Marmara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Basım Teknolojileri Bölümü tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Basım Teknolojileri Sempozyumu 11-12 Ekim 2017 tarihlerinde Sultanahmet Yerleşkesi Ord. Prof. Dr. Nihat Sayar Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
(İstanbul) Marmara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Basım Teknolojileri Bölümü tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Basım Teknolojileri Sempozyumu 11-12 Ekim 2017 tarihlerinde Sultanahmet Yerleşkesi Ord. Prof. Dr. Nihat Sayar Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Akalın’ın da katıldığı sempozyum, farklı disiplinlerdeki araştırma ve sanayi kuruluşlarını bir araya getirerek bilim ve teknolojideki gelişmelerin, bilim insanları arasındaki bilgi ve araştırmaların paylaşılması amacıyla düzenlendi. Ambalaj Basımı, Araştırma-Geliştirme, Baskı Öncesi, Baskı Sistemleri, Baskı Sonrası, Dijiital Baskı, E-Yayıncılık, Grafik Tasarım ve Uygulamalar, Yeşil Baskı, Matbaa Malzemeleri, Sürdürülebilirlik ve Geri Dönüşüm konularında sunumların yapıldığı sempozyumda açılış konuşmasını Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Cem Aydemir yaptı. Sempozyumda Türkiye, Sırbistan, Yunanistan, Almanya ve Macaristan olmak üzere 5 farklı ülke ve 11 üniversiteden, 8’i yabancı olmak üzere toplam 27 sözlü ve 9 poster bildiri sunuldu.
Sempozyumu; 8 farklı ülkedeki (Türkiye, İngiltere, Hollanda, Tayvan, Sırbistan, Almanya, Yunanistan ve Macaristan) 14 farklı üniversiteden akademisyenler, sivil toplum kuruluşu olarak 3 dernek (KASAD, BASMEN, ESD) ve 1 vakıf (BASEV) yöneticileri ile yurt içi ve yurt dışından 300’ün üzerinde akademisyen, öğrenci ve sektör temsilcisi izledi.
Odak Kimya, Böttcher, Xerox, Sinangin Matbaacılık, Acar Basım ve Filmon Baskı Çözümleri sponsor oldu.
Sempozyumdan notlar
Marmara Üniversitesi’nin 2. Uluslararası Basım Teknolojileri Sempozyumu farklı ülkelerden gelen değerli konuk konuşmacıları ve programı ile başarıyla gerçekleştirildi.
Açılış konuşmasını yapan Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Cem Aydemir; teknolojik gelişimin hızına dikkati çekerek, “Bilim ve teknoloji üretim süreci ile iç içe geçmeye başlamış; teknoloji ile onun kaynağını oluşturan bilim doğrudan üretici bir güç konumuna gelmiştir” diyor. Teknoloji ve bilimin rekabet kavramını da etkilediğine dikkati çeken Aydemir; ucuz iş gücü ve doğal kaynaklara dayalı rekabetin yerini uluslararası piyasalarda rekabet eden üretim teknolojilerinin aldığını belirterek şöyle devam ediyor. “Bu çerçevede tüketici tercihlerini gözeten esnek bir üretim yapısı, yerel kaynakları ve yüksek nitelikli iş gücünü kullanan, çağdaş işletmecilik anlayışını uygulayan, Ar-Ge’ye önem veren, teknoloji üretip özgün marka ve tasarım yaratan ve uluslararası pazarlarda rekabet eden bir sanayi geliştirmek önem kazanmıştır. Sanayi üniversite – sanayi iş birliğinde, ortak projelerle bilim insanları tarafından geliştirilebilir. Sempozyumlar bu amaca hizmet eden, üniversite ve sanayiyi buluşturarak bilgi paylaşımı sağlayan en uygun platformlar olmuştur.”
Sempozyumun saygın uluslararası çağrılı konuşmacıları vardı. Onlardan ilki, Swansea Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi, Swansea Welsh Baskı ve Kaplama Merkezi (Welsh Centre for Printing and Coating – WCPC) kurucusu ve direktörü Prof. Tim C. Claypole, grafik sistemler için standartlar geliştiren ISO TC130 için çalışan uzmanlardan biri. Flekso baskı üzerine en son gelişmeleri ve kendi çalışmalarını konu alan bir konuşma yapan Claypole; baskıda en iyi uygulamalar kombinasyonunun sağlam bir bilimsel yaklaşıma dayanması gerektiğini vurguluyor.
Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, dünyada ve Türkiye’de kağıt endüstrisi konulu bir konuşma yaptı. Kağıtta ve selülozda dışa bağımlılığa vurgu yapan Karademir, kızıl çam ormanlarımız olduğu halde reçine üretimimiz olmadığını belirterek, kağıt fabrikalarının ölçeklerinin büyütülmesi ve sanayide Ar-Ge’ye yatırım yapılması gerektiğini vurguluyor.
Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Akalın, “Endüstri 4.0’ı konuştuğumuz bugünlerde matbaacılık çok ileri noktalara geldi. Bunda da üniversitelerdeki çalışmaların sektöre aktarılmasının rolü çok büyük” diyor. Akalın, ülkemizde GSYİH’dan Ar-Ge için ayrılan payın artırılması gerektiğini, Basım Teknolojileri Bölümü, sanayi, KOSGEB ve TÜBİTAK iş birliği ile projeler geliştirilmesi gerektiğini belirtiyor.
Sempozyumun yabancı akademisyen konukları yanında teknoloji şirketlerinden uzman konukları da vardı. IGT Testing System firmasından André M. Verhoeen, test ve ölçüm üzerine bir bildiri sundu. Verhoeen, baskı ortamı, makine, mürekkebin kuruma hızı, forsa, alkol, kağıt yüzey özellikleri vb. pek çok değişkenin etkilediği baskı sürecinde ölçüm ve test yapmanın önemini anlatırken, maliyeti de yüksek olan çok yüksek kaliteden ziyade, müşterinin beklentilerine ve bütçesine uygun satılabilir kalite aralığına vurgu yapıyor. Verhoeen, “Hatalı işi yeniden basmaya vaktimiz varsa, test yapmaya da vaktimiz olmalı” diyor.
Böttcher firmasından konuk konuşmacı Dr. Helmut Sander, çevre güvenliği konulu bir bildiri sundu. Sander özellikle otomatik makinelerde ucuz sulandırılmış alkol kullanımının haznenin daha hızlı boşalmasına neden olması, ucuz kimyasalların düşük parlama noktaları gibi, matbaacıların dinlemesinde yarar olan önemli püf noktalarına değiniyor.
Yine çok uzak bir ülkeden, Tayvan’dan gelen konuk konuşmacı, Prof. Yung-Cheng Hsieh (Tayvan Ulusal Üniversitesi Grafik İletişim Sanatları Bölümü), baskı ve e-ticaret (e-commerce), kişiye özel ya da ben – ticaret (me-commerce) ve bunun kişiye özel baskıyla iç içe geçmiş örnekleri üzerine ufuk açıcı bir konuşma yaptı. Hsieh’in konuşmasında asıl ilginç olan, matbaacılığın, özellikle web-to-print olarak adlandırılan internet matbaacılığının gelecekte salt basılı ürün ticaretinden ibaret olmayacağı, kişiselleştirilmiş pek çok ürünün satılacağı bir perakendecilik işinin parçası olacağı yönünde verdiği örneklerdi (taobao.com gibi). Me-commerce, tüketicinin işin, üretimin merkezinde yer aldığı, geleceğin iş modeli.
İki gün süren 2. Uluslararası Basım Teknolojileri Sempozyumu daha çok sayıda matbaacının katılımını fazlasıyla hak eden bir organizasyondu. Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Cem Aydemir’in şahsında Marmara Üniversitesi Uygulamaları Bilimler Yüksekokulu Basım Teknolojileri Bölümü’nü ve Sempozyuma emeği geçenleri, destek verenleri kutluyoruz.