Organize matbaacılık iş modeli ile 2008 krizinde atılım yapan Printer Ofset her yıl % 25 civarında büyüyerek yoluna devam ediyor
Printer Ofset 2000’li yılların başında yeni bir iş modeli ile gündeme geldi ve sektörde sağlam bir yer edindi. Sinan, Serkan, Sedat, Songül Yolcu kardeşler 2008’de yüzde 200’lük büyüme yakaladılar ve sonraki yıllarda her yıl yüzde 25’lik istikrarlı bir büyümeyi gerçekleştirdiler.
Bu yeni iş modeli zamanla alanında uzman üç ayrı yapılanmaya dönüştü: Printer Ofset, Yolcu Matbaa / İklim Davetiye ve Anadolu Basım Yayıncılık. Bu üç firma 250 çalışanı, 150 makinesi, 18.000 metrekare kullanım alanı ile tüm yurtta matbaa ve ajanslara ilkeli bir hizmet veriyor. Sektör dışından, son kullanıcıdan gelen siparişler kabul edilmiyor.
İzmir dosyamız çerçevesinde Printer Ofset’i de ziyaret edip Sinan Yolcu ile firmanın gelişim sürecini, işleyişini ve mevcut durumu konuştuk.
Sinan Bey, bu başarılı organizasyonun öyküsünü sizin ağzınızdan dinleyebilir miyiz?
Biz 2000 yılının 9. ayında proje bazında yola çıktık. Ben meslekten gelmekteyim, ofsetçiyim. 2001 yılının ilk ayında da Printer Ofset’i açtık. Çizgimiz başlangıç gününden itibaren organize matbaacılık oldu ve bu çizgiyi hiç değiştirmedik. Matbaa portföyümüz zamanla oluştu.
Printer Ofset 2003 yılından itibaren kataloglu bir organize matbaa oldu. Tüm baskı dallarına girmeye başladı.
2005’te aldığımız ilk renkli makinemiz 4 renk 50×70 Ryobi’ydi. İkinci el bir makineydi ama iyi bir tesadüf 6 aylık bir makine denk geldi.
2008’de 70×100 sıfır Komori aldık. Tam kriz dönemiydi ama o dönem ciddi yatırımlarımız oldu. CtP, kırım ve dikiş makineleri, yaldızlı kesimler, tipo makinelere yatırım yaptık. İşimiz gayet başarılı gidiyordu. Bu dönem birçok insanın sektörden çıktığı bir dönem oldu ve pazar bize dönmeye başladı.
Bizim iş modelimiz hep 24 saat çalışmak üzerineydi. Bu sıkıntılı dönemde çok daha hızlı iş vermeye başladık. Fiyatımız ve kalitemiz iyi olunca ve uygar bir çerçevede insani ilişkiler kurunca duyan geldi diyebilirim.
2010’da Yolcu Matbaacılık Ltd. Şti / İklim Davetiye firmasını kurduk. O da şimdi kendi alanında söz sahibi bir firma oldu. Bu firmadaki markalarımız İKLİM – WEDDİNG – ARAS ve son çıkan kataloğumuz olan ALYANS.
İklim Davetiye bir taraftan Türkiye’nin en ucuz ve güzel kataloğunu bir taraftan da en lüks kataloğunu bünyesinde bulundurmaya başladı. 100 adedi 10 TL ile 2.000 TL olan davetiyelerle her bütçeye hitap edebiliyoruz. Artık bizimle çalışan bir firmanın başka bir tedarikçi firmaya ihtiyacı kalmadı.
2014 yılında Anadolu Yayıncılık firmasını kurduk. Burada da 8 renkli, 70×100 ve 5 renkli 50×70 makinelerimiz bulunuyor. Ayrıca kendi mücellithanesi var. Genel olarak kitap, dergi katalog baskıları üzerine faaliyet gösteriyor.
Geçen yıl 5 renk 50×70 Komori, HP Indigo 12000 ve Kraft çanta makinesinin 2.’sini aldık. Bu alandaki sıkıntılardan biri insanların 10 bin adetten az sipariş verememeleriydi. Biz tabaka ofset olarak çalışıyoruz. 100 gr beyaz kraft kullanıyoruz ve 1000 adet yapabiliyoruz.
Şimdi de Scodix Lak & Yaldız Makinesi için Matset firması ile anlaşma yaptık.
Müşteri portföyünüzden söz eder misiniz?
Bizim müşteri portföyümüz yalnızca matbaalar ve reklam ajansları. Bizde son kullanıcı yok. Toptan perakende ayrımı bizim için önemli. Biz müşterimizin rakibi olamayız.
Bunu nasıl ayırıyorsunuz?
Sistemimiz var. Kendimize özel bir otomasyon yazılımımız var. Bir matbaa veya ajans bize iki ay iş göndermediği zaman sistem ona otomatik olarak kapanıyor.
Bir iş geldiği zaman bilgisayardan kaydına bakıyoruz, sistemde değilse hizmet vermiyoruz. Çevreden birinin arkadaşıysa ve hizmet vermek gerekecekse de 100 Liralık iş 200 Liraya satılıyor.
Zaten tutulma nedeniniz de buradan geliyor herhalde?
Müşteriler bizi bırakmıyorlar. Çok şükür müşteri sayımız artıyor.
Dört kardeşsiniz, iş bölümünüz nasıl, bunu yürütmek kolay değil, nasıl üstesinden geliyorsunuz?
2008’de büyüme oranı yüzde 200’lerdeydi. Ondan sonra da her sene yüzde 20-25 üstüne koymaya başladık. Belli bir zamana geldikçe farklı şirketlerde farklı ortaklıklar yapmaya başladık. Printer Ofset 4 kardeş: Sinan, Serkan, Sedat, Songül Yolcu. Hepimiz işin içindeyiz. Her birimiz birtakım işlerin sorumluluğunu almış vaziyetteyiz.
Kendimize bir sistem oluşturduk. Elektronik ortamda herşeyi hepimiz takip edebiliyoruz. Gün içerisinde gelen iş sayısı, hangi aşamada olduğu, muhasebesi, her şey şeffaf.
Web sitenize girdikten sonra yapılan işlemleri anlatır mısınız?
Web tarafında Printer Ofset üzerinden yürüyoruz. Siteye eğer kayıt olmamışsanız, normalde baktığınızda hiç ilgilenilmemiş, alelade bir site gibi durur.
Web sitemize girdikten sonra önce kayıt olunuyor. Yönetici tarafından onay alınıyor. İsmin içinde matbaa veya reklam kelimeleri geçmiyorsa kayıt kabul edilmiyor. Kayıt kabul edildikten sonra site üzerinden iş göndermekten tutun da fiyatlara kadar görebilirsiniz. Kayıt onayınız verilmediyse fiyatları göremezsiniz. Online kapalı devre bir sistem.
Üye olmayan bir müşteri bize mail yolladığı zaman dönmeyiz. Çünkü o kayıtlı müşteri değildir. Kayıtlı bir müşteri mail yollar ise site üzerinden teklif almasını söyleriz.
Hedefiniz nedir?
Artık otomasyonu yüksek makinelere, dijitale yatırıma başladık. Dijitalin arkasına onu besleyen makineler almaya başladık. Indigo’nun arkasına Teknoset’ten pur sistem kapak takma makinesi, termal selofon aldık. Matset ile Scodix Lak & Yaldız Makinesi’nin anlaşmasını yaptık
İzmir piyasasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
İzmir’de maalesef branşlaşmayı beceremiyoruz. Branşlaşan uzman firmaların birbirine faydası olur. Katalog basan biriysen, kuşe çalışırken makinene karton sokmak istemezsin.
Müşteri hizmeti doğru alıyorsa, o kutuyu da, o kataloğu da, o küp bloğu da senden satın almak istiyor. Hatta fazla para vermesine rağmen bu işi senden istiyor. Çünkü, işin nasıl geleceğini biliyor. Böyle bir durumda kutu yapacak bir firma bizim partnerimiz olabiliyor.
Firmalar kendine göre bir rota belirleyip, bir iş modeli yaratmıyorlar, diğer firmaların yaptığı işi yapıp onların pazarından pay alma yoluna gidiyorlar. Bu durumda herkes başka birinin ekmeğine göz dikmiş oluyor.
Biri kutu işinde uzmanlaşsa ona göre ham maddesini oluştursa daha rahat edecek. Bizim zaten en önemli sıkıntımız hammadde. Son iki üç aydır döviz bazında yüzde 50’ye yakın yükselen kağıt karton fiyatları var. Parasıyla mal yok, karaborsaya düşmüş durumda. Çin’de hava kirliliği yüzünden kağıt fabrikaları kapanıyor bu durum burada bizi vuruyor. Tamamen oraya bağımlıymışız. Bizim tedarikçilerimizden hiç kimse bunun alt yapısını oluşturmuyor.