Son yıllarda 23. Avrasya Ambalaj Fuarı’na düzenli olarak katılan Sistrade Software Consulting SA, ERP/MIS çözümlerini tanıttı.
Sistrade Consulting SA Yönetim Kurulu Üyesi Paulo do Souto, sorularımız üzerine firmasının çalışmalarını, fuarda bulunma amaçlarını ve fuar hakkındaki görüşlerini Matbaa Haber’e anlattı.
Ambalaj Fuarı’nda bulunma amacınızdan kısaca bahseder misiniz?
Ambalaj sektörü bizim asıl hedeflediğimiz sektörlerden bir tanesi. Bu sektör için en uygun ve çok profesyonel çözümlerimiz olduğunu düşünüyorum. Şu anda ambalaj sektöründen çok fazla talep geliyor. Gördüğüm kadarıyla ambalaj sektörü Türkiye’de her yıl giderek büyümekte. Ekonomik olarak ya da firmalar bazında nasıldır, bilmiyorum ama benim gözlemlediğim kadarıyla diğer ülkelere göre sektör çok güçlü bir şekilde büyüyor ve gelişiyor.
Türkiye’de ambalaj sektörü ithalata dayalı bir üretim yaptığı halde, dış ticaret fazlası veriyor; yeni müşterileriniz var mı?
Açıkça söylemek gerekirse son 2-3 yıldır Sistrade olarak çok fazla bu konuda bir atılım yapamadık. Bunun türlü sebepleri olabilir. Fakat şu anda gördüğüm, büyüyen ve ihracatı artan firmalar artık daha fazla talepte bulunabilme olanağı sağladılar ve yatırım yapmayı düşünmeye başladılar. Biz de ne yapabiliriz diye konuştuk ve bu konuda bir adım atmayı düşünüyoruz.
Yabancı ziyaretçiler ile ilgili beklentiniz neler?
Öğle yemeği için bir restorana girdim. Yan masada oturanlar bizim Suudi Arabistan’daki müşterilerimiz çıktı. Geçtiğimiz Eylül ayında yine onlarla birlikte Labelexpo Fuarı’ndaydım. Onlar yine burada çünkü diğer fuarları görüp diğer firmaları görüp kendilerine nasıl, ne katabileceklerini araştırıyorlar. Sanırım bu somut olarak en güzel örnek olacaktır.
Portekiz’deki etkinlikte Endüstri 4.0 ile ilgili çözümlerinizi ön plana çıkarmıştınız. Türkiye’de karşılık buldu mu?
Daha birkaç saat önce konuştuğumuz bir Türk firmasından çalıştığımız müşterilerimizden birisiyle Endüstri 4.0 ile alakalı bir projeye başlamak için adım attık. Yani bu bizim için artık teorik bir süreç değil, hakiki olarak bir süreç ve bununla alakalı projelerimiz şu anda başlamış bulunmakta. Gördüğüm kadarıyla Türkiye’deki firmalar Endüstri 4.0 için atılım yapmak konusunda hazırlar ve şu anda yapabilecek durumdalar. Onlar için gelecek açısından bir fikir değil, bir anlayış değil şu anda yapmaya hazırlar ve bunun için yatırım yapmayı bekliyorlar.
Endüstri 4.0’da sizin çözümleriniz en çok hangi adımları kolaylaştıracak?
Portekiz’deki konferans süresince endüstri 4-0 anlamında çok detaylı aktarımları yaptık. O aktarımlar içerisinden gerçek zamana göre veri toplama, gerçek zamana göre üretim verilerini görme, makinelerin durumunu görme, performans analizleri yapma sarfiyatların kontrolünü yapma gibi konuları gerçek zamanlı olarak ve anlık olarak akıllı telefon, web veya bulut sistemi kullanarak görebilme şansınız var. Bizim sağladığımız şeyler bunlar aslında. Tabi bunlar için daha önce bazı adımların atılmış olması lazım, belli bir aşamaya gelinmiş, belli bir sisteminiz ve belli bir anlayışınız olması lazım. Türkiye’deki firmayla artık bu işlemin başlama aşamasındayız. Öncesinde hazırda olan sistemleri var. Sistrade’nin web tabanlı bir sistemini kullanılıyorlar. Dolayısıyla geriye kalan şey anlık olarak makinalardan veri toplama ve bu bilgileri belirli bir format içerisinde sunma işlemi ve bu şu anda uygulanmakta olan bir şey.
Bundan sonra Türkiye’deki ve çevre ülkelerdeki çalışma anlayışı anlamında neler hedefliyorsunuz?
Tabi ki firma olarak büyümeyi istiyoruz. Hedefimiz Türkiye gibi büyümekte olan ülkelerde varlığımızı sürdürmemiz. Öncelikle daha fazla müşteriye sahip olmak istiyor, bu yolda adımlar atıyoruz. İkinci olarak Türkiye’deki mühendislerden de yararlanmak istiyoruz. Türkiye’de çok iyi mühendisler yetişiyor ve burada daha fazla mühendis işe alıp bu mühendisleri hem Türkiye’deki projelerde hem de çevre ülkelerdeki projelerimizde çalıştırmayı düşünüyoruz.