Imeks Grup Labelexpo’ya BOBST, Durst, Prati, Karlville, Cartes gibi temsilciliklerinin stantlarında katıldı.
Etiket ve esnek ambalajın farklı alanlarında temsilcilikleri olan İmeks Grup, Labelexpo’da temsil ettiği markaların yeniliklerini tanıttı. BOBST standında firmanın CEO’su Mert Gönenç ile görüştük.
BOBST standında öne çıkarılan, özellikle üzerinde durmak istediğiniz neler var?
BOBST daha önce olduğu gibi bu sene de inovasyon, yaratıcılık üzerine değerler anlatıyor. Üç yıl önce başlatılan REVO Projesi devam ediyor. Fuar boyunca 7 renk flekso baskı demoları yapılıyor. Standart bir flekso baskı makinesine 7 renk mürekkep ve aniloksları yerleştiriliyor. Daha sonra yazılım sayesinde hiç mürekkep ve aniloks değişimi yapılmadan, sadece yeni klişe değiştirilerek, Pantone ile % 100 uyumlu farklı işler basılabiliyor.
Esko’nun yazılımı mı kullanılıyor?
Yazılım Esko’nun… REVO Takımı denilen; aralarında klişe üreticisi, aniloks üreticisi, mürekkep üreticisi, baskı makinesi üreticisi ve yazılım geliştirici olan yedi ayrı kurumsal tedarikçi firmadan oluşan bir ekip var.
Hız konusunda da büyük avantaj sağlanıyor, makine yıkanmıyor diyebilir miyiz?
REVO projesinin ana amacı bütün müşterilerin aradıkları hızlı iş değişimi, az fire ve en az hazırlık süresini sağlayabilmek. Yani makinenin durma süresini minimuma indirip, makinenin çalışma süresini maksimuma çıkarmak.
Ama bu projede 7 rengin altına inilmiyor, değil mi?
Yedi renk ile yapılabiliyor. Bunlar CMYK, Violet, Orange, Green… Ama siz bu makineyi aldığınızda sadece 7 renk ile çalıştırabilirsiniz, başka bir şey yapamazsınız demek değil. Makinede diğer ek ünitelerde müşterinin istediği çok özel Pantone renkleri de uygulayabiliyorsunuz veya renklerin sıralamalarını bozup, konvansiyonel olarak bildiğimiz flekso renkleriyle, flekso mürekkepleriyle aynı şekilde baskı yapabiliyorsunuz.
BOBST standında neler var?
Standımızda üç makine sergileniyor. M1 tamamen yenilendi, üzerinde yeni bir teknoloji var. Artık kamera sistemine geçildi. Etikete göre tasarlanmış, kamera sayesinde otomasyonu yükseltilmiş ve operatörün etkisi en aza indirilmiş bir makineye dönüştürüldü ve halen fiyat avantajı devam eden bir makine.
Ünite opsiyonları nedir?
Bütün flekso makinelerden bildiğimiz korona, web temizleyici, soğuk yaldız, yapışkana baskı, kamera sistemi, serigraf opsiyonel olarak eklenebiliyor.
Bir diğer makinemiz M5. Artık müşteriler çok hızlı tedarik istiyorlar. BOBST M5’in yeni bir konfigürasyonunu oluşturdu ve makineyi müşterilere 3,5 – 4 ay yerine 60 gün içinde teslim ediyor. Bu makinede 7 renkli bir konfigürasyonla, etiketten ambalaja değişik işlerin basıldığı demolar yapılıyor.
M1 37 ve 43 cm baskı enlerine sahip, M5’in 37, 43 ve 53 cm enleri var; her ikisi de 8, 10 veya 12 renk olabiliyor. Hızları değişiklik göstermekle beraber mekanik hızlar 200 m/dak., çalışma hızları ise 170 – 180 m/dak. civarında olabiliyor.
Üçüncü ve son makinemiz M6 tamamen film baskısı için tasarlanmış, 67 cm eninde, 10 renkten oluşan, otomatik çözücü ve sarıcılı bir film makinesi. Fuarda yenilik olarak otomatik iş değiştirme özelliği anlatılıyor. Makinenin üzerinde tasarım olarak V şeklinde konumlandırılmış iki baskı silindiri yuvası var. Bunlardan biri üretimde iken operatör yeni işi hazırlıyor. Düğmeye bastığında makine fire vermeden yavaşlıyor, durmadan ve hiç fire vermeden birinci üniteden başlayarak tek tek ünitelerde renkler, yeni silindirlerle değişiyor; makine ikinci işi basmaya başlıyor. İkinci iş basılırken de V’nin diğer kolunda üçüncü iş hazırlanıyor. Bu şekilde hiç durmadan çok yüksek verimlilikte üretim yapılmış oluyor. Bu makinede de REVO konfigürasyonu var ve ayrıca normal UV flekso mürekkeplerinizle istediğiniz gibi çalışabiliyorsunuz.
LED UV mi?
İlk defa bu fuarda LED UV’li bir makinemiz sergileniyor. LED UV konusunda da BOBST know-how paylaşımı yapıyor. Ayrıca BOBST’un diğer fabrikasından getirdiği gravür ünitesi sergileniyor. Bununla ister ambalaj, ister etiket baskıları için makine konfigüre edilebiliyor.
Yani buradaki makinelere gravür ünitesi de takılabiliyor mu?
Evet, hepsine gravür ve serigraf üniteleri takılabiliyor ve makineler ambalaj ya da etiket baskısına göre konfigüre edilebiliyor.
BOBST ayrıca yeni bir dijital baskı makinesini, BOBST’un ortaklığı ile oluşan yeni dijital firması Mouvent’i piyasaya duyuruyor.
Siz Türkiye’de BOBST’un hangi segmentinde olacaksınız?
Bizim konumumuz değişmedi. Biz halen BOBST’un dar ve orta en olarak isimlendirdiği inline flekso baskı makinelerinin tek yetkilisi olarak Türkiye’de satış ve satış sonrası servisini veriyoruz.
BOBST Türkiye ile ilişkileriniz nasıl, çakışma yaşanıyor mu?
BOBST Türkiye ile karşılıklı ilişkilerimiz çok iyi. Müşterilerimiz beraber çözüm istediklerinde beraber hareket ediyoruz. Know-how paylaşımı yapıyoruz. Ama ticari olarak tamamen ayrı iki firmayız.
Dijital tarafında durum nedir?
Türkiye’de UV inkjet dijital satışlarının başlayacağına inanıyoruz.
Durst ile sözleşmemizi yeniledik. Sonrasında da beraber devam kararı aldık. Markanın etiket makineleri distribütörü ve servis sağlayıcısı olarak devam edeceğiz.
Durst, yeni bir inkjet UV baskı kafasını kullanan modelini tanıtıyor. Tau RSC modeli makine bu yeni baskı kafasıyla 78 m/dak. hızla dijital etiket üretimine başladı.
Prati firmasında dijital sonlandırma makinemiz yeni model olarak müşterilere gösterildi. Dijital makinelerde basılmış etiketler bu makineye offline olarak yerleştiriliyor ve makine üzerinde lak atma, soğuk yaldız, yarı rotasyon ya da tam rotasyon kesim gibi işlemler yapılıyor.
Ama konvansiyonel ya da dijital, bu işlemler fark etmiyor…
Fark etmiyor. Ama genelde konvansiyonelde inline çözümler çok aktiftir. Buradaki en büyük kriter yarı rotasyon kesim istasyonu. Yarı rotasyonda hızlar ve tirajlar bir miktar düşüyor ama bıçak ve ayar maliyetinden dolayı daha ekonomik oluyor. Onun için dijital sonlandırma diye lanse ediliyor.
Ayrıca IML kesime yönelik bir Alhena makinemiz de Prati tarafından tanıtılıyor. Karlville firmamız da shrink sleeve üreten firmaların seaming (mühürleme, kaynak), takabalama ve kalite kontrolü yapmalarını sağlayan cihazları var.
Cartes firmasında da lazer kesim makinesi tanıtılıyor.
Lazer kesim konusunda mesafe kaydedildi mi?
Etiket kesiminde lazerde aşılması gereken, değişik malzemelerdeki ışık yansımaları, dolu boyalı zeminlerde kesim gibi sorunlar vardı. Cartes’de yeni bir makine ile bu sorunlar aşıldı. Kendi yarattığı bir teknoloji ile tamamen siyah zeminli bir etiketin kenarında hiçbir beyazlık ve çapak kalmadan kesimini yapabiliyor. Değişik malzemeler üzerindeki lazer uygulamaları için de geliştirmeler var ve bu geliştirmeler devam ediyor.
Temsil ettiğiniz ürünlere talep itibarıyla Türkiye’de pazarın durumu nedir?
Piyasa büyüyor, sektör büyüyor. Bu seneki satışlarımızdan hayli memnunuz. Yıl sonu hedeflerimizi şimdiden aşmış durumdayız. Her değişik teknolojide makine yatırımı yapılıyor ama yatırım liderliği halen fleksoda. Çünkü çok geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Onun dışında yarı rotasyon ofsette ve dijitalde yatırımlar ve satın almalar yapılıyor.