Orçun Göktepe: Kapasitemizi 5 misli arttırdık
(İstanbul) Metro Kağıt – Matbaa Aras Grup’dan 70×100 Komori Lithrone S540+Lak (2006) ofset baskı makinesi aldı. Bu makine Türkiye’ye sıfır olarak giren ve ilk sahibinden satın alınan bir makine. İskelet kazanlı ve otomatik kalıp takma özelliğine sahip makine için Metro Kağıt-Matbaa’nın sahibi Orçun Göktepe “Makinenin bir çok fonksiyonu otomatik. Ebat geçişleri çok hızlı, çok hızlı renk dönebiliyoruz. Makine kurulalı 5 hafta geçti. Süreç içinde hiçbir sorunla karşılaşmadık. Aras Grup bize servis konusunda sıkıntı yaşatmadı. Makineyi şimdiye kadar iki usta kullanmış. Biz makineyi ustaları ile birlikte transfer ettiğimiz için bocalama evresi de yaşamadık” diyor.
Metro Kağıt 1994 yılında toptan fantezi kağıt ve zarf tedarikçiliği ile sektörde yerini almış bir firma. Kuruluşundan dört yıl sonra Orçun Göktepe’de firmaya ortak olmuş ve babasıyla çalışmaya başlamış. 2000’li yıllarda kırtasiye ve Copy Center firmalarına ebatlanmış kağıt, zarf ve ajans hizmetleri veren firma 2008 krizinden etkilenmiş. 2010 yılına gelindiğinde baba Göktepe’nin tereddütlerine rağmen askerden dönen Orçun Göktepe ucuz ve masrafsız görülen yatırımlarla; bir Gestetner, bir maşalı, bir giyotin ve bir usta ile matbaa bölümünü oluşturmuş. Sonrasını Orçun Göktepe şöyle anlatıyor: “Daha sonra babam şirket ile tüm ilişkisini kesti ve tek başıma devam etmemi istedi. Hemen bir çift renk ofset baskı makinesi aldım. Onunla 7 ayda 7 milyon baskı yaptım. Sonra 5 renk 35×50 ofset baskı makinesi aldım. Benim işim hep fantezi zarf ve kağıt olduğu için ağırlıkla müşterilerim olan matbaalara zarfı zarf olarak satmaktansa baskılı satmayı yeğledim.”
“2013 yılından bu yana her yıl büyüdük. Biraz şansımız da yaver gitti.”
Metro Kağıt-Matbaa’nın makine parkında son yatırımı 70×100 ebat Komori Lithrone S540+Lak’ın yanında çift renk 35×50 ve 5 renk 35×50 ofset baskı makineleri, CtP, baskı sonrasında tel dikiş, iplik dikiş, kırım, Horizon kapak takma, otomatik spiral delme takma, 2 adet sıvama, pres ve selofan makineleri bulunuyor.
“2017 itibarıyla bu makinenin de gelmesiyle beraber matematiksel anlamda giderimizi yüzde 25, kapasitemizi ise 5 misli artırdık” diyen Göktepe şöyle devam ediyor.
“CTP’yi birkaç hafta önce bünyemize kattık. Ayrıca renk yönetimi ile ilgili profesyonel hizmet veren firmalardan da destek alıp kalibrasyonlarımızı yapıp profesyonel ekranlar aldık. Spektrofotometremiz tekti. İki adet daha aldık. İş kalitesini arttırmak ve hızlandırmak adına yatırımlarımızı yaptık.”
Komori kararı nasıl alındı?
Orçun Göktepe neden Komori’yi tercih ettiğini ve neden 5 renk + lak makine istediğini şöyle açıklıyor. “Matbaalara toptan malzeme satıyorum. Yapmış olduğum birçok istişare sonucu Komori’nin maliyet anlamında; elektrik sarfiyatı olsun, ham madde olsun, daha uygun maliyetlerle iş ürettiğini öğrendim. Komori’yi tercih nedenim yedek parça, servis ve malzeme konusunda avantajlı olması. Aras Grup’un fiyatları da astronomik değil. Özellikle servis anlamında mutluyum. Her zaman karşımda bir muhatap var. Ayrıca Komori yatırım maliyeti olarak daha düşük geldi.
Ben 5 renk makine arzu ettim çünkü 5. renk makinenin sigortasıdır. Bir ünitede sorun olsa bile makineyi 4 renk kullanırsınız. Lak benim olmazsa olmazımdı. Biz zamanla yarışıyoruz. Lak ünitesi olduğunda işi makineden çıkarıp kesip dikişe yollayabiliyorsunuz.
Niye sıfır makine almadın diye de soruyorlar. Bu makine benim ihtiyacımı görüyor. Rakamlara bakınca sıfır makine ile bunun arasında uçurum var. Böyle bir makine alarak kapasiteyi arttırmak bana daha mantıklı geldi. Yatırımın finansmanı için leasing yaptık.
Metro Kağıt Matbaa’nın geniş müşteri portföyünde matbaalar önemli bir yer tutuyor
Şu anda bulunduğu 1300 metrekarelik parçalanmış alanın imalata ve gelecekte yapmayı planladığı ihracata uygun olmadığını düşünen Orçun Göktepe’nin 2018 sonu hedefi kendi yerini almak. İhracat için bir iki girişimi olmuş. Eğer ekstrem bir anlaşma yaparsa o zaman daha hızlı hareket edebileceğini de belirtiyor.
“Parça parça büyüdüğümüz için büyüdükçe alanı genişlettik. Normalde burası tek kattı. Şimdi ortalama 2500-3000 metre kare bir alana ihtiyacım var ama bu bölgeden kopmak istemiyorum. Burada iyi bir müşteri portföyümüz var. Kurumsal firmaların yanı sıra matbaalara da hizmet veriyorum. Kağıt işimiz devam ediyor. Başlangıçta bana ‘sen kağıtçısın matbaacılar senden kâğıt almaz’ denildi oysa şu anda birçok matbaaya fason iş yapıyorum.”
Orçun Göktepe doğru maliyet hesabı, doğru işletmecilik ve büyümekten yana. Geleceğe umutla bakıyor. Sektörde aklı başında düzgün insanların kalacağına inanıyor. Günü kurtaran, anlık yaşayan firmaların uzun ömürlü olmayacağını düşünüyor. Türkiye’yi ve piyasayı nasıl görüyorsunuz sorumuzu şöyle cevaplıyor:
“Branşlaşma olmak zorunda. Artık matbaayı hiç bilmeyen insanlar işletmeyi bildiği için daha iyi yerlere geliyorlar. Şimdiden sonra ya çok ufak, butik bir matbaa olacaksınız ya da iyi bir otomasyonla kurum işleri yapacak veya dev bir işletme olacaksınız. Biz becerebilirsek büyüme yolundayız. Patron şirketi olarak devam ediyoruz, ama 4 yıl personelle birlikte işletme yönetimi, iş yönetimi, otomasyon konularında eğitim aldık. Bunun bize ciddi bir faydası oldu.”