Gaziantep’i 11 yıl öncesine nazaran daha da gelişmiş, il dışından yatırım almış ve özellikle karton ambalaj ve etikete yönelmiş bulduk. Etiket (çıkartma ve tekstil etiketleri) öteden beri ildeki küçük matbaaların üretimini yaptıkları faaliyet konuları arasındaydı. Hâlâ etiket ağırlıklı çalışan mikro aile işletmeleri bulunuyor. Bugün letterpress ve flekso ağırlıklı kombine baskı makineleriyle rulo etiket basan beş altı firmanın sayılarının giderek artacağı düşünülüyor. Kentte konvansiyonel etiket makineleri yanında dijital etiket baskı makinesi kullanan bir firma da var.
İl dışından yatırımlarda, Barem Ambalaj üzerinde özellikle durmak gerekiyor. 2008 yılında Gaziantep tesisini açan firma, ilin en büyük basım işletmesi olarak altyapı ve makine yatırımlarını sürdürüyor. Barem Ambalaj İzmir, Gaziantep ve Karaman tesisleri ve yeni yatırımlarıyla Türkiye’nin en büyük karton ambalaj üreticisi.
Türkiye’nin yerli film üreticisi olarak gururu olması yanında dünyanın önemli esnek film üreticilerinden biri olan Süper Film geliştirdiği yeni ürünler ve artan satışlarıyla pazardaki yerini pekiştiriyor ve genişletiyor.
Ambalaj gelişirken, ticari matbaacılık kan kaybetmeye devam ediyor ama küçülme tüm firmalar için geçerli değil. İkibinli yılların başlarında aynı koşullarda iş yapan, birbirine yakın matbaalar arasından yatırım konusunda daha cesaretli olanlar ikinci el de olsa çok renkli makine ve bina yatırımlarıyla il içindeki pek çok küçük matbaa arasından sıyrılmayı başarmışlar.
Görüştüğümüz firmalar arasında kardeş şirketler Logos ve Apak Ltd. Şti., Aktif Ofset, GNG Ofset, Demirkardeşler Etiket bazı örnekler. Kuşkuşuz görüşme fırsatı bulamadığımız başka benzer matbaalar da var. Onları yatırım için motive eden şey, hâlâ Gaziantep dışına, özellikle İstanbul’a baskı işlerinin gönderiliyor olması ve girişimci matbaacılar bunun önüne geçmek için çabalıyorlar.
Sadece Gaziantep merkezinde 150 civarında matbaa olduğu tahmin ediliyor. Bunların çok büyük bölümü küçük mekânlarda faaliyet gösteren mikro işletmeler. E-faturanın matbaaları nasıl etkilediğini görmek için küçük bir matbaa ile de görüştük. En büyüklerden küçüklere doğru e-faturaya geçiş devam ediyor ve fatura – irsaliye gibi resmi evraklar işinin önemli bir bölümünü oluşturan matbaalar bu yüzden kan kaybediyorlar. Suriye sorunu, matbaaların bu kaybı telafi edecek çözümler geliştirmelerinin önünde de engel teşkil ediyor.