği Onursal Başkanı Oktay Duran, Duran Makina ve Omega’nın başlangıçtan günümüze gelişimini şöyle özetliyor. “1991 senesinde şu anda aramızda bulunan bazı arkadaşlarla birlikte KASAD’ı kurduğumuzda, zannediyorum Türkiye’nin 150 – 170 bin ton arasında bir karton tüketimi vardı. Aramızda hep şunu konuştuk. “Birlik olursak, rekabet yerine ortak meselelerimizi tartışır ve pastayı büyütürsek, Türkiye büyüdükçe hepimize düşen birim pay daha da büyüyecektir.” Bugün Alican Bey’in ve Erol Bey’in verdiği rakamlarla buna ulaşmış olduğumuzu görmek hakikaten gurur verici.
1989 yılında kendimiz için rahmetli Ali Baba’nın ön ayak olmasıyla ilk makinamızı üretmiştik. Ardından ikinci, üçüncü derken sizlerin desteği ile bugün 70 civarında ülkede makinaları dönen ve birçok çok uluslu şirketin neredeyse tek tedarikçisi haline gelmiş ciddi bir konumdayız. Piyasada bu kadar çok makinamız olmasına rağmen ikinci el makina yok ama ikinci elde 12-16 arasında firma içeren bir bekleme listesi var. Bu da makinalarımızın kullanıcılar tarafından ne kadar isteyerek, sevilerek ve güvenilerek kullanıldıklarının bir göstergesi.”
Dünya çapında 67 ülkede çalıştırılan 800’e yakın makina
Duran Makina Genel Müdürü Abdurrahman Küçükaras, Duran Makina’nın Türkiye ve dünya pazarlarındaki son durumunu şöyle özetliyor.
“Son yıllardaki mottomuz; “Hayallerinizi katlıyoruz”. Bu ifade ile 2009’dan bu yana Avrupa’da bir farklılık oluşturduk. Son yıllarda standardın dışında farklı işler için firmaları bizim tesisimize çekiyoruz. İnsanlar geliyorlar, en azından numunelerini gönderiyorlar. Kısaca, bu sloganımız tuttu.
Makinalarımızın bulunduğu ülke sayısı 67 oldu. En son Jamaika katıldı. Ülke sayısını arttırmak artık zor ama hâlâ gidecek yerimiz var. ABD’de yaklaşık 25 eyalette makinamız var. Çin’de dört makinamız var. Onlar da Çin’deki Amerikan firmaları. Makina sayımız 800’e yaklaştı. Bunun 300’e yakını Türkiye’de. Başlangıçta yoğunluk Türkiye’deydi ama son yıllarda ağırlık ihracatta. Dünyanın önde gelen karton ambalaj üreticilerinden bazılarına, gizlilik anlaşmaları çerçevesinde, özel projeler dahilinde makinalar yapıyoruz. Bazıları Amerikan orijinli ama biz Avrupa ayakları ile çalışıyoruz. Makinaların tasarımında onlarla birlikte çalışıyoruz. Örneğin Amerikan Westrock firmasına geçen yıl özel bir Omega 110 vermiştik, bu yıl ikinci makinayı almaya gelecekler.”
Çok uluslu müşterileri için ürettikleri özel tasarım makinaların donanımları hakkında bilgi veren Abdurrahman Küçükaras, İngiltere’de 1000 gram kuşe karton (solid board) işleyen bir makina arayan bir müşteri için ürettikleri makinanın, firmada sırf o iş için yapılmış özel bir başka makinanın üç katı hızla katlama yapıştırma yaptığını belirtiyor.
Dünyanın en geniş katlama yapıştırma makinaları portföyü
Abdurrahman Küçükaras, Duran Makina ürün portföyü hakkında bilgi verdi.
Duran Makina dünyanın en geniş katlama yapıştırma makinaları portföyüne sahip. Firmanın 35 cm’den 230 cm’ye kadar uzanan ürünleri ve değişik isimlerle 6 ayrı serisi var. Bu modeller farklı üretim ihtiyaçlarına cevap veren değişik teknik özellikler barındırıyorlar. Küçükaras, bunların en yenilerinden olan hafızalı makinaları şöyle anlatıyor.
“Makinaların üç çeşit otomasyonu var: Biri yarı otomatik, motorlu versiyonlar. Bunun bir üst versiyonu, hafızalının bir alt versiyonu bir modelimiz daha var ve o da Avrupa’da ilgi gördü ve iyi karşılandı. Kutunun ebatlarını usta giriyor ve makine lamaların gitmesi gereken yeri % 95 doğrulukla gösteriyor. Siz lamaları motorlu, manuel olarak yerleştiriyorsunuz ve bu ayarları saklayabiliyorsunuz. Tam hafızalı sistemde lamaları makina kendisi götürüyor. Daha önce standart ayarı elle veya motorlu lama ile yapıyorduk; bu üst versiyonlar 2018 yılında yeni tamamladığımız çalışmalar.
Makinalarımızı modüler olarak imal ediyoruz ve müşterilerimizin ihtiyaçlarına ve taleplerine göre makina yapabiliyoruz.
Makinanın ön ve arkasında kullanılan sistemlerimiz var: Omega Ön Yükleme Sistemi, Omega Yarı Otomatik Kutu Toplama Sistemi, Omega Braille Sistemi, Omega Kutu Döndürme Ünitesi, Omega Ejektör Bölümü, Omega Nick Kırma Ünitesi, Omega Bant Atma Sistesi, Omega Pack ve LOCPACK.
Yüksek süratli özellikle yan yapıştırmalı işlerde kullanılan iki tip hızlı ön yükleme ünitesi (prefeeder) yapıyoruz: Birinde normal standart prefeeder; kutuyu prefeeder üzerine koyuyorsunuz ve prefeeder kutuyu alıp yüklemeye veriyor. Bir de saatte 100 bin – 120 bin -130 bin kutu gibi hızlarda paletten baskılı yüzü üstte çıkan kutuların devamlı döndürülmesi, üstte çıkan baskı yüzün alta döndürülmesi gerekiyor ve operatörün bu hızlarda bilek problemleri oluyor. Bunun için ‘Turn Over Prefeeder’ yükleyiciyi geliştirdik. Kartonu baskı yüzü üstte yerleştiriyorsunuz; o kendi içinde çevirerek baskı yüzü altta yüklemeye veriyor.
Makinanın arkasında L şeklinde, yarı otomatik standart kutu toplama sistemimiz Türkiye’de birçok müşteride var. Daha yüksek hızlı kutu toplama sistemimiz Omega Pack full servo yüksek sürat yan yapıştırma çalışıldığında çok önemli avantaj sağlıyor. Avrupa’ya altıncısını gönderiyoruz. Türkiye’de henüz yok. Omega Pack’in standart versiyonu dört sıra ve dört kata kadar toplama yapabiliyor. Şu anda tek sıra tek kat şeklinde bir versiyonunu geliştiriyoruz.
LOCPACK dip kilit kutu toplama sistemi, ABD’de üretiliyor ve geçmişte ürün gamımızda değildi. Drupa 2016’dan beri ürün gamımızda yerini aldı. Saatte 45 bine kadar dip kilit kutuyu koliye doldurabiliyor. Drupa’da Allpro 110’un arkasında çalışıyordu. O makinamız tırnak ile değil, hava ile katlama yapıyor. Hava ile katlamada makina 70 bin hıza çıkabiliyor ama toplama bu hızda mümkün değil.”