Geçen sayımızda ilk bölümünü yayınladığımız Beklentiler Anketi’nin İstanbul’daki basım işletmelerimizle gerçekleştirdiğimiz ikinci bölümünü ve İstanbul’u da dahil ederek ülkemizin tamamından aldığımız yanıtlar ile yaptığımız genel değerlendirmenin sonuçlarını sizlerle paylaşıyoruz.
İstanbul ilimizde 2018’e ilişkin beklentilerde daha pozitif bir eğilim var. Sektörün ve ülkenin karşı karşıya kaldığı çok sayıda sorun ve olumsuzluğa karşın basım işletmelerimiz işlerini geliştirmek ve bu doğrultuda yatırımlarını sürdürme isteklerini önemli ölçüde koruyorlar. İstanbul’dan anketimize yanıt veren 75 basım işletmesinin 32’sinin (% 43) 2018 yılı içinde ihtiyaçları doğrultusunda bir ya da birkaç alanda yatırım planları var. Sanayinin ve üretimin nitelik ve nicelik olarak en gelişmiş olduğu bölgede, işin doğası gereği büyüme ve gelişme arzusu da yüksek ve bu da yatırımların motor gücünü oluşturuyor.
Beklentiler Anketi’ni gerçekleştirirken ülke çapında yaklaşık 800 basım işletmesini aradık. Ulaşabildiklerimizden 226’sı sorularımıza yanıt verdi ve bu yanıtlar değerlendirmeye alındı.
Ülkemizdeki sektörel veriler maalasef olması gerekenlerin çok altında. Bilinmezliklerimiz, güçlü ve zayıf olduğumuz alanların muğlaklığı; sektörlerin ve tek tek firmaların doğru tercihler yapmalarının önünde birer engel. Hele basım sektörümüz gibi, kamu nezdinde yeterince dikkate alınmamış alanlarda bu verilerin oluşturulması, kamusal destekten de mahrum olduğu için daha bir güç. Matbaa Haber ekibi olarak bunun bilinciyle, haber ve gelişmeleri sayfalarımıza yansıtırken bir taraftan da sektörün önünü daha iyi görmesini sağlayacak bilgiyi üretmeye odaklanıyoruz.
Geçmişte yaptığımız Kent Dosyaları, rehber çalışmaları ve Beklentiler Anketi gibi çalışmalarla sektörün bilinmezliklerine ışık tutmaya çalıştık ve bunu yapmaya devam ediyoruz. Özellikle 2005 yılında yaptığımız Türkiye Basım Rehberi çalışması sektörel bir milat oldu ve bir bütün olarak basım sektörünün ve alt alanlarının sayısal verilerindeki muğlaklığı ortadan kaldırdı. O güne kadar çeşitli illerdeki işletme sayıları için birbiri ile alakasız olarak verilen rakamlar yerini bizim ortaya koyduğumuz sayısal verilere terk etti.
Ülkemizin ilk, EMEA Bölgesinin 50. Indigo 20000 dijital ofset baskı makinesi Doğa Etiket’in Tuzla’daki tesislerinde üretime başladı. Indigo 20000’in devreye alınması dolayısıyla gerçekleştirilen etkinlikte Doğa Etiket yetkilileri ile yatırımı ve gelecek projeksiyonlarını konuştuk.
Ankara ders kitapları sezonuna hazırlanıyor. Ocak sayımızda Ertem Basım’ın sıfır kurutmalı veb ofset yatırımı haberini vermiştik. Bu sayımızda da yine bir Ankara basım işletmesi olan Yorum Matbaacılık’ın 32 sayfa ikinci el kurutmalı veb ofset yatırımı haberini bulacaksınız. Eğitim alanında basılı ürünlere yönelik artan kalite talebi bu yatırımları tetikliyor. Bundan sonra da bu tür yatırımların artacağı beklentisi var.
Yılın değerlendirilmesine dönük paylaşımları bu sayımızda da sürdürüyoruz. Tedarik cephesinden gelen bu doğrultudaki yazıları ve Şubat sayımızın bir diğer dosya konusu olan “Gazete Mürekkepleri ve Yenilikler” başlığı altındaki yazıları ilgili sayfalarda bulacaksınız.