Türkiye İş Bankası, ülkenin e-ihracat hacmini büyütmek ve Türk firmalarının yurt dışına açılmasına destek olmak amacıyla lojistik sektörünün lider firmalarından DHL Express ve e-ticaret altyapı çözümleri sunan IdeaSoft ile önemli bir iş birliğine imza attı.
(İstanbul) E-ticarete özel ödeme çözümleriyle üye iş yerlerinin yurt dışından tahsilat yapmalarını kolaylaştıran İş Bankası, lojistik firması DHL Express ve e-ticaret altyapı çözümleri sunan IdeaSoft firması ile iş birliğine gitti. Ürünlerini e-ticaret yoluyla yurt dışına satmak isteyen üye iş yerleri bu iş birliği kapsamında; İş Bankası Sanal POS hizmetini, DHL Express’in katma değerli gönderim çözümlerini ve IdeaSoft’un yurt dışına satış yapan firmalar için özel olarak geliştirdiği Shopio paketini indirimli fiyatlarla kullanabilecekler.
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, iş birliğine ilişkin yaptığı açıklamada, kolaylaştırılan dış ticaret mevzuatı sayesinde, kargo operatörleri tarafından 150 kg ve 7.500 Euro limite kadar yurt dışına yapılan mal gönderimlerinin, ulaşım operatörlerince düzenlenen Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) sayesinde kolayca gerçekleştirilebildiğini vurguluyor. Sezen, şöyle devam ediyor. “Yurt dışı kartların kabulündeki lider pozisyonumuz ve bankamızın kurulduğu ilk günden beri ülke ekonomisine katkı sağlama misyonunun bir sonucu olarak, 2016 yılı Ekim ayında 13 farklı alternatif ödeme yöntemini üye iş yerlerimizin hizmetine sunmuştuk. Bu sayede, İş Bankası’ndan sanal POS hizmeti alan bir üye iş yeri, uluslararası kart sistemleri Visa, MasterCard, Amex, UnionPay’in yanı sıra 31 ülkede kullanılan 13 farklı yerel ödeme yöntemini tek bir entegrasyonla kullanabilir hale geldi.
Şimdi ise yurt dışına e-ihracat kapsamında mal göndermek isteyen üye iş yerlerinin yazılım altyapısı, lojistik ve ödeme sistemleri alanındaki ihtiyaçlarını karşılayacak bir çözümü hayata geçiriyoruz. DHL ve IdeaSoft ile başlattığımız, sektörde bir ilk olan bu iş birliği sayesinde hâlihazırda ihracat yapan ve ürünlerini yurt dışına satmak isteyen işletmelere, internette e-ticaret alt yapısını oluşturma, uluslararası ödeme çözümlerini entegre etme ve sipariş sonrası lojistik faaliyetleri için tam kapsamlı, basit ve uygun bir çözüm sunuyoruz.” Bu yeni hizmet sayesinde, yerli firmaların satışlarını geleneksel mecralardan dijital platformlara taşıyacaklarını ve yurt dışında yeni pazarlara ulaşma imkânı yakalayacaklarını ifade eden Sezen, “Sunduğumuz yeni e-ihracat paketinin yerli üretimin yurtdışına erişimini kolaylaştıracağına ve ülkemizin ihracat hacimlerine olumlu katkı sağlayacağına inanıyoruz. İş Bankası e-ihracat paketinden faydalanmak isteyen firmaları şubelerimize bekliyoruz” diyor.
İş birliği ile binlerce işletmenin ödeme yöntemi problemi çözülecek
DHL Express Türkiye Genel Müdürü Claus Lassen da küresel e-ticaretin, perakende alanında en hızlı büyüme fırsatlarından birini sunduğuna dikkat çekerek, “Kısa süre önce yayınlanan küresel bir DHL araştırmasına göre uluslararası e-ticaretin, 2020 yılına kadar yurt içi e-ticarete oranla iki kat hızlı büyümesi bekleniyor. DHL Express Türkiye olarak, Türkiye’nin bu büyüyen iş alanında önemli aktörlerden biri olma potansiyeline sahip olduğuna inanıyoruz”diyor ve ekliyor. “Bundan dolayı ülkedeki e-ticaret girişimcilerine en iyi ve uçtan-uca hizmeti sunmak üzere, İş Bankası ve IdeaSoft ile güçlerimizi birleştirdik. E-ticaret şirketlerine özel gönderi seçeneklerimiz, küresel e-ticaret deneyimimiz, gümrük süreçlerindeki uzmanlığımız ve hızlı çözümlerimiz ile 220 ülkedeki güçlü küresel ağımızla tüm e-ticaret firmalarının hizmetindeyiz.”
IdeaSoft Yönetim Kurulu Başkanı Seyhun Özkara da Türkiye’de yıllardır binlerce işletmeye ürünlerini internetten satabilmeleri için e-ticaret altyapıları sağladıklarını, bu süreçte yurtdışına satış yapan müşterilerinin birçoğunun iç pazardan daha iyi hacimlere ulaştığını gözlemlediklerini ifade ediyor ve ekliyor. “Ancak, birçok işletmenin de gönderim ve ödeme süreçlerini nasıl yöneteceğini bilmemesi nedeniyle, yurt dışına açılmaktan çekindiğini ve e-ihracata adım atamadığını biliyoruz. Bu iş birliği ile ürünlerini yurt dışına satmak isteyen binlerce işletmenin ödeme yöntemi problemini ve lojistik konusundaki ihtiyaçlarını çözmüş bulunuyoruz.”