Web-to-Print (W2P) ya da internetten baskı, baskı öncesinde müşteri ile baskı şirketinin siparişten son onaya kadar iletişimini düzenleyen, müşterinin tedarikçi web sitesindeki şablonlardan seçim yaparak ya da kendi tasarımını yükleyerek, baskı ürünü siparişi verebileceği bir e-ticaret sistemidir.
Küresel ölçekte iletişimin dijitalleşmesi matbaaların iş alanlarını daraltırken, yeni fırsatlar da sağlıyor. Web-to-Print ya da internetten baskı bu fırsatlardan biri. 2000’lerin başlarından itibaren bu alanda yol alan uluslararası matbaa devleri, dev markalar yarattılar ve milyonlarca müşteriye hizmet veriyorlar. Dijitalin baskıya getirdiği kişiselleştirme olanakları ile müşterinin kendi baskı işini tasarlayabilmesinin cazibesi yanında baskı öncesi süreçlerini kolaylaştırması, web-to-print’i geçerli ve kazançlı bir iş modeli haline getiriyor.
Web-to-Print sistemlerinin hedef müşteri profili kurumsal (B2B- işletmeden işletmeye) ya da tüketici (B2C-işletmeden son tüketiciye) olabilir. Web-to-print hizmeti sunan firmalar, büyük müşterilerine, onların kurumsal ilkeleri ve kuralları dahilinde özel tasarımlar geliştirebilir ve sadece onların yetkilendirdiği kişilerin erişimine açık tutabilirler. Kurumsal müşteriler için sisteme değişken data baskısı da dahil edilebilir.
Fotoğraf baskıları alanında büyüyen Venus Album, Shutterfly Inc. gibi firmaları B2C çözümleri kullananlara örnek verebiliriz.
Bir başka seçenek, özellikle Cimpress’in Vistaprint markasını örnek verebileceğimiz, müşterinin matbaanın web mağazasındaki zengin hazır şablon seçenekleri arasından seçim yaparak sipariş verebildiği bir mağaza oluşturmaktır.
Avrupa’da Flyeralarm, Saxoprint, Cewe başarılı örnekler arasında sayılabilir. Batıda bu iş modeli öylesine hızlı büyüdü ki bu büyümenin sonuçları internette pek çok konsolidasyon haberine de konu oldu. Cimpress gibi büyükler, birçok yerel W2P işletmesini bünyelerine kattılar.
Türkiye’de bazı firmalar, özellikle matbaalara ve ajanslara yönelik çalışan online matbaalar, hazır tasarımların müşteri tarafından yüklendiği daha basit sistemler kullanıyorlar.
Bu iş modeli, tasarımların sınırlı oluşu ve yaygın kullanımı gibi nedenlerle özgün, seçkin kurumsal kimlik ve pazarlama materyalleri peşindeki büyük markaları – istisnalar olsa da – her zaman cezbetmeyebilir ancak baskı işlerine sınırlı bütçeler ayıran küçük işletmelere ve baskı işiyle sınırlı teması olmuş tekil kullanıcılara ulaşmak için çok uygun. Aslında web-to-print tasarımın, işi büyütmek ve her zaman iş potansiyeli yüksek markaları da müşteri portföyüne katmak için sınırsız olanaklar sunduğu bir alan.
Özellikle ağırlıklı olarak reklam ve pazarlama materyalleri, el ilanı, kartvizit ve broşür basan ticari matbaalar giderek dijitale kaymakta olan pazarlamanın ve perakende sektöründe e-ticaretin yaratmakta olduğu değişimi algılama, internetin hızına ayak uydurma çabasındalar. Sadece İstanbul, Ankara gibi metropollerde değil, Kocaeli, Samsun, Kayseri, Gaziantep, vb. diğer illerde de internetten matbaacılık için e-ticaret sitesi
kuran girişimciler var. Tüm sektörlerde e-ticaret yaygınlaşırken, matbaalar da bu sürecin dışında kalmak istemiyorlar.
İnternetten baskı hizmeti sunacak matbaanın ilk adımı, matbaanın altyapısını ve hangi baskı ürünlerini e-ticaretin güncel fiyat aralıklarında sunabileceğini değerlendirmek olmalı. Yazılım tercihi ve kurulumu buna göre yapılacaktır.
Yazılım tarafında, sektörün önde gelen birçok markasının iş akış yazılımları içinde e-ticaret uygulamaları da bulunuyor. Bunun dışında, az çok tanınan ya da tanınmayan pek çok yazılım firmasına internetten ulaşmak mümkün. Türkiye’de e-ticarete yönelen firmaların bir kısmı kendi bünyelerinde ya da yerli bir firma ile birlikte çalışarak, kendi iş akışlarına uygun e-ticaret çözümü geliştirmeyi tercih ediyor.
İş modelinde başlangıçta yüksek kargo giderleri de hesaba katılmalı. Birçok matbaacının zaten halihazırda birlikte çalıştığı kargo şirketleri var ve işin büyümesiyle bu iş birliği daha uygun fiyat listesiyle güncellenebilir.