KMK Printing and Packaging Machinery GmbH, Printtek 2017’nin ardından Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı’nda da standıyla yer aldı. KMK’nın kurucusu Mehmet Karakuş fuar hakkındaki görüşlerini ve fuarda sergiledikleri ürünleri Matbaa Haber’e anlattı.
Printtek 2017’nin hemen ardından Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı’ndasınız. Buraya gelirken bu süreçte yaşadıklarınızı şöyle bir gözden geçirirseniz, nasıl tepkiler aldınız?
Printtek’ten sonra Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı’na katılmış olmamız çok önemli. Çünkü bizim hitap ettiğimiz müşteri profilimiz aynı zamanda ambalajcılar. Matbaacılarla da ambalajcılarla da ilk iki günde gayet güzel görüşmeler yaptık. Bunları fuardan sonra değerlendireceğiz. Sektördeki trendin matbaacılıktan ambalaj ve etikete doğru yöneldiği zaten bizim tespitimizdi. Bunu burada teyit etmiş olduk. Aslında matbaacılık bir şekilde kabuk değiştiriyor.
Daha çok ne tür taleplerle geliyor müşterileriniz, neler istiyorlar ve nerelerden geliyorlar?
Yurt dışından gelen müşterilerimiz de var. Balkan ülkelerinden ve Ortadoğu ülkelerinden gelen ziyaretçilerimiz oldu. Talep, kesim, sonlandırma yani baskı sonrası makinalara yönelik.
Yurtdışı ile satış görüşmeleriniz ne durumda?
Gayet iyi. Benim ortağım zaten Türkmenistanlı, dolayısıyla firmada 5 6 dil konuşuluyor. İran, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Rusya ile bağlantılarımız var. Diğer taraftan bizim MKS olarak 28 senedir Almanya’da olmamız nedeniyle dünyanın her tarafında görüştüğümüz müşterilerimiz var. İspanya’dan, İngiltere’den, Hollanda’dan ve Almanya’dan gelen müşterilerimiz oldu. İnşallah önümüzdeki günlerde İstanbul’dan Avrupa’ya makine satacağız.
Yeni bir firma ve yeni bir ürün gamıyla piyasadasınız. Önünüzde nasıl bir perspektif var? Önümüzdeki bir iki yıl içinde firmanız nasıl bir seyir izleyecek?
Çalışmalarımız etiket ve fleksibıl ambalaj ağırlıklı olacak. Ambalaj türlerinin daha çok kâğıda ve kartona kayacağını tahmin ediyorum. Zaten bu alanda hazırlanan yönetmelikler de sektörü bu yöne doğru zorlayacak. Biz de bu yönde adımlar atıyoruz. Hükümetin almış olduğu önlemler bu konuda çok olumlu. Ülkelerin gelişmişlikleri kullandıkları ambalajın oranına göre tespit ediliyor. Dolayısıyla gelişen ekonomilerin sektörü bir o kadar hızlandıracağı göz önünde bulundurulursa Türkiye’nin de gelişme oranı ve gelişme hızı ortada olduğuna göre Türkiye bölgenin üs konumu olma durumuna devam edecektir.
Fuarın organizasyonu ve ziyaretçi profili hakkında neler düşünüyorsunuz?
Biz buraya küçük bir stantla katıldık. Çünkü makina koymadık. Zaten Printtek’te makinalarımızı sergilemiştik. Yer olarak tabi maalesef biraz köşede kaldık ama buna rağmen ilk günden beri gelen ziyaretçi profilinden ve fuara katılmış olmaktan memnunum.