Elektroser Şirketler Grubu tarafından da temsil edilen Screen, standart Truepress Jet L350UV+ ve düşük migrasyon baskı yapabilen Truepress Jet L350UV+LM modelleriyle fuarda göz doldurdu.
Elektroser Büro Makineleri Bilgisayar Paz. San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ş. Emrah Hoşgör, Genel Müdür Öncü Güyer ve İş Geliştirme Müdürü Turgut Karcı ile Screen standında sohbet ettik.
Labelexpo için genel bir değerlendirme alabilir miyiz?
Ş. Emrah Hoşgör – Elektroser kendi alanında lider firmalardan birisi. Ocak ayından itibaren endüstriyel baskı tarafına yatırımlar yapmaya başladık. İlk adım olarak Screen ile anlaştık. Daha sonra oluklu mukavvaya baskı yapan makineleri olan Çin firması Handway ile distribütörlük için el sıkıştık. En son Yunan firması, MIS yazılımları geliştiren Bel firmasının temsilciliğini üstlendik. Ocak ayından bu yana altyapı çalışmasına ağırlık verdik. Çünkü diğer iş ortaklarımıza, bayilerimize, diğer kurumsal müşterilerimize; sunacağımız marka ve çözümleri netleştirip, ona uygun çözümler sunmak istedik. Altyapı çalışmalarımızı neredeyse bitirmiş durumdayız. Printtek fuarında zaten insanlar ne yaptığımızı görecekler.
“Biz Türkiye’de en büyük sorun olarak maliyet hesabını, üretimde kaçakları görüyoruz. Strateji oturturken bunların sıkıntısını çok yaşadık.”
Ambalaj, etiket tarafı çok ilgimizi çekiyor. Geziyor ve bilgi ediniyoruz. Müşterimiz olan büyük holdingler ve bankalar dahil kurumsal müşterilerimiz için ne gibi çözümler üretebileceğimizin arayışı içerisindeyiz. Buna uygun kadrolar kurmaya çalışıyoruz. Bu alanda tecrübesi olan bir ekibimiz olacak.
Printtek fuarında ne yapacaksınız?
Öncü Güyer – Printtek fuarında büyük makine olmayacak. Ofis otomasyonu tarafında Sharp ve Rex Rotary ürünlerini koyacağız. Tabaka baskıda Epson ile bir iş birliği yaptık ve 33 x 48 cm. Bir makinesini sergileyeceğiz. Riso’nun da 9630 modeli ürünü olacak. Printtek standımızı çözüm bölümlerine ayırdık.
Bunlardan ilki Etiket Çözümleri, ikincisi Yüksek Volümlü Doküman Baskı Çözümleri, üçüncüsü ise Oluklu Mukavva ve Karton Ambalaj Çözümleri, dördüncüsü Ofis Otomasyonu ve Dijital Tabaka Baskı Çözümleri ve beşincisi MIS (Bel firması) olacak.
Biz Türkiye’de en büyük sorun olarak maliyet hesabını, üretimde kaçaklar ve hırsızlıkları görüyoruz. Strateji oturturken bunların sıkıntısını çok yaşadık. Yakında ülkemizin çok büyük birkaç matbaasına ve baskı firmasına kurulumları olacak; onların tanıtımlarını da yapacağız.
Yazılım Türkçe mi?
Öncü Güyer – Tamamen Türkçe.
Biz kendimizi müşterilerimizin müşterilerine danışmanlık hizmeti veren bir firma olarak konumlandırıyoruz. Hiçbir alanda konvansiyonele yatırım yapmıyoruz, Çünkü artık müşterilerimizin, ofsetçi olsun, etiketçi olsun herkesin satış ve pazarlamanın kelime anlamının ne olduğunu öğrenmesi gerekiyor.
Screen’in etiket tarafındaki üstünlükleri nelerdir?
Öncü Güyer – Screen’in tüm rakiplerine göre en büyük avantajı üretkenliği… İnanılmaz bir üretkenliği var. CtP ile başlayan bir firma olduğu için inanılmaz kullanıcı dostu, esnek makineler sunuyorlar. İngiltere’de Springfield adlı bir firma, daha önce kullandığı üç dijital etiket baskı makinesini iade etmiş ve yerine üç Screen almış. Bunun başka örnekleri de var. Burada önemli olan, bu firmaların gerekçeleri… Makine alıp kurmak da çözüm değil. Önce şirket içindeki bakış açısını değiştirmek lazım. Yönetim tarzını, satış – pazarlamaya bakışı, veri analizini, data kullanımını değiştirmek lazım.
Screen’in diğer avantajları renk bilgisini makineye aktarabilmesi, baskı yapabildiği çok geniş malzeme yelpazesi ve hızı. Makine dakikada 60 metre kare hızla dönüyor ama % 92 doluluk (uptime) oranıyla çalışıyor. Bu oranla, uptime’ı % 60’lar seviyesinde kalan herhangi bir tonerli makineden çok daha üretken. Screen’in bir farkı da hamur kağıtlara baskı yapabilmesi bobinin arka yüzüne de tam pozalama ile baskı yapabilmesi. Bu özellikle kullanım kılavuzu gibi siyah beyaz basılan işlerde büyük bir avantaj.
Screen oluklu mukavva için de çözümler geliştiriyor ama bu Japonya’dan henüz bize yansımadı.
Turgut Karcı – Screen’in fuara katılımı ilk değil; daha önce de katıldı. Ama sektöre girişi 2014 yılında dijital etiket baskı makineleriyle oldu. Bu süre içinde 200’e yakın makine kurulumu gerçekleştirdi. Halihazırda yeni modellerle birlikte satışları devam ediyor. Haziran ayında bize özel bir sunumla iki yeni modelden bahsettiler. Şu anda fuarda da sergilenen makineler. Bunlar 60 m/dak. hızla çalışıyor. Birisi, Screen Truepress Jet L350UV+LM biraz daha özelleştirilmiş bir şekilde düşük migrasyon çalışma özelliğine sahip. EuPIA, İsviçre mevzuatı ve Nestlé şartnameleriyle uyumlu. Bunlar onayları alınmış sertifikalar. Dijitalin genelinde bir marka ilk defa bu konuda bir çalışma yapmış oluyor ve bu da inketin önünün ne kadar açık olduğunu gösteriyor. İnkjetin standart makinelere nazaran daha farklı opsiyonlar da sunabileceğini görüyoruz. Bu modelde IML ve alüminyum baskıları yapılabiliyor.
Standart makineye gelirsek, Screen Truepress Jet L350UV+ 60 m/dak. hızındaki makinemiz, çok yüksek bir çözünürlüğe sahip. En yüksek çözünürlükte bile bu hızda sadece % 25 kayıp yaşanıyor. Bu değer bile birazdan anlatacağım kapasitenin ne kadar yüksek olduğunu ifade ediyor. Makinede 4 renk + beyaz + turuncu renkler kullanılabiliyor. Ancak Screen’in geçmişten gelen deneyimini düşündüğümüz zaman, 4 renkten de muhteşem renkler elde ettiğini söyleyebiliriz. Fuarda 4 renkten bir yeşil baskısı yapmışlar, inanılmaz…
Biraz da kapasitesinden bahsetmek istiyorum. Bu çok önemli. Standart makinelerde Screen’in hızının iki katı hıza sahip makineler olduğunu görüyoruz. Ancak kapasiteden anladığımız sadece hız değil, makineyi çalıştırabilme kapasitenizdir. Buna İngilizler ‘uptime’ diyorlar. Makine üzerindeki yegane önemli malzeme mürekkep olduğu için, değişecek parça olmadığı için sekiz saatlik bir vardiyanın % 95’inde (yaklaşık 7.6 saat) makineyi çalıştırabiliyorsunuz. Standart tonerli makinelerde ise parça değişimi vs. ihtiyacı nedeniyle bu süre çok daha az oluyor. İnkjetin verdiği bir diğer avantaj, tamamen mürekkebin kullanımıyla ilgili bir maliyetin olması, click charge, bakım vb. maliyetin olmaması. Bu şekilde dört kat daha yüksek kapasiteye sahip oluşu, makinenin amortisman bedelinin çok daha düşük olmasına neden oluyor.
Makinenin UV inkjet olmasının (standart modelde de geçerli) bir başka artısı daha var. Yaklaşık 40 mikron gibi incelikte malzemeler bu makineden geçiyor. Herhangi bir ısıya maruz kalmadan ham malzemeye baskı yapabiliyor. Yeni modelde LED UV de var. Herhangi bir primer uygulamasına ihtiyaç yok.