Biri çıraklıktan yetişme, Gazi Üniversitesi’nde matbaa eğitimi almış iki kardeşin 20 yıldan kısa sürede kendi binalarını da alarak geliştirdiği iki firma, gelecek vadediyor.
Logos Matbaacılık ve Apak Matbaa ve Matbaa Malzemeleri San. Tic. Ltd. Şti. iki kardeş firma. Logos, Alaybey’e komşu Kurtuluş Mahallesi’nde, Apak yeni kurulan Çağdaş Matbaacılar Sitesi’nde. Her iki firma da kendi binasında, toplam 10 kişilik kadro ile çalışıyor. Katalog, broşür, karton kutu, çanta, el ilanı, karton etiket vb. işler yapıyorlar.
Firma ortakları Harun Koçuşağı ve kardeşi Mahmut Can Koçuşağı Ankara’da Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Matbaa Öğretmenliği Bölümü’nde öğrenim görmüşler. Öğrenciyken Sıhhiye semtinde grafik tasarım ajansı olarak hizmet vermişler. Daha sonra Harun Koçuşağı Gaziantep’e dönerek çalışmaya devam etmiş.
Mahmut Can Koçuşağı, Logos’un kuruluşunu ve yirmi yıldan daha kısa sürede küçük bir Gestetner’den biri küçük de olsa çok sayıda makineyle dolu iki bina ve iki firmaya uzanan başarı hikayesini şöyle anlatıyor.
“İkimiz de Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi’nde okurken Sıhhiye semtinde Logos Ajans adlı bir ajansımız vardı. Ağabeyim okulu bitirmeden döndü. Zaten çıraklıktan yetişmiş bir matbaacıydı. 1999-2000 yıllarında Alaybey mahallesinde küçük bir dükkânda Logos Matbaacılık adıyla kendi işini kurdu. Borçla alabildiği bir Gestetner baskı makinesi ve bir kollu bıçak vardı. Ben okulu bitirip dönünce ortak olduk ve beraber çalışmaya başladık. Devamında, yatırımları hiç durdurmadık. Pentium 3 işlemcili bir Siemens bilgisayar, maşalı, dört düğmeli bir bıçak, 46 x 64 cm ebatlı bir Heidelberg ofset (pompalı) aldık. Sonra o makinelerin hepsi değiştirildi, şu anda Heidelberg SM 52 (36 x 52 cm) yüksek çıkış üniteli, dört renk bir baskı makinemiz (2003), Polar 115 EMC Monitör giyotin var. İki yıl önce Logos’un bulunduğu binayı satın aldık. Ayrıca Apak Matbaa ve Matbaa Malzemeleri San. Tic. Ltd. Şti. adıyla bir firma daha kurduk. O da 12 yıldır üyesi bulunduğumuz Çağdaş Matbaacılar Sitesi’ndeki yerimizde baskı sonrası makineleriyle hizmet veriyor. Logos ve Apak bünyesinde iki adet (50 x 70 ve 64 x 90 cm) pedalımız, selofan ve sıvama makinelerimiz, spiral makinemiz, bilgisayarlarımız, prova amaçlı Develop renkli dijital çıkış makinemiz, ikinci bir 4 düğmeli bıçak, 35 x 50 cm ebatlı kazanlı tipo makinemiz, 59 x 84 cm Albert Frankenthal tipo makinemiz, iplik dikiş makinemiz var. Mücellit makinelerimiz Apak’ın tesisinde bulunuyor.”
Logos Matbaacılık, büyüme sürecinde zorlanmış. “Günlerce matbaada çalışanlarımızla birlikte sabahladığımız oldu. Dürüst çalışırsanız, verdiğiniz sözde durursanız matbaacılıkta para kazanılıyor” diyen M. Can Koçuşağı, Suriye ve Irak’ta savaş olmasa, bölgede matbaacılığın ve tüm sektörlerin çok daha iyi olacağını belirtiyor. Irak’ta daha önce iş yaptıkları müşterileri yollar kapalı olduğu için sipariş veremiyorlarmış. Piyasa daraldıkça fiyatların düştüğünü kaydeden Koçuşağı, ekliyor. “Matbaacılar kulaktan dolma bilgilerle, ezberle fiyatlar veriyorlar. Kâğıt maliyeti, mücellit maliyeti, baskı maliyeti nedir, birçok matbaacı doğru hesaplayamıyor. Matbaacılar Odası iki ay gibi aralıklarla Gaziantep matbaacılarını bir araya getireceği; maliyet hesabı ve diğer sektör sorunları konusunda eğitici nitelikli toplantılar düzenleyebilir. Eminim temasa geçilse Meslek Lisesi’ndeki öğretmenlerimiz de destek vereceklerdir.”