Turgut KARCI / Elektroser Şirketler Grubu Üretim Makineleri İş Geliştirme Müdürü
Geniş format ambalaj baskıları ve oluklu mukavva baskıların çözümü mevcut durumda, konvansiyonel sistemler olan ofset ve flekso sistemlerde sağlanmaktadır. Dijital baskının bu alanlara değme şekli ise genel olarak kalın malzemelere de baskı için kullanılan flatbed – yatak sistemli makineler olmaktadır.
Kutu ambalajları veya oluklu mukavva alanlarında tabaka beslemeli olarak kullanılan bu sistemler, kendi alanında üretime dayalı sistemler olsa da konvansiyonel üretime göre prova baskıyı veya küçük çapta üretimi değerlendirmektedirler.
Inkjet flatbed dijital sistemler, konvansiyonel sistemlere göre çok daha az adette üretim yapma hedefine sahiptir. Flatbed dijital sistemlerin konvansiyonel yöntemlere göre daha düşük üretim yapmalarının sebepleri ise mürekkep maliyetlerinin yüksek seviyede olması ve üretkenliklerinin düşük olmasıdır. Özellikle UV olarak üretim yapan bu sistemlerin mürekkep maliyetleri, UV ham maddenin maliyetinin yüksek olmasıyla daha da artmakta ve yüksek adetli işlerin üretiminde dijitali değerlendirme dışı bırakmaktadır.
Günümüze kadar gelen bu yaklaşım, düşük adetli oluklu mukavva ambalaj pazarlarının belirginleşmesi ve dijital baskı maliyetlerindeki düşüş ile birlikte artık değişmektedir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte ambalajların doğrudan baskı ile üretimi artık mümkün olmaktadır.
Handway Glory 1604 dijital baskı makineleri
Elektroser’in Türkiye Temsilciliği’ni gerçekleştirdiği Handway Glory 1604 dijital baskı makinelerinin en önemli hedefi, düşük, orta ve yüksek adetli oluklu mukavvaların doğrudan basılmasıdır. Bunu gerçekleştirirken kullandığı su – bazlı pigment mürekkepler hem uygun üretim maliyetlerinin oluşmasını sağlar hem de UV mürekkepli sistemlere göre çok daha çevrecidir. Makinenin dijital baskı makinesi olması, baskı öncesi ve sonrası operasyonlar için üretim maliyetlerinde ve üretim süreçlerinde tasarruf anlamına gelmektedir. Konvansiyonel baskıya göre avantajı işten işe geçiş süresinin yok sayılabilmesidir.
Ambalaj alanında dijital baskının konvansiyonel baskıya göre dezavantaj yaşadığı üretkenlik ve kapasite konusu, Handway Glory 1604 dijital baskı makinesi sistemi sayesinde aşılmakta ve konvansiyonel baskı gibi çalışabilmektedir. Glory 1604 dijital baskı makinesi saatte 14,400 m² üretimi sağlayabilmektedir. Konvansiyonel baskının yüksek hızına göre dijital baskının çok düşük kalan üretim kapasitesi nedeniyle toplamda dijital baskıda anlamsız kalan üretim seviyeleri bu makine ile ortadan kalkmaktadır. Oysa, Handway dijital baskı makinesinin üretim hızı tabaka beslemeli ve renkli olarak 150 metre/dakika gibi dijital baskıda hiç alışık olmadığımız bir hıza ulaşabilmektedir. Bu sayede üretim adetleri, iş değişkenliği ve çeşitliliği, konvansiyonel baskı üretimi gibi gerçekleşmektedir. Basılan malzemenin genişliği 1600 mm ve kalınlığı 11 mm olabilmektedir.
Bu şartlarda, ham olarak beslemeye konulan tabaka ondüle oluklu mukavvalar veya yarı-kuşe malzemeler, baskı sonrasında konfeksiyona hızlı bir şekilde beklemeden alınabilir. Bu şekilde 8 saatlik bir vardiyada % 80 verimlilikte her biri 1000 m² olan 92 CMYK iş geçişi sağlanabilmektedir. Konvansiyonel baskı sistemi ise bu çember sayısına ulaşamamaktadır.
Ek olarak, dijital baskının sahip olduğu değişken baskı üretimi yapılarak kutu üzerinde özel belirlenen bölgelerde kişisel veriler oluşturulabilir. Sadece hamur özellikli kartonlar değil, aynı zamanda çeşitli eklemelerle kuşe malzemeler de basılabilir.
Pazar dahilinde ikincil ambalajlama olarak görülen ve baskı fonksiyonelliği mevcut sistemlerin elverişsizliği nedeniyle genelde göz ardı edilen oluklu mukavva baskılarında dijitalden gelen güç ile etiket gibi yardımcı ve bağımsız işlev gören bir unsur olmadan güvenlik içeren baskılar oluşturulabilir.
Dijital baskıyı bünyelerinde barındıracak firmaların yapılarında büyük bir değişim gözlenmesi mümkün olacaktır ve bu firmalar farklı bir pazar anlayışını ortaya koyacaklardır. Bununla birlikte var olan üretim tekniklerinde de büyük bir verimliliğe ulaşacaklardır.
Üretime bağlı satış anlayışları oldukça değişecek, klişenin oluşması veya üretim hattının yoğunluğu sipariş teslim temrinlerinde haftalarca beklenmeden anlık teslim edilebilecektir. Bunun yanında firmanın varsa mevcut satış ağında ve hedef müşteri anlayışlarında da büyük değişimler gözlemlenecektir.
Üretici firmalar bu tip bir üretimi sadece ambalaj pazarlarında değil, aynı zamanda iç mekan POP malzemelerinde de değerlendirebilecektir. Kullandığı su bazlı mürekkepler sebebiyle kokusuz olması, yüksek hacimli iç mekan işlerinde dahi avantaj sebebi olabilecektir.
Tüm bu sebeplerden ötürü, geçmişte baskı pazarlarının farklı alanlarında düşük hacimli dijital baskıyı görebilmekteydik. Şimdi geniş ebat da olsa oluklu mukavva, karton ambalaj ve POP – iç mekan baskı talepleri için bu sistem ile yüksek üretim seviyelerini de görmemiz mümkün olacaktır.
Dijital dönüşüm, rekabette farklı bir noktaya ulaşma ve standart rekabetten çıkmak isteyen firmalar için kaçınılmazdır ve uygun yapılarda yüksek karlılık getireceğini görmemiz mümkündür. Dönüşüm konusunda önemli olan sadece makine yatırımı yapıyor olmak değildir ve konunun bileşenlerini bütünleşik görmekten uzaklaşmamak gerekmektedir. Dijital dönüşümü yaşamak için, sadece bir makine yatırımı yapmaktan ziyade, aslında tam anlamıyla zihinlerde sindirme ve sonrasını ve nihai hedefi bilerek ilerlemek gerekmektedir. Dijital dönüşümü uygun bir danışman ile yaparken gerçekleştirilecek makine yatırımından beklenti ise bu dönüşüme uygun şartları hem bugün sağlayabilmesi hem de yetenekleri ile üretici firmayı geleceğe taşıyabilmesidir.