1972 yılında Sakarya Gazetesi matbaasında çalışmaya başlayan Hasan Karaağaç emekli olduktan sonra 1999 yılında Haser Matbaa Malzemeleri’ni kurmuş. Haser Matbaa Malzemeleri, Matbaacılar Sitesi’ndeki 600 metrekarelik yerinde hizmet veriyor.
“Organize matbaacılık bizi olumsuz etkiledi”
Geçtiğimiz yıllarda Eskişehir için büyük yatırımlar anlamına gelen yatırımlar yaptıklarını söyleyen Karaağaç, 2004 yılında film makinesi, 2008 yılında CtP aldığını, 2012’de dijital yatırımı yaptığını belirtiyor. Bugün bu yatırımları yapmaktan çekindiğini aktaran Karaağaç, diğer matbaaların da aynı durumda olduğunu söylüyor.
Organize matbaacılığın kendilerini olumsuz etkilediğini belirten Karaağaç, “Organize matbaacının maliyeti daha düşük. Dolayısıyla daha düşük fiyat verebiliyor” diyor ve ekliyor, “Bir de eli çantalılar başladı. Vergi yok, kayıt yok. Gidiyor firmalardan işleri alıyorlar, organize matbaacılarda bastırıp aracılık yaparak para kazanıyorlar. Hiçbir riski yok. Faturasız bir şekilde çalışıyorlar.”
“Ayda çekilen kalıp sayısı 3 binden 700’e indi, film neredeyse bitti”
İşlerin her sene kötüye gittiğini belirten Karaağaç, “Önümüzü hiç iyi görmüyoruz. Kendi yağımızla kavrulabilirsek iyi. Vadelerimiz çok uzun. 2012’ye kadar iyi kötü çark dönüyordu. Şu 4-5 senedir iyi gitmiyoruz. Karamsarız. Son 10 yıllık süreç içerisinde iki ufak matbaa açıldı ama kapanan matbaa çok” diyor.
Ayda 3 bin kalıp çekerken 700 kalıba indiğini söyleyen Karaağaç, sektördeki firmaların birbirine sahip çıkmamasından yakınıyor. “Herkes işini Ankara’ya, İstanbul’a, İzmir’e büyükşehirlere yollarsa nasıl kazanalım. Eskişehir’in yedi yerel gazetesinin neredeyse hepsi bugün daha ekonomik geldiği için Ankara’da basılıyor. Ben Ankara’ya, İstanbul’a karşı değilim. Bizim de toptancılarımız orada ama Eskişehir’in resmi kurumları, odaları, dernekleri, matbaaları dahil işini Eskişehir’in dışına yaptırıyor. Madem Eskişehir’e hizmet etmek istiyoruz. Birbirimizi desteklememiz lazım. Bu gazeteler Eskişehir’de basılırken kalıplarını ben alıyordum. Yerel gazete olarak Basın İlan Kurumu’ndan para almasını biliyorlar ama yerellik paylaşılmıyor” diyor. Film satışının neredeyse bittiğini söyleyen Karaağaç, ufak tefek işlerde film kullanıldığını belirtiyor.