Bu yıl ilk defa Labelexpo’ya katılan Ultra A.Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanı Erçin Mesçi sorularımızı cevapladı.
Bu sene kendi standınızla Labelexpo’dasınız. Yeni bir makine yaptınız, nedir bu makine biraz anlatır mısınız?
Bu makineyi aşağı yukarı bir yıl önce projelendirmeye başlamıştık. KOSGEB desteğiyle bu makinenin imalatını gerçekleştirdik. Normalde zaten inkjet baskı kafaları konusunda sekiz dokuz yıldır çalışıyoruz. Bu inkjet kafaların mevcut etiket makinelerine veya kalite kontrol makinelerine direkt montajını yapıyorduk. Hem baskı yapıp hem de etiketi proses edebilme, işleyebilme, kesme konusunda yeni bir makine dizayn etmek amacıyla yola çıktık. Tasarımın tamamı bize ait. Bu makine bobinden bobine çalışıyor. Gerek etiket kâğıdı gerekse normal kağıtlara bobini boşaltarak üzerine tek renk UV inkjet veya CMYK baskı kafası kullanarak baskı yapabilen, yaptıktan sonra etiket kâğıdı kullanılıyorsa etiket şeklinde kesip dantelasını sıyırabilen ve aynı zamanda dilimleme yapabilen, dakikada ortalama 150 metre süratle çalışan bir makine.
Renk sayısı artınca hız değişecek mi?
Tabii CMYK’da 50 metreye düşmek zorunda kalıyor. Kafa özelliğinden dolayı. Kyocera kafa kullanıyoruz. Çok başarılı ve çok kaliteli sonuçlar alınan bir sistem. İnşallah belirli bir noktaya getiririz.
Üretim maliyetleri için bir şeyler söylemek gerekirse ne dersiniz?
Basılacak işe göre üretim maliyeti çok fark edebiliyor. Özellikle CMYK sistemlerinde bastığınız kaliteye, dpi’a göre maliyeti hesaplamak gerekiyor. Burada kendi programımızda böyle bir sistem mevcut. İşi girdiğinizde size birim maliyetlerini net bir şekilde çıkarabiliyor. Dolayısıyla etiket firmaları eğer böyle bir dijital baskıyı planlarsa her işten önce net maliyetini görebilecek.
Makinenin bir ismi var mı?
Makineyi yeni tasarladık standa da bir modelini koyduk ama tabii bu makine tek bir model değil. Her müşteriye göre farklı çözümler sunabiliyoruz. Özellikle seri üretime girmeyi planlamıyoruz çünkü etikette çok farklı talepler gelebiliyor. Sadece kesim yapmadan bobinden bobine dijital baskı yapmak da mümkün. O tür bir makinemiz de var. Sadece keski yapıp dijitali eklememe şansımız da var. Biz makine imalatçısıyız. Dolayısıyla müşteri taleplerine bağlı olarak çok farklı modellerde makineler üretebiliyoruz.
CMYK baskı yaptığınızda hangi tirajlar için daha kullanışlı olur makineniz?
Normalde daha kısa tirajlar için. Eğer değişken data basılacaksa normal bir makinede basılmış işlerin üzerine değişken datayı basabiliyoruz. İlla bu makinede her şeyi yapacağız diye bir anlayış yok. Bu tamamen sonlandırma makinesi dolayısıyla baskı tirajlarını düşündüğümüzde de aşağı yukarı iki üç bin etiketlerde sorunsuz çalışabiliyor.
Yazılım tarafında neler yapıyorsunuz?
Yazılım tarafında direkt Kyocera’dan destek alıyoruz. CMYK kullandığımızda hazırlanmış işleri direkt atıp renk ayrımı yapıp baskıya girebilen bir çözümümüz var.
Baskı altı malzemesi konusunda bir sorun var mı?
Sorunumuz yok. Makinemiz UV inkjet olduğu için neredeyse her tür malzemeye baskı yapmak mümkün. Genişliği 32 cm ile 40 cm olarak planlıyoruz. Inkjet baskı kafası burada genişliği belirleyebilecek çözüm oluyor. Çünkü en büyük maliyet ınkjet kafasından geliyor.
LabelExpo ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
İlk gün çok sakindi. Bizim de ilk katılımımız. Dünyanın etiket konusunda en iddialı fuarlarından. Bakacağız.
Yurt dışına dönük faaliyetlerde durum nedir?
Ultra 1983’ten beri sektörde olan bir firma en büyük atılımı sürekli form makinelerini üretip Türkiye’ye ve yurt dışına kurarak gerçekleştirdi. Binin üzerinde makinemiz üretimde. Sürekli formdaki pazar daralışından dolayı Ultra da kendine yeni bir yön çizmek zorunda kaldı. Bu doğrultuda son iki yılda yaptığımız yurt dışı çalışmalarda satışlarımızın %70’i ihracata döndü.
Tamamen müşteri odaklı makineler. İnkjet sistemlerinde çok ciddi montajlarımız oldu. Yeni üretimine başladığımız dipsiz poşet makinemiz var. Tüyap Printtek Fuarı’nda da onu sergilemeyi planlıyoruz. Yan malzeme imalatları, makine ve parça imalatları konusunda Hollanda ile çok uzun zamandır çalışıyoruz. Kuzey Afrika da çok ciddi bir pazarımız. İran, Irak, Azerbaycan, Dubai, Suudi Arabistan pazarlarına da makineler kuruyoruz. Bu kurulumlar inkjet ve dipsiz poşet ağırlıklı. Tabii sürekli form makinelerinin imalatı devam ediyor. Zaman zaman yurt dışından da talepler geliyor.