Firma, bir yıl önce alınan Zhengrun CM540A kapak taslama makinesini Kasım ayı başında kurulan 1994 model bir Kolbus kapak taslama makinesiyle destekleyerek; sert kapak üretiminde kalitesini ve üretkenliğini arttırdı. Yumuşak kapak cilt hizmeti veren kardeş firma Karataş Basım Cilt Sanayii de 2010 model Eurobind kapak takma makinesi aldı. Cilt hizmetinde iş birliği yapan iki firma artık daha çok işi daha kaliteli ve çok daha kısa sürede teslim edebiliyor.
Enes Cilt’in sektördeki 45. yılı
Ankara’nın köklü baskı sonrası firmalarından Enes Cilt, bu yıl sektörde 45 yılı geride bırakıyor. Karataşçıoğlu ailesinin ikinci ve üçüncü kuşaklarını temsil eden baba – oğul Osman Karataşçıoğlu ve Semih Karataşçıoğlu tarafından yönetilen bu aile şirketi, 2000 yılına kadar İncesu semtinde hizmet vermiş, 2000 yılında İvedik Organize Sanayi Bölgesi’ndeki kendi yerine taşınmıştı.
Kahramanmaraş, Gaziantep gibi uzak illere de hizmet verebilen firma bir yıl içinde sert kapak üretimine yaptığı yatırımlarla iş teslim süresini hızlandırırken, kalitesini de arttırdı. Ailenin Karataş Basım ve Cilt Sanayii adıyla yumuşak kapak üretimi yapan bir kardeş firması da var. Karataş Basım’a da Kasım ayı sonunda bir Heidelberg Eurobind üst model ikinci el kapak takma makinesi kuruldu. İki firma, iş verenler dahil toplam 13 kişilik kadrosuyla hizmet veriyor.
Yatırımlarla artan kapasite ve kalite
Osman Karataşçıoğlu son bir yıl içindeki yatırımlarının sağladığı avantajları ve yeni yatırım planlarını şöyle anlatıyor.
“Zhengrun CM540A’nın en büyük özelliği 60 x 96 cm ölçülerinde olması ve 6 parçayı aynı anda yapabilmesi. Dakikada 25-30 adet kapak yapabiliyor. Kapağın dışını bitirip kenara alıyorsunuz, sonra el değmeden içini yapıyor. Ankara’da bizden başka bir firmada daha var. Büyük kataloglar, defterler, cilt kapakları yapabiliyoruz. Makineden çıkan iş daha düzgün oluyor. Ayrıca günde 8-10 bin kapak yapabilmesi, manuel olarak 40-50 kişinin yapabileceği işin üstesinden gelmesi demek. Tutkal sarfiyatı da çok düşük. Makineyi Çin’den üreticisinden aldık. Bir yıldır kullanıyoruz ve memnunuz. Bu, serisinin en büyük modeli. Bunun daha küçük bir modelini de almak istiyoruz. Çünkü işin yetişmediği zamanlar da oluyor. Zhengrun’da dijital kumanda panelinden mukavva ve bez ölçüleri giriliyor, ayarlanıp işe başlaması 15 dakika sürüyor. 1994 model, çift kafa Kolbus’ta ise kalıplar vs. var, ayar süresi 1.5 saati buluyor. Zhengrun’da en küçük 10 x 20 ebat kapak yapabilirken, Kolbus’ta çok daha küçük ebatları yapabiliyoruz. İki makine de aynı anda farklı üretimler yapabiliyoruz veya içini birinde, dışını diğerinde yapabiliyoruz.
Enes Cilt ve Karataş olarak iki yerimizde 2000 metre kareye yakın alanımız var; yeni makine için yer sorunumuz yok. Zhengrun’un küçük modelini de alırsak, üretimimiz çok daha hızlanacak, iş yetiştirme sıkıntımız kalmayacak.
Müşterinin örneğine göre önce sert kapak hazırlanıyor ve kapaklar burada kururken, Karataş’ta dikilip tutkallanan kitaplar buraya getiriliyor ve hazır kapakları takılarak gönderiliyor. Günde 4-5 bin ciltlenmiş sert kapaklı kitap üretebiliyoruz. Şu anda kapasitemiz dolu, taşradan ve yurt dışından da müşterilerimiz var.”
Yeni Zhengrun sert kapak taslama makinesinde yapılan en büyük ebat iş, daha önce manuel yapılan 57 x 96 cm halı karteksi olmuş. Müşteri de son derece memnun kalmış.
“Varlığımız piyasa için bir soluk oluyor”
Enes Cilt’te iki adet yaldız baskı, tel dikiş, shrink, pres, Polar giyotin gibi makineler var. Karataş Basım Cilt Sanayii’nde ise Wohlenberg üç ağız bıçak, Aster iplik dikiş makineleri, Polar giyotin, shrink, Pony 5 ve Eurobind kapak takma makineleri bulunuyor.
Matbaaların ve mücellithanelerin hızla yenilenmekte olduklarını belirten Osman Karataşçıoğlu, başlıca sorunları arasında özellikle eleman sıkıntısını, tahsilat zorluklarını ve düşük fiyatları sayıyor.
“Varlığımız piyasa için bir soluk oluyor. Taşradan bir müşteri aradığında, önceden hazırlığımızı yapıyoruz, gerektiğinde iki iş yerimiz arasında eleman takviyesi yapıyoruz; müşterinin işini kendi bünyesinde yapabileceğinden daha hızlı bitirip teslim ediyoruz” diyen Karataşçıoğlu, ekliyor.
“Gelecekte, işimizi müşteriye daha kaliteli, daha hızlı teslim edebilmek için daha teknolojik, otomatik sistemlere yatırım yaparak, götürebildiğimiz yere kadar işimizi geliştirmeyi düşünüyoruz.”