Türkiye temsilciliğini yürüttüğü etiket ve ambalaj markalarının stantlarında Labelexpo 2017’ye katılan Aras Grup, Türkiye’ye satış bağlantılarıyla döndü.
Aras Grup, Labelexpo Europe 2017’ye Türkiye temsilciliğini yürüttüğü şirketlerin stantlarında katıldı. Firma, Türkiye’ye satışlarla döndü. Aras Grup Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Araz ve Aras Makina A.Ş. Genel Müdürü Hamdi Kaymak’tan fuar izlenimlerini aldık.
İki sene sonra yine Labelexpo’dayız; ilk gözlemlerinizi alabilir miyiz?
Serkan Araz – İlk gün sakindi ama bugün bir yoğunluk var; tek tek stantlarda makineleri inceleyen bilinçli ziyaretçi toplulukları var. Labelexpo bu işin gerçekten içinde olan insanların geldiği bir ihtisas fuarı görünümünde. Herkes en son teknolojilerini sergiliyor. Güzel makineler var.
Neler dikkatinizi çekiyor?
S. Araz – Dijital ağırlıkta. Ufak masa üstü dijital etiket baskı makinelerinden büyük ebat, yüksek hacimli makinelere kadar dijital her ölçekte var. Bunun yanında en son teknoloji ofset, flekso etiket makineleri de var. Eskisi kadar olmasa da satışlar da oluyor. Bizim de bu fuar süresince satışlarımız oluyor.
Katılımcılarla görüştüm. Satışlardan memnunlar. Hatta birisi mevcut kapasitenin bu siparişlere yetişmeyeceğini, kapasite artırmak zorunda kalacaklarını söyledi. Siparişler daha çok Avrupa’dan. Üst konfigürasyonlu makinelere de yatırımlar devam ediyor. Etiket ve ambalajda yatırımlar durmuyor.
Türk ziyaretçilerle ilgili izlenimleriniz nedir?
S. Araz – Çok sayıda Türk ziyaretçi ile karşılaştık. Ekip olarak gelenler var. İlgililer ve iyi hazırlanmışlar.
Bu sezon nasıl geçecek? Yatırımlarda hareket bekliyor musunuz?
S. Araz – Bekliyoruz çünkü Ramazan, yaz tatili ve bayramlar nedeniyle insanlarda bir konsantrasyon azalması olabiliyor. Şimdi hepsi bitti ve işe dönme vakti. İnsanlar yatırıma devam edip etmeyeceklerine karar vermek durumundalar. 2008’den bu yana insanlar bekliyorlar. Biz de kendi içimizde yatırıma devam ediyoruz.
Labelexpo 2017’de 190 yeni katılımcıdan söz ediliyor. Fuar hakkında eklemek istediğiniz var mı?
S. Araz – Hem fuar organizasyonu hem de katılımcılar fuara çok iyi hazırlanmışlar. Katılımcılar en son teknolojilerini sergiliyorlar. Anlatmak istedikleri her şeyi anlatmaya çalışmışlar. Yeni salonlarla fuar alanı genişlemiş. Katılımcılar ve ziyaretçiler üzerlerine düşeni yapmış görünüyorlar.
Brüksel’i bir fuar kenti olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?
Brüksel bu işi çok iyi çözmüş bir kent. Ulaşım çok rahat. Metro ile fuar alanına çok rahat ulaşabiliyorsunuz. Yine şehrin her yerine metro ile ulaşmak mümkün.
Hamdi Bey, sizin fuara ilişkin izlenimleriniz nelerdir?
Hamdi Kaymak – Bu yıl LabelExpo fuar katılımcılarında artış var. Daha çok makine sergileniyor. Ziyaretçi olarak ise bir önceki fuara göre sayısal olarak daha az ama çok daha nitelikli bir katılım söz konusu.
Konvansiyonel makine teknolojilerinde, yüksek otomasyonlu ve daha geniş ebat makineler, dijital baskı alanında ise yeni teknoloji düşük migrasyonlu mürekkep kullanan makineler var. Ofset teknolojisi kullanarak etiket üretimi yapan makinelerde yeni teknolojik değişimler ve üretici sayısında artış söz konusu.
Dijital artık etiket ve ambalaj üretiminin her alanında yoğun olarak kullanımda. Kişiselleştirme istenilen işlerde herhangi bir konvansiyonel makineye kolayca uygulanılabilen inkjet üniteler artık standart hale gelmiş durumda. Tabaka ofset makinelerde bile inkjet baskı ünitesi yaygınlaşmakta. Örneğin KOMORI baskı makinesinde aparattan çıktıktan sonra, ilk üniteye gelmeden önce bir inkjet modül eklenerek hem numaralandırma hem de kişileştirilmiş tabaka üretimi gerçekleştirilebiliyor. Bu anlamda dijitaldeki gelişmeler hızını arttırarak devem edecek gibi görünüyor. Her ne kadar bu fuarda dijital alanda bilinmeyen yeni teknolojiler çok fazla olmasa da baskı kalitelerindeki artış, otomasyon sistemlerindeki gelişmeler hem de daha rekabetçi üretim teknolojileri ilgiyi hak ediyor. Avrupa’da özellikle konvansiyonel yatırımlarla ilgili bir yavaşlama var. Bu belki ziyaretçi sayısına da yansımış olabilir.
Dijital kesim bu fuarda öne çıkmamış. Bir önceki fuarda çok yaygındı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
H. Kaymak – Dijital kesim tartışmasız önümüzdeki dönemlerde pazarda daha çok yer alacak. Fakat halen bazı malzemelerde istenilen sonuçları vermemesi, hız ve maliyet konularında iyileştirmelere ihtiyaç duyması sebebiyle pazardaki yerini istenilen hızda gerçekleştiremiyor. Özellikle şeffaf fleksibil taşıyıcısız materyal kesimlerindeki iyileştirmelerin tamamlanması sonrasında daha tercih edilir konumda olacaktır.