Gaziantep’in önde gelen kopyalama merkezlerinden biri olan Yeşim Baskı ve Tasarım Merkezi 2001 yılından beri faaliyette. Genel Koordinatörlüğünü Atilla Bencan’ın yaptığı Yeşim, dijital baskıda Xerox ile çalışıyor. Grafik tasarım, fotoğraf, baskı ve mücellit hizmeti veren firmada toplam 22 kişi çalışıyor.
Faaliyete geçtikleri dönemde Canon’la işe başladıklarını söyleyen Bencan daha sonra Xerox DC 12 ile devam ettiklerini ardından DC 250, DC 8000, DC 5000, Shamoni, Versant makineleriyle çalıştıklarını belirtiyor. Gaziantep’in potansiyelini yüksek olarak nitelendiren Bencan, “Özellikle sanayi anlamında potansiyeli çok yüksek. Ancak Gaziantep’te firmalar istedikleri kalitede hizmet alamamışlar. Bu açığı gördük, kendimizi geliştirdik” diyor.
Tasarım olarak en iyi ekiplerdeniz
Gaziantep’te tekstil sektörünün çok yoğun bir sektör olduğunu ifade eden Bencan, “O sektöre yoğunlaşarak branşlaştık. teksti etiketleri üretmenin ve katalog basmanın yanı sıra, ürün fotoğrafları çekmeye uygun bir fotoğraf stüdyosu yaptık” diyor ve ekliyor, “Tasarım bölümümüz var. Gaziantep’in içerisinde tasarım olarak en iyi ekiplerden biriyiz. Fotoğraf stüdyosu olarak da çok iyiyiz. Bir matbaada çıkabilecek tüm ürünleri burada iplik dikiş dâhil olmak üzere kendi bünyemizde yapıp çıkarabilecek bir mücellit atölyemiz ve profesyonel bir mücellit ekibimiz var. Mücellit yatırımı yapalı 4 yıl oldu. Ondan önce sadece bıçak vardı, şimdi gayet profesyonel çalışıyoruz.”
Daha çok kriz dönemlerinde oluşan fırsatları değerlendirerek yatırım yaptıklarını belirten Bencan, “2008 yılında, tam kriz döneminde bir sıçrama yaptık. Xerox DC 8000 yatırımı yaptık. Yerimiz çok küçüktü, 50 metre kare bir yerdeydik. 2010 yılında DC 5000 alarak 200 metre kare büyüklüğünde bir yere kurumsal şube açtık. O da bizim için bir sıçrama oldu. Şu anki yerimiz 500 metre kare ve 3 yıldır buradayız” diyor.
Xerox’un güvenlik özellikli baskılarının kullanıcısı
Xerox’un güvenlik özellikli baskılarının lisanslı kullanıcısı olduklarını ifade eden Bencan, “Bu sayede öyle özel işler yapmaya başladık ki. Özellikle organizasyon şirketlerinin, sivil toplum kuruluşlarının kendine özel yaptığı, kopyalanmasını istemediği ürünleri burada basıyoruz. Bu noktada diğer illerden hatta batıdaki illerden bile iş geliyor” diyor ve ekliyor, “Diğer illerde gezdiğim dijital baskı merkezlerinde grafik altyapısının olmadığını görüyorum. Ajanslar baskı makinesinin neler yapabileceğini çok iyi bilmiyor, dijital baskı merkezi bunu iyi anlatamıyor. Makine hakkıyla kullanılamıyor. Bizim buradaki tasarım ekibimiz makineye hâkim. Metalik gri rengin içine diğer renkleri katarak başka metalik renkler oluşturduk. Daha çok kurumsal şirketlere hizmet verdiklerini ifade eden Bencan, müşterilerinin %90’ının üretici %10’unun hizmet sektöründen olduğunu, üreticilerin çoğunun ise tekstil sektöründe olduğunu belirtiyor. Ayın yarısında işleri yetiştirmek için mesaiye kaldıklarını söyleyen Bencan, bu noktada çalışanların hakkına hukukuna çok önem verdiklerini de aktarıyor.
Tüm yazılımlarının lisanslı olduğunu belirten Bencan, “Yurtdışındaki bazı büyük mağaza zincirlerinin Türkiye’deki baskı tedarikçisi olduk. Çünkü onların yaptıkları testlere girdik, o testlerden geçtik. Bu test süreçlerinden geçmek de ciddi maliyet ve sabır işi” diyor
Sınır bölgesindeki sorunlar işlerimizi etkiledi
Türkiye’nin güney sınırındaki sorunların işlerini olumsuz etkilediğini söyleyen Bencan, “En büyük sıkıntı yaşadığımız konulardan biri, müşterilerimizle olan iletişimimizin azalması. Müşterilerimiz buradan ürün alacağı zaman gelip bakardı, kontrol ederdi, bize tasarımlarını getirir baskı örneklerini görüp onay verirlerdi” diyor ve ekliyor “Özellikle Avrupa ve Amerika’dan gelen müşterilerimiz Suriye İç Savaşı başladığından bu yana tedirginler, buraya gelmeye çekiniyorlar. İşlerini buraya gelip onayladıklarında hemen üretime geçip işi kısa zamanda teslim edebiliyorduk. Şimdi buradan numune gönderiyoruz kargo ile onay geliyor, değişiklik isteniyor onları yapmak da zaman alıyor. Yüklemeye çok kısa zaman kalmışken biz anca üretime başlamış oluyoruz.”
Malzeme temin etmekte sıkıntı yaşamadıklarını ancak bazı yeniliklerden haberdar olamadıklarından şikâyetçi olan Bencan, “Üretici firmalarda çalışan pazarlamacı arkadaşlar batı illerini gezerken buraya uğramıyorlar. Bu noktada yeni bir kâğıdı veya malzemeyi ancak fuarlarda denk gelirsek görebiliyoruz” diyor.
Çağın getirdiği yeniliklere ayak uydurmak şart
Çağın getirdiği yeniliklere ayak uydurmak adına yatırım yapmak zorunda olduklarını ifade eden Bencan, “Bu işi yapıyorsak yatırım yapmak şart. En son geçtiğimiz Kasım ayında Versant 180 aldık. Ayrıca geniş formata dönük bir yatırım planımız var. Şu anda en çok mesaiye kalan kısım orası. Orayı güçlendirmeyi planlıyoruz” diyor.