Labelexpo Avrupa 2017 25 – 28 Eylül tarihleri arasında dünyanın her yerinden sektör profesyonellerini bir araya getirdi.
İki yılda bir yapılan Labelexpo bu yıl alan olarak da katılımcı firma sayısı olarak da genişlemiş durumda. Bir önceki 2015 fuarında kullanıma açılan 4. Salondan sonra bu yıl 3. Salonun da kullanıma açılması ile büyüyen fuara yeni firmaların da katılmış olması dikkat çekiciydi. Yeni firmalarla birlikte Labelexpo 2017’nin toplam kullanım alanı 38500 metrekareye ulaşmış. Bir önceki fuar 34500 metrekarede gerçekleşmişti.
Fuarın ilk günü gerçekleştirilen basın toplantısında Fuarın Genel Müdürü Lisa Milburn, Stratejik Yönetmen And Thomas-Emans, Etiket Akademisi Kurucularından Mike Fairley ve FİNAT Genel Müdürü Jules Lejeune fuara ilişkin rakamları ve değerlendirmeleri basın mensupları ile paylaştılar.
Lisa Milburn / Genel Müdür /Labelexpo Global Serisi
Bu fuarla 9. Labelexpo Avrupa fuar organizasyonunun içinde olduğunu söyleyen Lisa Milburn bu yılki gösterinin her açıdan en muhteşemi olduğunu vurguluyor ve şöyle devam ediyor. “Bu yıl 38 500 metre kare net alana kurulu olan fuar, alan olarak en büyük fuarımız ve 198 katılımcı ile tarihinin en yüksek katılımcı sayısına sahip. Bu yıl küresel anlamda Labelexpo’yu destekleyen 220 medya partneri var. Çalışan makine sayısı da en yüksek sayıda olup geçtiğimiz yıla göre %25 oranında bir artış gösterdi.
Ziyaretçiler tarafında da durum benzer: Japonya, Hindistan, Brezilya, Çin ve İran’ın da bulunduğu 139 ülkeden kayıtlı ziyaretçiler geldi ve bu bir önceki fuarı göre ziyaretçilerin uyrukları itibari ile 10 ülke daha fazla.
Dijital teknoloji tarafından birçok küresel girişim sözkonusu. Hybrid baskı makineleri markette yükselenler arasında yer alırken flexo baskı makinelerinin otomasyonla yükseltilmiş bir verimliliği var.
Ambalaj baskısı da bu seneki büyük temalar arasında. Etiket baskısı hâlâ tepede olmasına rağmen ambalaj baskısı da yükseliyor.
İlk kez gerçekleşen otomasyon arenası bu seneki fuar için çok büyük bir olay. Kısa vadede yüksek verimlilik ve yarı rotary kalıp kesme de trendler arasında. Bu dört günde etiketin tasarım aşamasından son halini almasına kadar her şeyi göstereceğiz.
Gelecek senelerde ne olacağına ilişin küçük bir bilgilendirme yapmak istiyorum. Labelexpo Asia Shangai’da Aralık ayında yapılacak. Bu Çin’de yapılmış en büyük etkinliğimiz olacak. Sonraki aylarda Meksika’da yapılacak etkinliğimize 800 temsilci bekliyoruz. Gelecek sene Mayıs’ta Güney Doğu Asya, Bangkok’da yepyeni bir etkinliğimiz olacak. Bu Makine gösterisi Çin hariç tüm Güney Doğu Asya’yı kapsayacak. Ondan sonra Labelexpo Amerika 2018 Eylül’de Chikago’da olacak. Ve 2018 Kasım’da Labelexpo Hindistan kapılarını açacak.”
Andy Thomas-Emans /Stratejik Yönetmen /Labelexpo Global Serisi
22. Labelexpo fuarının trendlerinden söz eden Fuarın stratejik yönetmeni Andy Thomas-Emans etiket ve paketleme için hâlâ düzenli büyüme olduğunu belirtiyor. Gelişen ekonomilerde etiket ve ambalaj endüstrisi de gelişiyor. Etiket teknolojisinin geçen yılki (2016) küresel talebi: % 40 baskı hassasiyeti, % 36 yapışkan uygulamalı, % 18 sleeve, % 2 Inmold ve % 4 diğer olarak sıralanmış,
Etiket talebinin bölgelere göre dağılımı ise söyle sıralanıyor (2016 verileri): % 43 Asya, % 25 Avrupa, % 19 Kuzey Amerika, % 9 Güney Amerika ve % 4 Afrika ve Orta Doğu
Andy Thomas-Emans şöyle devam ediyo.: “Avrupadaki ilk 10 Etiket firması genel üretimin % 80 ini yapıyor. Türkiye de şimdi bu ilk 10 Avrupalı Etiket firmaları arasında. Şu anda Avrupa’nın önde gidenleri Polonya ve Türkiye. 2010’dan günümüze Polonya’da endüstri % 70 oranında büyüdü.
Labelexpo’nun temeli etikete dayanıyor ama fuara genel olarak bakınca konuların çok çeşitli ve geniş olduğunu görüyoruz; modern etiket baskısı veya inline baskı şu anda geniş yelpazede malzemeler kullanıyor: 20 mikron filmler, tension systems, colouring systems… Bunların hepsi doğal bir gelişme.
Yeni nesil makineleri görüyoruz, mid-web segmentleri 500-800 mm arasında. Tüm temel baskı üreticileri bu mid-web etiket makinelerini üretiyorlar. Esnek ambalajı çeşitlendiriyorlar.
Sizlere esnek ambalajda yeni bir gruptan Food Safe UV’den bahsetmek istiyorum. Bu grup UV kürlemede doğrudan yiyecekle temas eden materyaller için standartlar koymaya uğraşıyor. Pet şişeler ve taşınması gerekli tarım ürünleri gibi alanlarda uğraşıyorlar.
Bu grupla ilk toplantımız Perşembe günü bir kapalı grup toplantısı olacak. Gallus, Rapida, MarkAndy, Flint Group gibi tüm ana üreticiler katılacak. Bu ana üreticiler FINAT ve RadTech ile yakından çalışacak. Labelexpo’nun geleceği için çok önemli olacak hem ziyaretçiler hem tedarikçiler açısından. Birlikte kabul edilebilir ve ortak bir standart bulacağız. Dijital Baskı Avrupa pazar değerinin % 9.7’sini oluşturuyor. Bunun dörtte üçünü toner bazlı, dörtte birini de inkjet ve hibrit cihazlar oluşturuyor.”
Mike Fairley /Kurucu /Etiket Akademisi
Etiket Akademisi kurucusu Mike Fairley, Etiket Akademisi için 10 yıl önce çalışmaya başladıklarını ama bu projeyi konsept olarak 2014’de hayata geçirdiklerini belirtiyor. Başlangıçta 3 temel kitap ve Etiket Ansiklopedisi’nden oluşan yayınlar bugün 11. Kitabın ve bir tarih kitabının yayınlandığı bir seviyeye gelmiş ve ansiklopedi de güncellenmiş.
Mike Fairley yayınlarla ilgili şu bilgileri veriyor. “İlk kitaplar endüstrinin temelleriyle ilgiliydi; baskı adımları, baskı kesimi, laminasyon vb. Bu yıl yaptığımız ise endüstriyi ileri götürücek teknolojilere bakmak. Hepsini Etiket Akademisi’nde görebilirsiniz
Atölye ve diğer çalışmaları baz alan yeni bir kitap ‘Inks, Coatings and Varnishes’ başlığıyla gelecek yıl çıkacak. Ve Pressure Sensitive Label (Subsitates) de başka bir çalışma olacak. Aynı zamanda Etiket Atölyelerinde alanında usta kişilerle iş birliği yapıyoruz. Bu alanında usta kişiler (master class) MIS’in temelini bilen ve tüm farklı alanlara bakıp organizasyonun siparişten son ürüne kadar nasıl entegre edilebiliceğine ve üretimde nasıl otomasyonlar kullanabileceğine karar veriyorlar. Tüm bunlar üretim zamanı ve son işin maliyetini hesaplamaya yarayacak.
Etiket Akademisi’nde MPS, UPM gibi büyük sponsorlarımız var ayrıca ikincil sponsorlarımız da var. Benim açımdan bu fonların gelmesini görmek ve kitapların yazılmasına yardım etmesi gerçekten güzel. 617 satıcıdan 12’si bu kitapların yazılmasına sponsor oldu. Partnerlerimiz Avrupa’dan TLMI, Hint birliği gibi yapılar var. Türkiye’de ise Türk Etiket Sanayicileri Derneği ile iş birliği yapıyoruz. Türk meslektaşlarımızla lisans anlaşması yaptık. Kitapların lisansları yanında Türkçeye çevrilip basılmasıylada ilgili ve bu akşam diğer birliklerle ilgili başka toplantılarımız var. Buradaki amaç global olarak endüstriye eğitimsel bilgi kaynağı yaratmak.”
Jules Lejeune / Genel Müdür /FINAT
Yeni dönemde FINAT Başkanı olan Jules Lejeune bu göreve gelmiş olmaktan gurur duyduğunu belirtiyor. 1958’te kurulan FINAT global olarak 50 ülkede 500 üyeye ulaşmış bir kuruluş.
FINAT’ta bir sürü aktivite olduğunu belirten Jules Lejeune FINAT’la bağlantılı olmanın çeşitli ağ yararları sağladığını belirtiyor ve şöyle devam ediyor. “Biz gönüllü bir işbirliği yapıyoruz. Herkes komitelerin bir parçası olmak için gönüllü oluyor. Bu açıkça endüstriye bir iş geliştirme kaynağı.
Bu yıl yeni olarak yeni üye ve yetenek geliştirmemiz var. Çünkü üyelere fayda sağlayan Radar programının farkındayız.
Yetenek açığımız olduğunu görüyoruz. Bu yüzden boşluğu doldurmak üzere arayıştayız. Partnerlerimizle beraber endüstrimize daha çekici bir görünüm verebilmek için daha genç insanları çekmeye çalışıyoruz. Bu da gelecek birkaç yıllık gelişimin önemli bir parçası olacak.”