Robatech standında sergilenen ürünler arasında yeni elektrikli tutkal aplikasyon kafası, yeni nesil otomatik tutkal besleme ünitesi RobaFeed de vardı.
Endüstriyel tutkal uygulama alanında yüksek kaliteli uygulama sistemleriyle dünya çapında tanınan İsviçre merkezli Robatech de 23. Avrasya Ambalaj İstanbul 2017 Fuarı’ndaydı. Robatech Satış Müdürü Hakan Tanrıöven fuar sorularımızı yanıtladı.
Arka arkaya iki fuara, Printtek ve Avrasya Ambalaj’a katıldınız. Avrasya Ambalaj’da farklı olarak neler sergiliyorsunuz?
Ambalaj ana sektörümüz ve Avrasya Ambalaj ana fuarımız. Avrasya Ambalaj Fuarı, Robatech’in 17 yıldır katıldığı bir fuar. Biliyorsunuz ülkemizde ambalaj sektörü çok geniş bir yelpazede ve çok güçlü, Robatech ambalaj endüstrisinde tutkallama ekipmanları üreten firmaların içinde lider konumda. Dolayısıyla tüm müşterilerimizi bu fuarda yeniliklerle buluşturmak istedik. İki fuar arasında hem sektör açısından hem de katılımcı açısından ciddi bir fark var. Ambalaj tabii ki matbaaya göre biraz daha önde.
Bu fuarda inovasyonu ön plana çıkartarak yeni ürünlerimizi sergiliyoruz. Standımızda “Concept Stream” yeni nesil ergitme tankımızı, “Speedstar“ Elektrikli aplikasyon kafamızı, “SX Longlife” uzun ömürlü Jetting elementimizi ve yine yeni nesil ekonomik “RobaFeed 3” otomatik tutkal dolum ünitemizi sergiliyoruz.
Ayrıca Robatech olarak İş ve işçi güvenliğine çok önem veriyoruz. Bu nedenle Robatech çok ciddi çalışmalar yapıyor. Ürünlerinin hemen hemen hepsini, özellikle aplikasyon kafalarını ve tankın dış metal bölgelerini izolasyonlu hale getirdi.
Çevreciliğe ve verimliliğe önem veren bir firmayız. Bunu da müşterilerimize sürekli vurguluyoruz. Bu noktada da yaptığımız çalışmaları paylaşıyoruz.
Robatech hemen hemen tüm makinelerini Endüstri 4.0’a uyumlu olarak üretmeye başladı. Gelecekte inanıyoruz ki nasıl hayatımıza akıllı telefonlar girdi ve hayatımız değişti, makineler de akıllı makineler olarak üretim proseslerinde yerlerini alacak. Robatech şimdiden buna hazır. Bu noktada müşterilerimize de rakiplerimizle aramızdaki farkları anlatıyoruz. Endüstri 4.0 uyumlu makineler ile isterlerse müşterilerimiz kullandıkları tutkalların gramajlarını anlık olarak ölçebilecekler, cep telefonlarından makinemize ait tüm verileri anlık takip edip değiştirebilecekler veya veri aktarımı yapabilecekler ve tüm ayarlara müdahale edebilecekler. Aplikasyon kafasının, tutkal modülünün ömürlerini kontrol edebilecekler. Bu özellikler kullanıcıyı ciddi oranda fayda sağlayacak .
Çevreci derken ne demek istiyorsunuz, biraz açar mısınız?
Makineler için ana kaynağımız enerji. Biz enerji kullanıyoruz, çünkü sıcak tutkal makineleri üretiyoruz. Robatech her geçen gün kullanılan enerjiyi daha aşağıya çekecek olan çalışmalar yapıyor. Ne kadar az enerji kullanırsak inanıyoruz ki çevreye o kadar daha fazla destek vermiş oluyoruz. Bu noktada Robatech ciddi adımlar attı. Ürünlerimizde çok ciddi ısı kaybı olan bölgeleri izole ettik. Mevcut aplikasyon kafalarının gövdelerini küçülttük. Bu da daha az enerjiye ihtiyaç olmasına neden oldu. Hem daha çok müşterimizin az enerji kullanarak enerjinin maliyetini aşağı çekmesine hem de daha az enerji kullanarak doğaya yardımcı olmaya çalışıyoruz.
Ziyaretçi gözlemlerinizle ilgili neler söyleyebilirsiniz?
İlk gün çok tenhaydı. Biz bu durumu hava muhalefetine bağladık. Ama ikinci günden itibaren çok hareketli bir fuar geçirdik. Özellikle Kuzey Afrika ülkelerinden gelen yabancı ziyaretçiler vardı. Bizim kendi müşterilerimiz, sektördeki büyük firmaların yöneticileri veya çalışanları ziyaretimize geldiler. Avrasya Ambalaj 2017’yi verimli bir fuar olarak bitireceğimizi düşünüyorum.