Aras Grup makine ve malzemenin yanında yeni grup şirketi Met-Pack’ın ürettiği polietilen kartonlarla yapılmış bardakla kahve de sundu
Aras Grup uzun yıllar sonra Avrasya Ambalaj Fuarı’nda yerini aldı. Fuara 8. Salonda şık bir stant tasarımı ile katılan ve ön tarafta bir kahve dükkanı konseptinde fuar ziyaretçilerine kahve servisi yapan firma, bu servis için bir yıldır bir grup firması olarak faaliyet gösteren Met-Pack’ın ürettiği polietilen kaplamalı kartonlardan üretilen karton bardakları kullandı. Grubun Aras Makine firması da temsilciliğini yaptığı ve Türkiye’deki ikinci kurulumu fuar sonrasında yapılacak olan Focusight firmasının kalite kontrol makinesini sergiledi. Fuarda sergilenen makine yapılan görüşmeler sonucu Tem Ofset firmasına satıldı. Aras Grup standında sorularımızı Aras Makine Genel Müdürü Hamdi Kaymak yanıtladı.
Bu sene Ambalaj Fuarı’nda hem makina tarafında, hem malzeme tarafında varsınız…
Biz Aras Grup olarak uzun yıllardır Ambalaj Fuarı’nda katılımcı olarak yoktuk. Bir ara vermiştik. Bu fuar vesilesiyle Aras Makine olarak temsilcisi olduğumuz, kendi alanında dünya lideri full inspection kalite kontrol makine üreticisi Focusight’ın bir makinasını sergileme imkânı bulduk. Çok ilgi gören bir makine oldu. Dünya da çok yüksek pazar payına sahip olan teknolojik bir makine. Uzak Doğu’da özellikle %90’lara varan bir Pazar payına sahip. Zannediyoruz önümüzdeki zaman diliminde çok daha fazla talep olacak. Ayrıca yeni grup şirketimiz Met-Pack’ın ürettiği polietilen sıvamalı kartonlarımızı tanıtıyoruz ve o da çok ilgi görüyor.
Focusight kalite kontrol makinesinin özellikleri neler?
Focusight sektör için yeni bir teknoloji. Full inspection dediğimiz, yani basılı üründeki tüm lak, selofan, serigrafi, kesim gibi baskı sonrasındaki tüm aşamalarda yapılan tüm işlemleri de ayrı ayrı kontrol eden yüksek çözünürlüklü hassas kamera sistemlerine sahip bir makine. Baskı sürecinde makinalarda benzeri sistemler kullanılmaktaydı ama bu anlamda ambalaj ve etiket uygulamalarında bu şekilde uygulanamıyordu. Yaklaşık 5 yıl önce bu teknoloji yaygınlaşmaya başladı. Biz de Türkiye’deki bu alandaki ilk yatırım olan ilk makinamızı 3 yıl önce Halaman Matbaacılık’a kurduk. Fuara getirdiğimiz bu yeni model makinada özellikle sigara, ilaç ve kozmetik ambalajları maksimum performansta ve maksimum hassasiyette kontrol etme imkanına sahibiz. Sergilediğimiz bu makinayı fuar süresi içinde Tem Ofset satın aldı. Fuar sonrasında oraya kuracağız. Türkiye’de ikinci Focusight ama Türkiye’deki bu alandaki zaten ikinci yatırım ve o anlamda çok önemli. Focusight dünyada büyük bir pazar payına sahip ve tek başına pazarı domine eden bir firma. Birçok pazarda çok aktif. Avrupa, Kuzey Amerika ve özellikle Asya pazarında gerçekten %90’lara varan pazar paylarına sahip. Çok kuvvetli bir firma. Sürekli teknoloji yatırımlarına devam ediyorlar ve ihtiyaca göre yeni teknolojiler geliştiriyorlar. Bu makinamız daha önce olmayan bazı yeni özelliklere de sahip, daha hızlı. Bu anlamda önümüzdeki dönemde özellikle Türkiye’de manuel yapılan, yani gözle elle gerçekleştirilen etiket ve ambalaj kalite kontrolünün hızlı bir şekilde bu makinalarda yapılacağını düşünüyoruz. Biraz yavaş bir ilerleme söz konusu ama önümüzdeki dönemde talebin çok daha hızlı artacağını bekliyoruz. O anlamda bu iki referans müşterimiz kendi alanlarında yüksek kalitede hizmet veren firmalar, onlar için de bizim içinde çok önemli yatırımlar.
Makinenin hızı nedir?
80 bin parça etiket ya da ambalajı, saatte 80 bin parçayı, ön arka baskı ve yapılan tüm sonlandırma işlemlerle birlikte kontrol edip, problemli olanları ayırıp, ayrı bir çıkışa yönlendirip, artı her parça ambalaj ve etikette tek tek ne tür problem olduğunu da hem ekranda görsel olarak, hem de bilgi olarak raporlama imkanına sahip. Çok güçlü bir yazılımı var.
Beklentiniz nedir, 2018’de satış rakamı olarak?
Açıkcası adetsel olarak şu anda bir tahminde bulunmak zor ama bizim gözlemlediğimiz, 2018 ile birlikte gerçekten bu alandaki, kalite kontrol makinalarına olan talep ciddi anlamda artacak. Bu vesileyle fuardaki kaliteli, nitelikli ziyaretçi profilini çok başarılı bulduğumuzu belirteyim. Çok fazla talep aldık, çok fazla ziyaret gerçekleştirildi. Bu çerçevede zannediyoruz önümüzdeki fuarlarda daha geniş alanlarda daha çok, yeni teknolojili sistemlerine sahip makinaları sergileme imkanı bulacağız.
Malzeme tarafında da Met-Pack firmanızla fuardasınız. Polietilen sıvamalı kartonlara talep nasıl?
Bu sene grup firmalarımızdan özellikle Met-Pack Cupstock firmamızın ürettiği polietilen sıvamalı kartonlarımızı tanıtmak için katıldık. Met-pack’in ürettiği polietilen sıvamalı kartonlar daha çok gıda ve karton bardak ambalajında kullanılıyor. Biz bu malzemenin üretimine bir yıl önce başlamıştık. Fuarda da öncelikli olarak onu tanıtmayı amaçladık. Şu an Türkiye’de dünya ölçeğinde karşılaştırabileceğiniz en yüksek kalitede ve hassasiyette polietilen kaplamalı malzemeyi üretiyoruz. Bu yıl sonu itibariyle daha yüksek hızda çalışacak ve çift taraflı polietilen kaplama yapabilen yeni bir makine hattını da devreye alacağız. Yine bu sene itibariyle, yakın pazarlar olmak üzere ihracata da başladık. İkinci makine hattımızın da devreye girmesiyle daha yüksek oranlarda ihracat imkânı da bulacağız. Şu an gerçekten Avrupa’da bu alanda, bu tip yüksek hassasiyette polietilen sıvamalı tüm iddialı ürünlerin ötesinde bir kalite ile bu hizmeti veriyoruz.
Polietilen nasıl sıvanıyor?
Malzeme granür olarak geliyor. Ekstruderde eritiliyor ve talep edilen şekilde, 15 – 18 mikron olarak tüm bobine sıvanıyor. Makinenin genişliği 1500 m. Gelecek olan makinamızda da ebat aynı. Malzemeyi isteğe göre dilimleyip bobin olarak ya da ebatlayıp tabaka olarak verebiliyoruz. Şu an ağırlıklı olarak, karton bardak üretiminde kullanılıyor ve yine ağırlıklı olarak gıda ambalajında kullanılan malzemelerin üretimini de gerçekleştiriyoruz.
Karton ve polietilen kalınlıkları nedir?
Ağırlık olarak 70-300 gr veya 170-350 gr arasında kartona kaplama işlemini gerçekleştiriyoruz. Sıvanan polietilen kalınlığı genelde piyasanın talebi ile ilgili. Piyasada da 15-20 mikron arası tercih ediliyor.
Fuarı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Zannediyorum Ambalaj Fuarı içindeki Printpack konseptindeki katılımlan önümüzdeki yıllarda biraz daha artacak, yani bu alan ambalajın içinde baskıya ilişkin alan büyüyecek. O çerçevede muhtemel biz de önümüzdeki yıllardaki katılımlarımızda daha çok makine sergileme imkanına sahip olacağız.
Uluslararası ziyaretçilerin sayısını ve profilini nasıl buldunuz?
Açıkçası geçtiğimiz yıllardaki yoğun uluslararası ziyaretçi sayısıyla kıyaslandığında daha az gibi. Ancak özellikle Kuzey Avrupa. Kuzey Afrika ülkelerinden ciddi ziyaretçi gözlemledik. Özellikle bizim Met-Pack firmamızın ürettiği polietilen sıvamalı karton üretimiyle ilgili ciddi bir talep oralardan gerçekleşti. Bu çerçevede oradaki fuarlara da zaten katılmamız gerektiği mesajını aldık. Ama Avrupa’dan Doğu Avrupa’dan daha önce gelen ziyaretçiler için aynı gözleme sahip değiliz. Bu belki de bizim sektörden ziyade Türkiye’nin genel olarak son birkaç yıldır içinde bulunduğu negatif pozisyonla ilgili olabilir. Hem güvenlik, hem siyasi ilişkilerin yansıması olsa gerek. Umuyoruz önümüzdeki yıllarda bu problemler aşılır ve daha çok ziyaretçi gelme imkânı bulur.
Gelen ziyaretçilerle daha çok neler konuştunuz?
Bizim burada iki tane başlığımız vardı. Bir tanesi üretimini yaptığımız polietilen kaplanmış karton. Bu ürünler uzun yıllardır ithal olarak gelmekte. Burada üretiyor olmamız sevinçle karşılandı. Türkiye’de bu kadar yüksek kalitede üretimin olduğunu bilmeyen sektörde epey bir firmanın olduğunu gözlemledik. Bizim bu üretimi yaptığımızı bilmeyenlere duyurup tanıttık. Hali hazırda 24 saat tam kapasiteyle çalışıyoruz ama bu tanışma bizi de sevindirdi.
Çünkü biz burada sadece yüksek kaliteyi değil, burada üretmekten dolayı ekonomik maliyetleri de sunma imkanına sahip oluyoruz. Fiyat konusunda ciddi avantajlar sağlama imkanına sahibiz. Ama bizim buradaki önceliğimiz gerçekten dünya çapında rekabet edilebilir en yüksek kalitedeki ürünün üretilebilmesi ve bu ürünün kullanılması. Bu alanda çok iyi olduğumuzu biliyoruz ama ürünümüzü daha da geliştireceğiz. Yıl sonunda ikinci hattımızı devreye alacağız ve çift taraflı polietilen kaplamayı tek geçişte yapabileceğiz. Şu an elimizdeki hat tek taraflı kaplama yapıyor. Çift taraflıya ihtiyaç olduğunda yine yapıyoruz ama ikinci geçiş gerekiyor. Yeni makine tek geçişte hem alt hem üst kaplamayı daha yüksek hassasiyette gerçekleştirecek.
Bir diğer sevindirici nokta da önceleri de karton ambalaj olmasına rağmen fuar özellikle esnek ambalajın domine ettiği bir fuar oluyordu. Bu yılki fuarda kağıt karton kullanan ambalajcılar ve etiketçilerdeki katılımın daha yoğun olduğunu gözlemledik.
Ben bizzat bizim iş ortaklarımızın stantlarını ziyaret ettim. Sevindirici olan, fuara gelen nitelikli müşteriler, nitelikli ziyaretçiler sebebiyle daha pozitif verim almışlar. Tabii bu bize de yansıdı. Bu sebeple de Printpack başlığı altındaki bu bölümde önümüzdeki dönemlerde daha çok firma ve teknolojinin sergileneceğini düşünüyoruz.