Lino SİSTEM’den Nadir Kargı ve Hakan Şahin Labelexpo’da sorularımızı yanıtladılar
Labelexpo 2017 sizin için ne ifade ediyor? Yeni temsilcilikleriniz de söz konusu, buradaki pozisyonunuz, yenilikler ve makinelerle ilgili neler söylersiniz?
Labelexpo bizim için önemli. İki senede bir yapılıyor. Bu sene katılım oldukça yüksek. Firma katılımı da yüksek. Oldukça başarılı olacağını düşündüğümüz bir Labelexpo var şu anda. Birinci gününde bile yoğun bir gün yaşadık diyebiliriz. Drupa’yla karşılaştırırsak, çok farklı. Drupa biliyorsunuz daha ölü bir dönem geçirdi. Bu sene Label Expo’nun daha başarılı olacağını düşünüyoruz.
Lino Sistem 2003’te kurulduğumuzdan beri tamamen dijital baskı sektöründeyiz. Hem dijital baskı sektörü hem diğer taraftan konvansiyonel alanda CtP sektörünün içerisindeyiz. Bu paralelde baktığımızda uzun süre elektrofotografik sistemi temsil ettik ama artık 2014’ten bu yana bu anlamda daha farklı arayışlar içerisindeydik. İki senedir herhangi bir dijital baskı makinesiyle bir angajmanımız olmadı. Bölgesel olarak Lino Group, Durst ile 2005’ten beri çalışıyor. Esas itibarıyla bölgesel olarak Güneydoğu Avrupa bölgesindeyiz. Durst’un kalitesini biliyoruz. Çünkü 80 yıllık bir firma. Özellikle fotoğraf sektörü lazer makineleriyle ile başlayan süreç geniş format makinelerde başarıyla devam etti. Alt yapısı çok kuvvetli olan ve teknoloji firması olan DURST yılların birikimini Etiket Sektörü gereksinimleri ile birleştirerek alanında dünyanın en iyisi diyebileceğimiz UV InkJet Etiket Dijital Baskı çözümleri üretti ve son 5 senedir oldukça sağlam bir yer edindi özellikle Avrupa’da.
Biz Lino Group olarak bölgemizde çok başarılı projelere imza attık. 2017 senesi içerisinde Lino Group olarak Balkanlar’da 3 etiket makinesi sözleşmesi birden imzalanınca haliyle aynı başarının Türkiye’de de devam etmemesi için bir sebep olmadığından Durst Etiket Çözümlerini Türkiye’de Lino SİSTEM ile devam etmek istedi. Bizim açımızdan da UV Inkjet makine arayışlarımızda bütün yollar; firma altyapısı, kalite, teknolojik birikim ve sağlamlık anlamında Durst’a çıktı. Sürekli yeniliklere açık kendini geliştiren bir firma. Biz de geçtiğimiz Ağustos ayında bu yönde bir karar aldık. Zaten Balkanlarda temsilciliğini yaptığımız Durst’un Türkiye temsilciliğini yapmaya karar verdik. Bunun Labelexpo öncesine denk gelmesi iyi bir tesadüf oldu. Ziyaretçilere doğrudan burada yüz yüze konuşarak bunu duyurmak biraz daha etkili oluyor. Tabii sektörel dergiler üzerinden de bu duyuruları yaptık.
Durst’un yeni makinesi TAU 330RSC
Durst ürün gamı oldukça başarılı. Durst’un yeni makinesi olan TAU 330RSC’den kısaca bahsetmek isterim. 78 metre/dakikalık hızı 8 renk bir dijital baskı makinesi. İnkjet ve 1200’e 1200 dpi kaliteyle çok farklı bir konumda. 20 ile 500 mikron arasında bir baskı kalınlığına sahip olması sektörel anlamda etiketten, esnek ambalaja ve hatta karton ambalaja kadar geniş bir yelpaze sunuyor. . Diğer taraftan yapılan koordinasyon baskı öncesi ve sonrası çözümler noktasında Omet’le bir iş birliğine gidilmiş durumda. Durst’ta endüstrinin gereği neyse o şekilde bir çözüm var.
Devamında 48 metre/dakika ve 7 Renkte LM (Low Migration-Gıda Tüzüğüne Uygun) mürekkep te kullanan TAU 330 çok esnek bir çözüm olarak karşımızda ve yine 20-500 mikron arası baskı altı malzemesi ve 760*1260 dpi çözünürlükte çok etkin.
Ekonomik çözüm olarak Tau 330E ise yine 48 metre/dakika hız, 5 Renk ve 100>500 Mikron baskı altı malzeme kalınlığı ve 760*1260 dpi çözünürlükte giriş seviyesi çok iyi bir çözüm. Gıda sektörüne yönelik olarak; renk, baskı hızı anlamında ve ekonomik olarak
Bu çerçevede diğer temsilciliklere kısaca bakmak gerekirse, SEI Laser’i birkaç senedir biz temsil ediyoruz. Bu sene de etiket fuarı öncesinde iyi bir tesadüf olarak IPEK DIJITAL firmasına “Label Master” model bir SEI Lazer makinesi satışı gerçekleşti. Şu an Türkiye’de tarafımızdan kurulmuş olan 2. Label Master olacak. Onun da duyurusunu ayrıca yapacağız. O da çok güzel bir makine. Çözüm anlamında üstün başarıları olan bir makine. Fuar sırasında ziyaretçilerimiz sistemi tanıtımımız sırasında kendileri etkin ve kullanımı kolay bir makine olarak gördüler. Zaten Türkiye’de de diğer çözümleriyle tanınan SEI Laser de kendi alanında çok farklı sektörlere hitap eden bir lazer çözüm.
Diğer bir ürün ise Amsky CtP. Çin’in Guangzhou şehrinde kurulu olan bir şirket. Sektörde tanınan bazı markalara da OEM makine yapan bir firma. Lino GROPU olarak balkanlarda gerek ofset CTcP ve gerekse Flexo/LetterPress CtP olarak kurulumlarımız oldu. Fuar sırasında bile test baskı numuneleri çektik. Yakın zamanda Türkiye’de de bazı kurulumların olacağına inanıyoruz.
Ürün gamımızda İspanyol Inelme de var. Özellikle geniş ebat flekso ve rota-gravür makineleri için Dr. Blade haznesi yıkama, lazer aniloks temizleme makineleri var, mürekkep besleme, tutkal karıştırma ve Dr. Blade çözümleri var. Lazer aniloks temizleme makineleri anlamında daha önce Türkiye’de var olan kurulumlara 2 adet daha kurulum ilave oldu geçtiğimiz aylarda. Inelme’nin ürün yelpazesi de bizim sektöre oldukça yatkın. Ona da ayrıca bir özel önem atfediyoruz.
Printtek’e katılıyor musunuz?
Hayır, ürün yelpazesi açısından çok gerekli görmedik. Etiket & Ambalaj sektörüne yönelik dünyanın en iyi fuarı olan LabelExpo-17’nin hemen arkasından Printtek katılımı pek gerekli gelmedi bize. Fuarı ziyaretçi olarak ziyaret edeceğiz ve temaslarımız olacak.
Yazılım tarafında bir şey var mı?
Yazılım tarafında Yunanistan menşeili BELl firmasıyla etiket sektörüne yönelik bir iş birliğimiz var. O da şu aşamada devam ediyor.
DURST katılımına ilave olarak ürün yelpazemiz çerçevesinde pazarda varlığımızı güçlendirme ihtiyacı ortaya çıkınca geniş bir tecrübesi ve tanınırlığı olan Hakan Şahin Bey’le bir görüşmemiz oldu karşılıklı frekanslarımız tuttu, görüştük, değerlendirdik, olur dedik ve beraber çalışmaya karar verdik. Bu ayın başından itibaren de beraber çalışıyoruz. Bundan itibaren de umarım uzun yıllar beraber olacağız.
Hakan Bey hayırlı olsun. Sizin için de yeni bir başlangıç. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz önümüzdeki süreci, Labelexpo’ya siz nasıl bakıyorsunuz?
Önceki yıllardan tanışıklığımız vardı. Daha önceki firmamda da kooperasyon içerisinde olduğum projelerimiz vardı. Birbirimizi tanıyorduk, daha sonra frekanslarımız, Nadir Bey’in dediği gibi, tuttu. Böyle bir boşluk olduğundan bahsettiler dolayısıyla bu zamana kadar edindiğim bilgi, birikim ve tecrübeyi biraz da dijital alanda kullanmayı istedim. Ürün çeşitliliğimiz oldukça geniş, avantajları da var piyasada. Biraz bu kulvara geçip kabiliyetlerimi burada sergilemek istedim. Umarım uzun yıllar beraber çalışma fırsatımız olacak. Güzel işlere imza atacağımızı ümit ediyorum. Benim için de artık yeni bir sayfa olacak. Yeni dinamikler, yeni şartlar, yeni pazarlar… Hayırlısı olacağını umuyorum.