Ajanda ve defter üretiminin yanı sıra kutu üretimine de giren Acar Group şirketi Acar Basım, Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı’na ilk kez katıldı. Firma standında Acar Vipbox markasıyla kutu örneklerini sergiledi.
Acar Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Acar ilk kez katıldıkları 23. Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı ve Acar Vipbox markasıyla ilgili sorularımızı yanıtladı.
Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı’nda ürün gruplarınızdan hangilerini öne çıkardınız?
Bu sene bizim ilk fuarımız. İlk fuarımız olması nedeniyle şimdiye kadar Acar bünyesinde çok fazla üretmediğimiz mukavvaya sıvamalı kutuları ön plana çıkardık. Bu ürünü zaten yıl sonlarında ajandaları içine koymak için yapıyorduk. Şu anda bu üretimi tüm yıla yaymış olduk.
Hediye amaçlı düşük tirajlı üretimleriniz mi yoksa sanayi tipi üretimleriniz mi yoğun?
Sadece belli bir kesime, belli bir sektöre yönelik değil, üretimlerimiz bütün sektörleri kapsıyor. Ağırlıklı olarak saat firmaları, ev tekstili firmaları ve züccaciye firmaları ile çalışıyoruz. Bunun yanı sıra tabii yıl sonu kurumsal hediyelikleri yaptığımız için kurumsal firmalarla da çalışıyoruz.
Fuarın ziyaretçi profilini nasıl buldunuz?
İlk gün bile ciddi bir yoğunluk vardı. Özellikle yabancı misafirler çok fazlaydı. İlgi de iyiydi. Neticesini hep beraber değerlendireceğiz. Önemli olan ziyaretlerin siparişe dönüşmesi.
Acar Basım’ın ürün portföyünde başka neler var?
Bizim ana iştigal konumuz defter ve ajanda. Yani kâğıt ürünleri. Kurumsal firmalara yönelik hediyelikler diyebiliriz. Onun dışında ikinci odaklandığımız konu deri ve suni deri ürün grupları. Ayrıca yine iş dünyasına yönelik toplantı ve seminer dosyaları, çantaları ve portföy gruplarını sayabiliriz.
Promosyon tarafında azalmadan söz ediliyor, sizin müşteri portföyünüzde böyle bir gözleminiz var mı?
Yönetim Kurulunca promosyon kelimesini sözlüğümüzden çıkardık. Promosyon özellikle büyük hipermarketlerde çok değişik amaçlarla kullanılıyor. Bu da yanlış bir algıya sebep oluyor. Biz iki yıldır kataloğumuzun adında promosyon yerine “Kurumsal Hediyelik Kataloğu” ismini kullanıyoruz.
Sorunuza dönecek olursak, genel olarak bütün dünyada ciddi bir sıkıntı var. Global kriz bize göre uzun yıllar devam edecek. Fakat biz gerek yurt içi gerekse yurt dışı piyasasında oranımız %50-50 civarında. 42 ülkeye ihracatı olan bir firma olduğumuz için açıkçası bundan çok fazla etkilenmiyoruz.
2018 için yeni, özel projeler var mı?
Büyümeyi düşünüyoruz. Çünkü ambalaj sektörü matbaa sektörünün tamamlayıcısı ve önü açık bir sektör. Özellikle matbaalarda katalogların kitapların ajanda ve defterlerin azaldığını düşünürsek tam tersi durum ambalaj sanayisinde var. Ambalaj sanayisinde pasta büyüyor. Dolayısıyla bu konuda yatırımlarımızı devam ettirme düşüncesindeyiz. Önümüzdeki yıl makine parkımıza birkaç adet daha ambalaj makinesi ilave ederek bu işi daha da büyük yapmak istiyoruz.
Ne tür makineler bunlar?
El yapımını biraz daha ortadan kaldıracak mukkavaya sıvamalı makinelerimizle otomasyona geçebilecek makineler. Ama el yapımını tamamen ortadan kaldırmak istemiyoruz. Çünkü katma değer açısından el yapımı işlerde rekabet daha mantıklı ve çok daha kolay.