Mopak Kağıt “Yaşasın Kağıt Yaşasın Ağaç” projesi kapsamında tasarladığı Yeşil Durak’ta kağıt israfını önlemek isteyenleri ve geri dönüşüme önem verenleri buluşturuyor.
Mopak, Yeşil Durak’a atık getiren geri dönüşüm bilincine sahip herkese geri dönüşümlü defter hediye ediyor. Kağıt-karton, cam, plastik, metal, pil atıklarını Yeşil Durak’taki kutulara atacak olan doğa severler Mopak’ın geri dönüşüm ile ürettiği defterlerini alarak çevrenin korunmasına bir kez daha katkı sağlamış olacaklar.
Türkiye’nin önde gelen kağıt ve defter üreticilerinden Mopak Kağıt, ağaç dikmeyi, ormanlarımızı yenilemeyi, kirliliği azaltmayı sahipleniyor ve her türlü etkinliğinde doğayı esas alarak çevreye karşı olan sorumluluklarını yerine getiriyor. Sosyal sorumluluk bilinciyle kağıtta geri dönüşümü her platformda gündeme taşıyan Mopak, topluma yönelik projeleri ile de bu konudaki bilincin gelişmesine öncülük ediyor. “Yaşasın Kağıt Yaşasın Ağaç” da Mopak’ın bu alandaki sosyal sorumluluk projeleri arasında yer alıyor.
Proje kapsamında Forum Bornova AVM’de kurulan Yeşil Durak, her türlü atığın toplandığı bir merkez görevini üstleniyor. Atığını biriktiren herkes, yeşil durak içerisinde yer alan kağıt-karton, cam, plastik, metal, pil atık kutularına atıklarını bırakabiliyor. Biriktirdiği atıkları, Yeşil Durak’a getirenlere Mopak kalitesindeki geri dönüşümlü defterler hediye ediliyor. Her gün 10.00-22.00 arasında açık olacak Yeşil Durak standında kağıdın geri dönüşümü üzerine bilgilendirme de yapılıyor. Mopak bu proje ile; kağıt ve kartonun çöp olmadığını, geri dönüştürülmesi ile yapılacak tasarrufun ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını anlatmayı hedefliyor.
Mopak Genel Müdürü Ruhi Molay kağıt geri dönüşümü ile elde edilecek tasarrufun ciddi boyutta olduğunu rakamlarla şöyle açıklıyor. “Kağıt geri dönüşümü konusunda ülkemizde en bilinçli şehir İzmir olmakla birlikte yine de bu konudaki toplumsal hassasiyet olması gereken seviyelerde değil… Sosyal sorumluluk projeleriyle, eğitimle bu bilincin toplumumuzda çığ gibi büyümesini sağlayabiliriz. Çünkü geri dönüşüm ile ulaşılacak tasarruf boyutları ve rakamları hiç de azımsanmayacak oranda… Örneğin; 1 ton kullanılmış kağıt geri kazanıldığında 17 adet ağacın kesilmesi önlenir, 4100 kwh elektrik enerjisi, 32000 lt su, 1750 lt akaryakıt tasarrufu sağlanır. Ayrıca çevreye katkısı da büyük olur. 27 kg atık gaz kirleticinin atmosfere atılması engellenir. Bu nedenle havası ve doğası temiz bir gelecek için geri dönüşüme her bir bireyin destek vermesi gerektiğine inanıyoruz.”
Mopak, toplumdaki çevre ve doğa bilincinin geliştirilmesine sağlayacağı katkıyı topluma karşı sorumluluğunun en birinci önceliği olarak görüyor. Bu nedenle faaliyetlerini global bir ekolojik bilincin rehberliğinde ve çevreye saygı politikasını gözeterek sürdürüyor.
Sektörde 90 yıllık tecrübe
Mopak Kağıt – Karton Sanayi ve Ticaret A.Ş, 1926 yılından bu yana matbaa ve kağıt sektöründeki faaliyetlerini sürdürüyor. Doksan yıldır yenilikçi vizyonu ile kağıt endüstrisi sektörüne ilkleri kazandıran Mopak, ileri teknolojisi ve global vizyonu ile Orta Doğu ve Balkanlar’ın en büyük kağıt ve karton üreticisi olmayı başardı. Türk Kağıt ve Karton Sektörü’nün önde gelen firmalarından Mopak, 36 ülkeye yaptığı ihracat ve toplam 6 dev entegre tesisi ve şirketiyle üretimine devam ediyor. Ürünleri arasında fotokopi kağıdı, ofis kağıdı, karton ve defter bulunan Mopak, kağıtta 18 gramdan 500 grama uzanan ürün çeşitliliğine, mukavva, karton, selüloz, sigara ve filtre uç kağıdı alanlarında dev üretim hacmine sahip.
Mopak, atık kağıt geri kazanımı gerçekleştiren 1.000 ton kapasiteli Toplama Ayırma tesisinde kağıtların toplanması, ayıklanması ve geri dönüşümünü sağlamanın yanı sıra her 3 fabrikasında da bulunan atık su geri kazanım, atık su arıtma tesisleri ve enerji santralleriyle sürdürülebilir çevresel çalışma anlayışında sektöre liderlik ediyor.
2016 itibarıyla faaliyete geçirdiği Çıraklık Okulu ile sektörün en çok ihtiyacı olan “ara teknik elemanları” yetiştiren Mopak, 1997 yılında hayata geçirdiği Mopak Kağıt Endüstri Meslek Lisesi’nde de, kağıt ve kağıt işleme sektöründe uzman ve iyi eğitimli iş gücü yetiştirilmesine öncülük ediyor.