Firma son olarak Konica Minolta Ege Bölge Bayii Enriko Aliberti’den Konica Minolta bizhub Press C1085 renkli profesyonel dijital baskı makinesi aldı.
(İzmir) Kentin iş merkezleri ve konut yönünden gelişmekte olan Bayraklı semtinde yer alan Hamle Dijital, tasarım hizmetlerinin yanı sıra siyah beyaz, renkli, A0 plotter, iç mekân ve dış mekân dijital baskı hizmetleri veriyor. Firma son olarak Enriko Aliberti kanalıyla Konica Minolta bizhub PRESS C1085 renkli dijital baskı makinesine yatırım yaptı.
Konica Minolta bizhub PRESS C1085 A4 olarak dakikada 85 sayfa basabiliyor. Makinenin vakum beslemeli çekmeceleri var ve 350 gram otomatik dubleks baskı yapabiliyor. Kalın gramajda da aynı hızda baskı yapabilen, hızı düşmeyen C1085, düşük baskı maliyeti ve yüksek görüntü kalitesi sunuyor. Makineyle beraber verilen ve Konica Minolta’nın kendi teknolojisi ve üretimi olan RIP üniteleri, baskı sektörüne uluslararası standartlarda renk ve baskı kalitesi sunuyor. Konica Minolta RIP üniteleriyle birlikte gelen ücretsiz yazılımlar kullanıcılara kendi ICC renk profillerini oluşturma ve böylece her zaman doğru rengi elde edebilme imkânı sağlıyor.
Hamle Dijital yöneticisi Cemal Evren şirket merkezinde sorularımızı yanıtladı.
Hamle Dijital ne zaman kuruldu? Bugüne nasıl geldi?
Hamle Dijital kurulduğu 2008 yılından bu yana renkli ve siyah-beyaz fotokopi, A0 kopyalama ve yazdırmanın yanında, iç ve dış mekân baskı makineleriyle makine parkını her geçen gün genişleten; dijital baskı, matbaacılık, grafik tasarım ve reklam hizmetleri gibi pek çok hizmeti bir arada sunan bir firmadır. Müşterilerimizin ihtiyaçlarına hızlı ve kaliteli bir şekilde cevap veren ve son teknoloji makinelerden oluşan baskı bölümümüz haricinde, müşterilerimizin grafik tasarım ihtiyaçları için de çözüm önerileri sunmaktayız.
İşe başladığımız ilk zamanlarda sadece makine parkımıza yeni makineler ekleyerek her şeyin yolunda gideceğini zannediyorduk. Ancak zamanla anladık ki iş sadece makine yatırımıyla bitmiyormuş. Makinelerin verimli çalıştırılabilmesi için en önemli etkeninin güçlü bir grafik tasarım ekibine sahip olmaktan geçtiğini gördük. Ayrıca bir grafik tasarım departmanı oluşturarak makinelerimizin daha verimli çalışmasını desteklemeye çalıştık. Dolayısıyla çok güçlü bir grafik birimimiz var. Bu noktada piyasadaki dijital baskı merkezlerinden hemen ayrılıverdik. Butik bir dijital baskı merkezi olduk.
Bu dönüşüm baştan beri böyle miydi yoksa süreç içerisinde mi oldu?
Aslında faaliyetimize ilk başladığımızda bir tek grafikerimiz vardı. Ancak 2, 3 derken bu sayı zamanla arttı ve şu anda 10 kişilik bir ekibimiz var. Gelişen grafik tasarım ekibimizle beraber makine parkımızın baskı performansı günden güne daha da artış gösterdi. Müşterilerimiz tamamı reklam ajansları ve matbaalardan oluşmadığı için kendi çalışmalarını kendileri yapamıyorlar. Özellikle çevre esnafımız, istediği baskıyı grafik tasarımcısı arkadaşımıza sözlü olarak ya da boş kağıtlara taslak karalayarak anlatıyor. Tasarımcılarımız da onların hayallerini gerçeğe dönüştürerek basılı dokümanlar halinde onlara teslim ediyor. Bu yönümüzle biraz ajans gibi de çalışıyoruz ve bu nedenle kendimizi butik bir baskı merkezi olarak tanımlıyoruz.
Neden Konica Minolta? Yeni makine ne zaman kuruldu?
Konuşmamızın başında da belirttiğim üzere parkımızı son teknoloji makinelerden oluşturmaya azami gayret sarf ediyoruz. Ekonomik ömrünü tamamlamış makinelerimizi yenisiyle değiştirme kararı aldık ve araştırmaya başladık. Bu noktada Konica Minolta PRESS C1085 teknik özellikleri ve baskı kalitesi ile ön plana çıktı. Özellikle Konica Minola RIP ünitesinin sağlamış olduğu hız, kullanım kolaylığı ve ücretsiz olarak RIP’le beraber gelen ICC profil oluşturma programı ve bu programın kullanım kolaylığı açıkçası bizi çok etkiledi. Ayrıca Enriko Aliberti firmasının teknik servis anlamında vermiş olduğu güven kararımızı vermekte önemli bir etken olmuştur.
Makinemiz iki ayı geçkin süredir çalışmaktadır. Yüksek baskı kapasitesi ve müşterilerimizden aldığımız olumlu geri dönüşlerle daha şimdiden fark yaratmaya başladı bile. Bu nedenle çok doğru bir yatırım yaptığımızı düşünüyoruz.
Daha çok ne tür işler yapıyorsunuz? Ajanslara ve matbaalara mı daha çok hizmet veriyorsunuz, son kullanıcılara mı?
Bayraklı bölge itibarıyla gelişmekte olan bir yer olduğundan, yeni bir yapılanmanın olduğu bir bölgede olmamızdan dolayı daha çok kartvizit ihtiyacı ön planda oluyor. Çünkü insanlar ilk taşındıklarında ilk ihtiyaçları kartvizit oluyor. Tabii kartvizit için geldiklerinde başka neye ihtiyaçları varsa o noktada da bizden talepleri oluyor. Genelde dijital baskı merkezleri ve matbaalar bir yarış içerisindeler. Aynı zamanda birbirlerini tamamlayıcı yönleri de var. Biz artık ikisini de kullanıyoruz. Ama biz dijitale bakan yönüyle neler yapabiliriz, insanlara nasıl daha fazla çözüm üretebiliriz arayışındayız. O noktada bölgedeki son kullanıcıya daha çok hizmet veriyoruz. Gelen ajanslar da var ama artık her ajansta küçük ya da büyük birer makine bulunuyor. Dolayısıyla son kullanıcı dijital baskı merkezlerine kendisi gelmek istiyor. Bazı firmalar da doğrudan geliyorlar. Bu noktada son kullanıcıya hitap ediyoruz diyebilirim.
Sonlandırmayı da kendi içinizde çözebiliyor musunuz?
Sonlandırmayı kısmen kendi içimizde çözüyoruz ama profesyonel bir ciltleme gerekli ise yani adet bazında yüksek miktarda ise dışardan destek alıyoruz. Kesim ve katlamayı kendi içimizde yapıyoruz.
Hedefiniz nedir? Bundan sonra yatırımlarınız hangi doğrultuda olacak? Geleceği nasıl görüyorsunuz?
Öncelikle 2008 yılından bu yana kullandığımız makinelerimizi güncel teknolojinin getirdiği şartlara, özelliklere göre yenilemeyi düşünüyoruz. Ama bunun yanında grafik tasarım ayağının bizim işimizde dijital baskıyı daha verimli kullanmamızda etkili olacağını düşündüğümüz için yatırımlarımız tasarım gücümüzü kullanabileceğimiz alanlarda olacak.
Grafik – tasarımı ücretlendiriyor musunuz?
Grafik tasarımı ücretlendiriyoruz. Biz de iyi bir grafik ekibiyle yola devam etmek istediğimizden dolayı onun da maliyetleri ciddi boyutlara ulaşıyor. Bizim için güçlü bir grafik tasarım ekibi olmazsa olmazların arasında.