Fujifilm Speciality Ink Systems Ltd. Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Geniş Format İnkjet Müdürü Nigel McNae, “Fujifilm yeni ürünleri geliştirdikten 5 yıl sonra piyasada kullanılmaya başlıyor ve geri dönüşlerle inovasyon için tekrar kaynak yaratılıyor” diyor. McNae’nin sunumu, Fujifilm Dış Tic. Ltd. Şti. Grafik Sistemler Bölümü Endüstriyel Baskı ve İş Geliştirme Müdürü Kerem Ege tarafından tercüme edildi.
“Tirajlar düştüğü için dijitalin biraz daha ön plana çıkması gerekiyor” diyen McNae, şöyle devam ediyor. “İlk dijital makineler çıktığında dijitalin işletme maliyetleri yüksekti. Bugün işletme maliyetleri de aşağıya düştüğünden dijital daha cazip hale geliyor. Analog sistemler ise hiçbir zaman bitmeyecek; her iki sistemi de kullanan melez işletmeler olacak.
Malzemenin üstüne direkt baskı yapıyoruz. İkincil ambalajlar, taşıma kutuları gibi ambalajlarda tirajlar daha düşük ve dijital onlar için uygun bir çözüm. İnkjet teşhir stantları alanında daha fazla kullanılıyor. Almanya’da bir fuarda sergilenen 20 parça teşhir ürünü, 12 dakikada ve toplam 12 € maliyetle üretildi.
Tirajların düşmesiyle beraber müşterilerden gelen ürün farklılaştırma, ambalajların çeşitlendirilmesi talepleri doğrultusunda, baskıya ön hazırlık olmadan, müşterilerinin stok yapmalarını gerektirmeyecek şekilde dijital ile anında, ihtiyaç duyulduğu kadar basılarak kullanılacağı alternatif bir çözüm ortaya çıkıyor. Serigrafi, ofset ve flekso baskıya nazaran ön hazırlık süresi en kısa baskı sistemi, inkjet baskıdır. Diğer baskı sistemleri ancak yüksek tirajlarda ön hazırlık maliyetinde avantajlı duruma geçerler. Dijital inkjet ile bir düğmeye basarak, aynı işi defalarca basabilirsiniz.
Dimatix markasıyla kendi baskı kafasılarımızı üreten bir şirketimiz ve kendi inkjet baskı mürekkeplerimizi üreten bir başka şirketimiz bulunuyor. Inca ile uzun yıllardır birlikte geliştirdiğimiz bir Onset sistemimiz var. Inca ile aynı vizyonu paylaşıyoruz ve büyümeyi beraber planlıyoruz.”
Onset modelleri
Fujifilm’in Inca ile ortak çözümü Onset’in yeni Onset X3 platformu, düşük migrasyon mürekkepleri, yeni medya yükleme ve boşaltma robotuyla FESPA’da sergilenecek. Bu model oluklu mukavva ambalajda alternatif bir çözüm oluşturuyor. Otomatik yükleme boşaltma aparatı sayesinde tek operatörle kullanılabiliyor. Malzeme makineye girerken ve çıkarken, yüksek kalite nedeni sabit baskı kafalarından baskı alıyor. Saatte 900 m² baskı hızına sahip X3, 3 x CMYK + WO (beyaz, turuncu) konfigürasyonuyla geliyor. Serinin X2 modeli saatte 750 m² baskı yapıyor ve 2 x CMYK + LcLmWO konfigürasyonuna sahip. Saatte 500 m² baskı yapan giriş modeli Onset X1 ise CMYK + LcLmWO konfigürasyonuyla geliyor. Müşteri Onset’in saatte 200 m² hızında ekonomik bir Onset X1LT modelinden başlayabiliyor, ihtiyacı olduğunda yenisini satın almasına gerek kalmadan, makinesi yerinde Onset X3 modelinde olduğu gibi 14 kanala kadar yükseltilebiliyor.
Onset X, 3.22 x 1.6 m tablası, tek vardiyada 7200 m² üretim kapasitesi, ihtiyaca göre ölçeklenebilirliği, 14 kanal yeterliliğine karşın maliyet azaltan esnek başlangıç spesifikasyonu, vakum tablasında maskeleme gerektirmeyen 25 bölge, güçlü ve sezgisel grafiksel kullanıcı arayüzü, sahip olma maliyetini azaltan Dimatix Silicon Nozzle kalıp teknolojisi gibi üstün özelliklere sahip. 2014 yılından bu yana kurulan Onset’lerden hiçbirinin baskı kafası değişmemiş.
Oluklu mukavvaya baskıda mürekkep avantajları
Nagel McNae, “Dünyada en fazla geliştirilmiş UV ürün portföyüne sahip olan firmayız. Yatırımlar da devam ediyor. Bu da Fujifilm’in sektöre ne kadar önem verdiğinin bir göstergesi” diyor. Fujifilm’in OB, OZ ve OW mürekkepleri genel amaçlı, OL ve LM mürekkepleri ise ambalaja dönük üretilmiş UV mürekkep serileridir.
2014 FESPA fuarında oluklu mukavva baskısı için lanse edilen OL mürekkepleri çok iyi bir Pantone aralığına sahip. Ayrıca baskı sonrası işlemlere uygun, katlama vb. işlemlerde esnekliğini koruyor; dökülme, çatlama yapmıyor, deformasyona neden olmuyor.
Fujifilm’in düşük migrasyon UV mürekkepleri gıda ile doğrudan teması olmayan ambalajlarda, ikincil gıda ambalajlarında ve taşıma kutularında kullanılabiliyor. İsviçre mevzuatı, ISO 12647 gibi pek çok yasal düzenlemeye uygun. McNae, “Kafa üreticilerilerine sorarsanız, size en uygun mürekkebin UV mürekkepler olduğunu söyleyeceklerdir. Herhangi bir gaz, solvent çıkışı olmaz, su bazlı mürekkepler gibi kâğıtta boyut değişikliklerine yol açmaz” diyor.
Robotik yükleme – boşaltma ile güvenilir verimlilik
Nigel McNae, sunumunun sonunda Onset’in otomatik yükleme boşaltma sistemi hakkında da bilgi verdi. Malzeme seçmeyen sistem, kafanın zarar görmesini de engelliyor. Sistem basılacak malzemeyi hatasız bir şekilde tam olması gerektiği gibi tablaya yerleştiriyor. McNae, “Saatte 900 metre kare verimlilik tamamen robotik yükleme ve boşaltma ile elde ediliyor” diyor ve ekliyor.
“Bu teknoloji gelişmeye açık ve özellikle dijital ve geleneksel baskının başabaş noktasını dijital lehine biraz daha yukarıya çekme yönünde çalışmalar yapılıyor. Mürekkep teknolojisiyle yeni çalışmalar var; su ve UV karışımı hibrit mürekkeplerle ilgili çalışmalar var. Fujifilm işletmeye özel çözüm üretme çabasıyla hem makine hem mürekkep tarafında çözüm ortağı olma yolunda çalışmalar yapıyor.”