Dövizle borçlanmaya sınırlama getirecek ve 2 Mayıs’ta uygulamaya girecek olan yeni düzenleme, daha çok 25 bine yakın küçük ve orta boy işletmeyi yakından ilgilendiriyor. Döviz geliri olmayanlar, bu tarihten itibaren yurtiçi veya yurtdışından döviz ile borçlanamayacaklardır. Yeni düzenlemeye göre, 15 milyon doların altında döviz borcu olanların da, bundan sonra dövizle borçlanamayacağı belirtiliyor.
Yeni düzenlemede, sadece Leasing’te KDV’si %1 olan makine ve teçhizat yatırımları uygulamanın dışında tutuluyor. Traktör, greyder, dikiş makinesi gibi yatırımların leasing kdv’si %1 olurken; ne yazık ki bilgisayar, dijital baskı makinesi, yazıcı, server gibi teknolojik makinelerin leasing kdv’si %18’dir. Nitekim leasing KDV’si %18 olan makinelerin, döviz ile borçlanma seçeneğinden yararlanamayacak olmaları da, sektörde iş yapan firmaları sınırlıyor.
“Endüstriyel dijital baskı makinelerinde, leasing KDV’si %1 olmalıdır”
Milyon dolarlık makinelere yatırım yapacak olan girişimcilerin, TL’nin yanı sıra, döviz ile de borçlanabilme seçeneğini değerlendirebilmesinin önemli olduğunu kaydeden Lidya Grup Yönetim Başkanı Bekir Öz, “2 Mayıs’ta yürürlüğe girecek olan uygulama ile dövizle borçlanmaya sınırlama getiriliyor. Girişimciler, birkaç milyon dolar olan bir dijital baskı makinesi satın alırken, TL ile mi, yoksa döviz ile mi borçlanacağı kararını verebilmelidir. Leasing KDV’si %1 olan makineler, bu düzenlemenin dışında tutuluyor. Yani traktör, greyder veya dikiş makinesi alanlar, isterlerse leasingle döviz borçlanması yapabiliyor. Endüstriyel ürünler, tüm sektörler için gelişim aracıdır ve aynı zamanda yeni iş alanları açması nedeniyle de dikkate alınması gerekmektedir. Ancak, yeni teknolojilere geçerek üretim kapasitelerini artırmak isteyenler için Leasingde KDV’nin %18 olması nedeniyle ortaya çıkan fiyatlama, yatırım iştahını köreltecektir. Burada sektörel olarak, haksız bir durum ortaya çıkıyor. Özetle, traktör, greyder veya dikiş makinesi yatırım kapsamına giriyorsa, ekonomiye aynı doğrultuda katkı sağlayan endüstriyel baskı makinelerinin ve bu türev ürünlerin leasing kdv’sinin de %1 olması gerekmektedir” diyor.
Aslında TL borçlanması daha sağlıklıdır, ancak reel faizler şu an çok yüksek
Girişimciler açısından TL borçlanmasının, döviz riskini ortadan kaldıracağı için daha sağlıklı bir borçlanma olduğunu da ifade eden Bekir Öz, “Son dönemlerde Dolar ve Euro’da ciddi bir dalgalanma var. Bu da, döviz borçlanmalarında bir belirsizliği ortaya çıkarabiliyor. Aslında TL borçlanması, döviz riskini ortadan kaldıracağı için yatırımcılar açısından daha sağlıklı bir borçlanma modeli olabilir. Ancak, reel faizler şuan o kadar yüksek ki, hiçbir girişimci TL borçlanması yapmak istemeyeceğinden, yapacağı yatırımlarda frene basacaktır” diyor ve ekliyor, “Hükümetimizin her fırsatta gündeme getirdiği gibi, bankaların kredi faizlerini düşürerek, reel sektörü desteklemeleri önemlidir.”