Ali CAN – hubergroup Türkiye Teknik Destek Uzmanı
Matbaacılık dünyasında güncel olarak karşılaştığımız en büyük sorunlardan biri hız ve kaliteyi aynı anda sunabilme çabasıdır. Bunun yanı sıra matbaacılık sektörü iyi bir pazarlama ağı ve teknolojiyi iyi kullanmayı gerektirir. Eski dönemlerde olduğu gibi artık matbaaların meşhur Cağaloğlu Yokuşu ziyaretleri günümüz dünyasında yerini güçlü pazarlama ağına bırakmıştır.
Tüm bunların yanı sıra bir de e – ticaret kavramının yayılması ile birlikte organize matbaacılık ve dijital matbaacılık kavramları günlük rutinlerimizin içinde yer almayı başarmıştır. Bu nedenle artık hızlı gelişen dünya, matbaacılık sektörünün teknolojik gelişmeler ile birlikte hızlı üretim sınıfına geçişini dijital dünya ile birlikte tamamlamıştır.
Eskiden üretilen yüksek tirajlar yerini düşük tirajlara bırakmış, aynı zamanda matbaa üretim tesislerinin artması ile üretim hızı ve kalitesi güçlü bir rekabete dönüşmüştür. Neredeyse tüm üretim yapan matbaalar müşterilerine sundukları birim fiyatlarını çok düşük meblağlar ile üreterek, yüksek miktarlara ulaşıyorlar. Tüm bu rekabet koşulları ise matbaalar için fiyat arzını ve talep dengesini hassas bir dengede tutuyor. Dolayısıyla üretim yapan matbaa firmaları kendi maliyetlerini sorgular hale gelmiş durumdalar, güçlü satınalma ve güçlü finansmanları ile öne çıkan firmalar ise piyasadaki rekabet koşullarını devam ettiriyorlar.
Şimdilerde ise teknik anlamda en çok konuşulan konu, özellikle ofset üretim yapan matbaalarda, maliyetler açısından değişkenlerin çok olması sebebiyle verimlilik kavramının yeniden tanımlanıyor olmasıdır. Fakat, maalesef ki; temel mantıkta bu maliyetleri kontrol altına almak yüksek tecrübe ve sıkı disiplin gerektiyor. Düz bir bakış açısıyla matbaa üretim firmalarında satınalma işlemlerinin kağıt üzerindeki rakamların en düşük hali en iyi satınalma olarak kabul ediliyor.
Kısaca üretim yapan matbaalarda özellikle kullanılan hammadde ve yardımcı malzemeler verimlilik açısından çeşitlilik ve değişkenlik arz ediyor.
Örneğin; bir mürekkebin verimlilik oranı o mürekkebin densite rakamı ile kontrol ediliyor. Ancak bilinmelidir ki densite rakamları mürekkebin verimlik oranlarını doğrudan belirleyen bir faktör değildir. Aynı densite (1,80 densite black) ile basılmış iki mürekkebin birbirine verimlilik oranları farklı olabiliyor. Burada bakılması gereken mürekkebin nokta kazançları ve L.A.B. renk evrenidir. Bunun yanısıra kullanılan normlar, (Avrupa, Asya scala) ve pigment kalitesi mürekkebin bakılması gereken özellikleri arasındadır. ISO ve Fogra standartları doğrultusunda matbaanın standardizasyonu, renk yönetimi için yeni gradasyon eğrilerinin oluşturulması ve ICC profillerinin hazırlanması son derece önemlidir. Baskı kalitesinin arttırılması, renk uyumsuzluklarının giderilerek doğru renklerle baskıların alınması ancak bu şekilde mümkündür.
Renk yönetim sistemlerinin doğru uygulanması sonucunda matbaalar prova maliyetlerini ve buna bağlı olarak olarak harcadıkları zamanı ve işgücünü minimize edebilirler. Renk yönetim sistemlerindeki standartlar provaları gerçek baskıya birebir uygun üretebilme imkanı sağlamaktadır. Bu da firmaların marka değerini, baskı kalitesini yukarıya doğru taşımaktadır.
Baskı sırasında kullanılacak baskı altı malzemesi iyi seçilmelidir. Hangi baskı altı malzemesine hangi tramlama tipinin seçim yapıldığı çok önemlidir.
Basit ve anlaşılması açısından bir örnek verecek olursak; yüksek tirajlı insert portföyüne sahip olan matbaalar, kendi maliyet ve zaman argümanlarının doğru kullanılması adına yapılacak yatırımlarını düşünürken ürün portföyüne göre yatırım yapmak durumundadır. İstenilen kalite, zaman ve maliyet ortaya konulduğunda bu portföye sahip olan matbaalar WEB ofsete yönelmek durumunda ve makina konfigürasyonlarını buna göre ayarlamak durumundadır.
Buradan hareketle matbaacılık sektörü son yıllarda şu başlıklar altında karşımıza çıkıyor:
Ambalaj – Etiket -Ticari matbaacılık – Web ve Dijital matbaacılık
Pek çok ürünün küçük tirajlı siparişinin günümüzdeki mutlak hakimiyeti şu an hali hazırda dijital olarak karşımıza çıkıyor. Dijital sektörü gerek işlem hızı gerekse kalitesiyle bir adım önde olan bir sektör.
Üretim yapan matbaa firmaları kısa tirajlı işlerinde dijital makina maliyetlerinden yüksek maliyet ve harcadığı üretim zamanı konusunda da olumsuz maliyetler sonucunda negatif marjlarını pozitif marj haline getirebilmek için dijital makina yatırımı yapıyorlar. Artık üretim yapan matbaa firmalarında dijital baskı makinalarını görmek mümkün. Bunun en büyük sebebi ise kısa tirajlı işlerin yüksek ofset baskı maliyetleridir. Orta tirajlarda ise aslında halihazırda ofset baskı sistemleri için geliştirilen yeni kurutma sistemleri ile birlikte yerini korumuş durumda. Özellikle ticari matbaacılık kanadında H-UV sistemleri basılabilirlik, yüksek kalite ve hemen sonrasında kırım katlama gibi mekanik işlemlerin yapılmasını kolaylaştıran başarılı bir kurutma sistemidir.
Özetle; aslında yol uzun, dünya gelişiyor, rekabet gelişiyor, gelişen firmalar ise ayakta kalmaya devam ediyor.