(Ankara) Ankara’nın güçlü servis bürolarından Step Repro artan iş hacmi ve müşterilerinin yükselen hız ve kalite beklentilerini karşılamak için yeni bir dijital baskı makinesi yatırımı yaptı. Uzun bir süredir dijital baskı hizmeti veren firma yeni yatırımında tercihini Ricoh Pro C9100’den yana kullandı.
Diital Baskı yanında repro hizmetini de sürdüren firma aynı zamanda müşterisi olan matbaaların çözüm ortağı olarak da faaliyet gösteriyor.
Yeni makinenin devreye alınmasından sonra ziyaret ettiğimiz firmada Bayram Bakır’la yatırım sürecini ve işleyişi konuştuk.
Bayram Bakır Ankara piyasasında dijitalin kişiselleştirme avantajlarının işlere yeterince yansıtılamaması nedeniyle kitap üretimine dönük bir iş modeli ile yeni bir kulvar açtıklarını belirtiyor. Bu doğrultuda siyah beyaz baskıya öncelik vermişler ve ilave renkli dijital baskı makinesi yatırım planlarını bir süre ertelemişler. Renkli baskı taleplerinin artmasıyla yeni bir yatırım gündeme gelince de tercihlerini Ricoh C9100’den yana kullanmışlar. Makine Ocak ayının ilk haftasında kurularak üretime başlamış.
Ricoh Pro C9100’ün avantajlarından bahseden Bayram Bakır yeni makine için, “Bu makine 400 grama kadar ve 33×70 cm boyuta ön-arka baskı yapabiliyor. Hızı da gayet iyi: dakikada 100 tabaka. Bir iyi tarafı da gramaj artınca hızın düşmüyor olması. Baskı kalitesinden de memnunuz. Makinenin özelliklerini öğrenip birkaç tane de demo izledikten sonra yatırıma karar verdik” diyor.
Ocak ayı başında kurulan makine 20 günde 50 bin A3 baskı yapmış. Bakır, “Ama bizim işlerin yoğunluğu altıncı ayda başlıyor. O aylarda 100 – 120 binlere çıkıyoruz. 2016 yılında ayda 40 bin A3 çekmiştik. Bu sayı 2017’de 85 bin’e çıktı. Eski makine bu tempoyu kaldıramayınca yatırım kararı aldık. Bu sayının 2018’de de artmaya devam edeceğini düşünüyoruz” diyor. Bazı ajans müşterilerinin 400 grama ve özel ve dokulu kağıtlara baskı istediklerini, bu isteklere eskiden cevap veremediklerini ve bu işleri farklı yerlerde çözdüklerini ifade eden Bakır, yeni yatırım ile bu işleri de yapmaya başladıklarını belirtiyor.
Dijital baskıda işler daha iyi olacak
Önümüzdeki süreçte dijital baskıda işlerin daha iyi olacağını ifade eden Bakır, “Dijital işinin daha başlamadığını düşünüyorum. Her şey dijitale döndü, her şey dijital oldu diyorlar ama bu daha başlamamış hali. Çok daha iyi olacak. İş, artık, hem ucuz hem kaliteli hem de hızlı yapılma noktasına geldi. Başka türlü olmuyor.” diyor ve ekliyor, “Eskiden dijital işlerde kârlılık iyi idi. Yatırım maliyetinin ve amortisman giderinin çok yüksek olması bunu gerektiriyordu. Ama artık rekabet daha yoğun olduğu için fiyatlar gerilere geldi. Matbaalardan dijitale iş kaymaları daha da arttı. 500 adet siyah beyaz kitapta matbaa ile dijital baskı fiyatları kafa kafaya geliyor. Renklide, işin ölçüsüne ve sayfa sayısına göre değişmekle birlikte bu rakam 100-150 civarında..”
Dijital kalıp hizmeti vermeye devam
Dijital kalıp hizmeti vermeye devam ettiklerini söyleyen Bakır, hem termal hem de konvansiyonel (CTcP) kalıp çıkış makineleri olduğu için matbaa müşterilerinin fazla olduğunu belirtiyor. Aylık ortalama 16-17 bin kalıp ürettiklerini söyleyen Bakır, 16 adet sabit matbaa müşterimiz var. Onlara kalıp çıkış hizmeti yanında dijital baskı hizmetleri de veriyoruz.” diyor ve ekliyor, “Birebir prova isteyenler, iplik dikiş bile olsa, bir tane dahi olsa işlerini gönderiyorlar bitmiş prova olarak veriyoruz. O prova üzerinden onay alıyorlar. Baskı kalitesi de yükseldiği için birebir, neredeyse ustasının önüne koyup iş bu diyebiliyor matbaa. Düşük adetli, çok düşük adetli ya da çok hız gerektiren işlerde de matbaalar bizi tercih ediyorlar.”
Yayında işler renklenecek
Yayın alanında işlerin renkleneceğini düşündüklerini söyleyen Bakır şu ifadeleri kullanıyor, “Siyah beyaz kitap üreten bazı yayıncılarımız renkli baskı için de fiyat almaya başladılar. Hukuk kitapları, tıp kitapları, ders kitapları, fasiküller, dershaneler için test kitaplarında, maliyetin düşük olması nedeniyle siyah beyaz tercih ediliyordu ama yavaş yavaş renkli için de fiyat isteniyor.”