Yeni gelişen dünya ile birlikte basılı materyal dünyası da gelişmelere adapte olmuş durumdadır. Yıllar önce konuştuğumuz teknolojik hikayeler günümüz dünyasında sırasıyla yerini alıyor ve tercih sebebi olma yolunda sağlam temeller bırakarak hayatımıza yerleşiyor.
Matbaacılık sektörünün ihtiyaçları ve artan rekabet göz önüne alındığında, üretici firmaların kendi altyapı ve değişim dinamizmini sürekli güncel tutması kaçınılmaz hale gelmiştir
Bu yeni teknolojik gelişmelerden biri ise temeli 2008 yıllarında hızlı bir şekilde atılıp iki dönem önceki matbaacılığın global anlamdaki en büyük fuarı olarak kabul edilen DRUPA fuarında üretici firmalara sunum yapılan H-UV kurutma sistemleri oldu.
H-UV kurutma sistemleri Avrupa’da İngiltere ve Fransa’nın başını çektiği bölgede,makine sayısı olarak 200’lü rakamların üstüne çıkmıştır. Halihazırda ülkemizde H-UV kurutma sistemli ofset baskı makineleri çift haneli rakamları yakalamış durumdadır ve sayısı artmaya devam etmektedir.
Özellikle H-UV kurutma sistemleri ticari matbaacılığın odağına yerleşiyor. Bunun sebebi ise baskı sonrası kırım katlama işlemlerinde yüksek mekanik direnç gösteren ve özellikle rub-resistance dediğimiz sürtünme direncinin yüksek olması ticari matbaacılığın bu konudaki elini güçlendiriyor olmasıdır.
Ambalaj sektörü ise bir adım ötedeki LED UV kurutma sistemlerini tercih ediyor. Burada LED UV düşük migrasyon özelliği ve ozon salınımının olmaması ile gıda ve çocuk oyuncakları ambalajları üreten ambalaj üreticilerinin dikkatini çekmiştir.
H-UV kurutma sistemi nedir?
Standart mercury lambanın gelişmiş dalga boyu ile kürlenen (kuruyan) farklı foto başlatıcılar kokteyli kullanılan ve (ECO) yeşil baskı ve düşük enerji tüketimi ile baskı altı malzemelerinin kurumasını sağlayan bir kurutma sistemidir.
Foto Başlatıcı; UV radyasyon ile kuruyan mürekkeplerin içinde kuruma görevini (polimerizasyon) crosslink yapısını oluşturmak için UV dalga boyu ile etkileşime giren kimyasal maddedir.
Yalın bir tabir ile aslında konvansiyonel sistemlerde kullanmış olduğumuz kurutucu ile benzer özelliklerdedir.
Tabaka beslemeli ofset baskı için UV kür işleminin en büyük avantajı, mürekkeplerin çok hızlı kuruma zamanıdır: mürekkep çapraz bağlanmaların % 80 ilâ % 90’ı (milimetre saniye) de ve geri kalan kısımlar, sonraki 24 saat içinde reaksiyona girer.
Çapraz bağlanma?
UV mürekkepleri, foto başlatıcılar (PI) olarak bilinen bileşenleri içerir. Bunlar UV radyasyonu ile aktive edilir ve “serbest radikaller” olarak adlandırdığımız parçalara ayrılırlar. Buna karşılık, bu serbest radikaller araç ile reaksiyona girer ve üç boyutlu çapraz bağlanma meydana gelir, mürekkep polimerleşir. Bununla birlikte, tüm PI’ler aynı ışınım radyasyonunu aynı dalga boyu aralığında absorbe etmez.
Bu nedenle, UV ışınımının mümkün olan maksimum seviyede emilimini sağlamak için beş farklı PI içeren farklı PI kokteylleri kullanılır. Mürekkep filminin hızlı bir şekilde kürlenmesi baskı kağıtlarının hemen baskı sonrası ile bitirilmesi / dönüştürülmesini sağlar. Dahası, UV mürekkepleri olağanüstü yüksek derecelerde mekanik stabilite ve kimyasal dirence sahiptir. Sonuç olarak, anti-setoff toz kullanımına fazla gerek yoktur, emici olmayan yüzeyler kolaylıkla basılabilir ve UV laklar parlak efektler üretmek için kullanılabilir.
Photoiniatör kokteyli Foto Başlatıcı
UV sistemi kurmaya karar veren matbaalar baskı işlemlerinin detaylarını ayarlamak zorundadırlar: Baskı öncesi aşamada daha büyük bir nokta yayılımı göz önüne alınmalıdır; Yeni bir görüntü ayarlama profili gereklidir. Nemlendirme sistemleri biraz daha dar hazne çözeltisi toleransı aralığına sahiptir. UV mürekkeplerinin farklı kimyası nedeniyle farklı mürekkep refleksleri gerekir. Ve farklı bir yıkama çözeltisi kullanılmalıdır. Bununla birlikte şu anda UV LED’le ilişkili olan en büyük zorluklardan biri, bu sistemle çalışan mürekkeplerin performanslarının olup olmadığıdır. Sadece 20 nm’lik dar dalga boyu bant genişliği – geleneksel UV lambaları ile yaklaşık 200 nm – mürekkep üreticileri için pigment saydamlığına ve foto-başlatıcının eş güdümüne ilişkin gerçek bir zorluk oluşturuyor. Foto başlatıcıların sayısı da bir problem teşkil ediyor. Mürekkeplerin UV ışınımı altında hızlıca reaksiyon göstermesini sağlamak için mürekkep üreticileri çeşitli foto-başlatıcılar eklemek ve bunları aşırı dozda vermek zorundadırlar. Bu tabii ki, mürekkepleri daha maliyetli hale getiriyor.
Polimerizasyon yapısına bir örnek;
H-UV kurutma sistemlerinin avantajları ;
Hızlı kürlenme
Anında işleme / bitirme
Yüksek kimyasal. + Mech. Film karakteristikleri
Yüksek parlaklıkta uygulamalar
Emici olmayan yüzeyler
Toz gerekmez
Keskin nokta kazancı
Daha düşük enerji tüketimi
Polimerizasyon avantajı sayesinde daha az mürekkep kullanımı
UV sistemlerde özellikle siyah renklerde kuruma problemleri görülüyor. Siyah rengin doğasında bulunan ışığı yansıtmama (absorbe etme) eğilimi siyah renklerin kuruma esnasındaki reaksiyonunu ve düşük dalga boyu sebebiyle dikkat edilmesi gereken bir renk olduğunu bilmemiz gerekiyor.
hubergroup olarak H-UV kurutmalı baskı sistemlerine yönelik AR-GE çalışmalarımız hızla devam ediyorken yeni geliştirdiğimiz UEH5000 serisi yüksek sürtünme direnci ise ön plana çıkıyor. Bunun yanı sıra perfektörlü makineler için özel serilerimizden UEK5000 ve laser overprint baskılar için UEH5004 serileri ile başarılı sonuçlar elde ettik .
Ayrıca H-UV kurutmalı ofset baskı sistemi için alkolsüz özel hazne suyu ve İstanbul’daki laboratuvarımızda bütün H-UV Pantone renkleri elde edebiliyoruz.
NewV set HS serisi, düşük enerjili UV kür uygulamaları için geliştirilmiş yüksek hassas UV mürekkepleridir. Bunlar H-UV, LE-UV, HR-UV, LEC-UV ve diğer iron doped lamba kürleme sistemleri için uygundur.
Özellikleri;
Daha yüksek reaktivite, hızlı kürlenme
İstikrarlı mürekkep / su dengesinin hızlı ayarı
Mürekkep karıştırıcı olmadan baskı makineleri için de önerilir
IPA içermeyen yazdırma için ideal
Düşük nokta kazancı sağlar
İyi transfer
Yüksek mekanik film direnci
ISO 2846-1 ve ISO 12647-2’ye uygun renk tonları
Polimerize olabilen mürekkep tabakasının yüksek mekanik stabilitesi nedeniyle, kaplanmış kağıtlarda astar (primer) gerekmez, ancak özel yüzeyler veya daha zorlayıcı uygulamalar için baskılı görüntünün etkili bir şekilde korunması için UV primer yeni bir yüzey oluşturma işlemi kullanmanızı öneririz. Yüksek emici yüzeyler, yapışma ve kuruma hızını ve yüzey özelliklerini önemli ölçüde düşürebilir.