Komori etkinliğinin vurgusu: Birim zamanda en ekonomik üretim nasıl yapılır, en yüksek kalite ile birlikte nasıl gerçekleştirilir
Komori etkinliğinde: “Birim zamanda en ekonomik üretim nasıl yapılır, en yüksek kalite ile birlikte nasıl gerçekleştirilir?” konusuna vurgu yapıldı. Etkinlik sonrasında Aras Makina A.Ş. Genel Müdürü Hamdi Kaymak sorularımızı yanıtladı.
Komori Graphic Center yenilenmiş hali ile demolara sahne oluyor…
Bizim ambalaja yönelik GL 50×70, GL 70/100 ve GLX 70×100 makinelerimiz GL serisi olarak görsel dizayn olarak eşitlendi. Bu makinelerimiz aynı zamanda otomasyon olarak benzer otomasyonlara sahip. Komori’nin 50×70 dijitali IS 29 inkjet dijital baskı makinesi de show-room’da sabit olarak yerini aldı.
Komori, tanıtım etkinliklerini Komori Grafik Center’da her yıl birkaç defa tekrarlıyor. Bu open house’lar dışında da özel bir baskının sonucunu hem kalite anlamında hem verimlilik anlamında görmek istiyorsanız, onu yıl içinde sürekli yapıyoruz. Matbaacılarımız bir program dahilinde randevu alarak burada kendi işini istediği kağıda basıp inceleyebilir. Hatta aynı işi hem 50×70 konvansiyonel GL makinemizde hem IS 29 dijital baskı makinemizde basarak karşılaştırmasını yapabilirler.
Bugünkü etkinlikte tanıtımı yapılan üç makine için de kalite ve verimliliğe vurgu vardı.
Bugünkü etkinlikte 6 + lak GLX H-UV makinemizde, 5 + lak GL H-UV makinemizde ve inkjet baskı yapan dijital baskı makinemiz Impremia IS 29’da tanıtımlar yapıldı. Yapılan tanıtımlar ile kalitede gelinebilen en son nokta gösterildi. Birim zamanda en ekonomik üretim nasıl yapılır en yüksek kalite ile birlikte nasıl gerçekleştirilir, matbaacılara bunu sunmaya çalıştık.
Bu otomasyon pazarda karşılığını buluyor mu?
Evet. Komori’nin Avrupa’da sattığı makinelerin %90’ında otomatik kalıp değiştirme, tüm yıkama, spektrofotometre, kros okuma standart haline geldi.
Komori baskı makineleri üzerinde bulunan PDC-SX spektrofotometre renk yönetimi sayesinde hem renk densite hem de kros kontrollerini aynı anda yapıyor. Sonuçlar istenilen değerlerin dışında ise otomatik olarak düzeltmelerini gerçekleştiriyor. Komori teknolojileri ile kaliteyi kişiden bağımsız, standart hale getirip hangi operatör kullanırsa kullansın benzeri verimlilikte ve kalitede baskı alma imkânına sahip oluyoruz.
Türkiye’de de Komori olarak son 5-6 yılda kurduğumuz yeni makinelerin tamamına yakınında bu otomasyonlar tercih edildi.
Geçen sayımızda Impremia IS 29, 50×70 dijital baskı makinesinin İngiltere kurulum haberini yaptık. Pazarda yerini almaya başladı diyebilir miyiz?
Komori’nin bir önceki Drupa’da lansmanını yaptığı IS 29 şu an artık pazarda. Matbaalarda kurulumuna başlandı. Bu yıl ilk kurulum İngiltere’de oldu. Belçika, Hollanda ve Almanya’da da kurulumlar gerçekleştiriliyor.
IS 29 kurulumları Uzakdoğu’da daha erken başladı. China Print fuarı esnasında sadece bir matbaaya 8 satış gerçekletirildi. Komori 50×70 dijital baskı makinelerinde çok iddialı.
Komori IS 29 ile, size en yüksek baskı kalitesini en verimli en ekonomik haliyle vaat ediyor. Kalite konusunda artık üreticiler birbirine çok yakın ama verimlilik ve ekonomideki fark konusunda Komori çok iddialı.
Türkiye için durum nedir?
Bu etkinlikte 18 ülkeden gelen 50 civarında matbaacı vardı. Türkiye’den de Filmon ve Yelken Basım katıldılar. Özellikle IS 29, 50×70 dijital baskı makinemiz ile yapılan demolar ilgilerini çekti. Biliyoruz ki önümüzdeki dönem dijital yatırımlar artarak devam edecek.
Matbaacımıza Impremia IS 29 ile çok daha iyi kalitede baskı yapma imkânı sunuyoruz. Komori çok deneyimli bir mürekkep firmasına kendi karakteristiğinde mürekkep ürettiriyor. Komori dijital baskı makinası olanlara Komori lisnası ile üretilen özel mürekkeplerin sağlanması yine Komori tarafından sağlanacak.
Distribütörler olarak biz IS 29’un satışına bu yıl sonu itibariyle başlayacağız ve fiyatlandırmaları yine yıl sonunda anons edeceğiz.
“Biz yüksek adetli baskılarda da ekonomik baskıyı H-UV ile sağlıyabiliyoruz.”
H-UV özellikle talep edilen bir teknoloji. Burada da Komori Lithrone GL-540+lak makinede yapılan baskılar büyük ilgi gördü. Pazardaki yankılanması nasıl?
Biz Türkiye’de yedinci H-UV makinemizi kurduk, bu sayı artacak. H-UV hem çok yüksek baskı kalitesi getiriyor hem de çok düşük elektrik tüketimi ve çok düşük fireyle birim zamanda maksimum baskı sayısını sağlıyor.
GL 540 + lak makinemizde yaptığımız baskıyı konvansiyonel makinede bastığımızda, IR kurutucular sebebiyle, çok yüksek elektrik harcanıyor. Oysa biz lak sonrasına yerleştirilen tek bir lamba ile aynı baskıyı daha kaliteli ve düşük elektrik tüketimi ile gerçekleştiriyoruz. Eğer flexible malzeme üzerine özel bir beyaz baskısı yapmayacaksak, lak sonrasında tek lamba kullanarak bu 6 rengi ve lakı kurutuyoruz.
H-UV’yi iki nedenle tercih ediyoruz; birincisi, daha canlı daha parlak bir baskı ihtiyacından dolayı ikincisi de uzun süren mürekkep kuruması esnasında çizilme, kırılma, dağılma risklerini ortadan kaldırmak için. Tabi bu arada konvansiyonel baskıya kıyasla tüm bu baskı çalışmasını yaklaşık %70 enerji tasarrufu ile gerçekleştiriyoruz. H-UV kullandığınızda anında kuruma gerçekleşir, mücellit işlemlerini daha hızlı yapma şansı verir.
“Print Center uzun bir araştırma sonucunda sadece H-UV kurutuculu baskı makinesini tercih etti.”
H-UV mürekkep karakteristiği sebebiyle konvansiyonel mürekkebe göre % 35 seviyesinde daha fazla parlaklığa sahip. Yani lak kullanmadan yüzde 35 daha parlak bir baskı elde ediyoruz. Bu da H-UV baskıyı daha çok tercih edilir bir hale getiriyor.
Bu ay Print Center firmasında Komori Lithrone G 529 makinemiz de devreye girdi. Makine sadece H-UV baskı yapacak şekilde konfigüre edildi.
Şimdiye kadar hem H-UV hem de konvansiyonel baskının yapılabildiği kombi makineler tercih ediliyordu, bu kırıldı mı?
H-UV’de yüksek kalitede baskıyı çok yüksek verimlilikte daha ekonomik ve daha hızlı alabiliyoruz. Başlangıçta H-UV baskının konvansiyonel baskıya kıyasla avantajları bilinmesine rağmen yine de bazı baskılarda ihtiyaç olabilir diye kombi makineler tercih ediliyordu. Yüksek adetli baskılarda da ekonomik baskıyı H-UV ile sağlanabildiğinin görülmesi konvansiyonel baskı alternatifini ortadan kaldırmaya başladı. H-UV’nin sağladığı kalite ve verimlilik o kadar yüksek ki, bu avantajları gördükten sonra konvansiyonel baskıya tekrar dönüş çok zor. Print Center uzun bir araştırma sonucunda sadece konvansiyonel baskı özelliği olmayan, H-UV baskı özelliğindeki baskı makinesi teknolojisini tercih etti. Hem daha kolay, çok daha az fire oranları ile gerçekleşen bir proses, hem de çok daha az elektrik tüketimi ile bu baskı sağlanıyor.. Çok adetli standart işlerde mürekkep maliyeti sebebiyle konvansiyonel hala cazibesini korur mu tartışmasını artık H-UV teknolojisi bitirdi.
Avrupa’da da aynı zamanda konvansiyonel baskı da yapabilecek şekilde makinelerini konfigüre ederek kombi makine yatırımı yapan firmalar sonraki makine tercihlerinde neredeyse % 100 oranında yalnızca H-UV tercihi yaptılar.
İlk bakışta H-UV mürekkeplerinin daha pahalı olması da bir etkendi herhalde…
Evet ilk bakışta böyle bir fark var (konvansiyonel mürekkep üreticisine bağlı olmak üzere 2,5 kat fark var). Ama H-UV mürekkeple bastığımızda yüzde 30 daha az mürekkeple aynı işi basabiliyoruz. Lak ihtiyacı ortadan kalkıyor ve baskı tozu kullanmıyoruz. Elektrik tüketiminde %70’lere varan bir tasarrufu da eklemek gerekir. Sonuçta ciddi oranda enerji tasarrufu, fire avantajı ve hızlı işten işe geçiş gibi avantajları da alt alta yazdığımız zaman yüksek kaliteyi çok daha ekonomik üretme imkanına sahip olduğunuz ortaya çıkıyor.
O yüzden Komori olarak dünyada satışını yaptığımız makinelerin yaklaşık % 60’ı H-UV kurutucu ile konfigüre olarak yapılıyor. Bu oran önümüzdeki dönemde daha da artacaktır.
“H-UV ile LED’deki sıkıntıları giderdik ama LED UV istiyorsanız bu zaten bizde var.”
Komori LED UV makine de üretiyor mu?
Eğer LED UV istiyorsanız bu zaten bizde var. Komori LED UV teknolojisini ilk geliştiren firmaların başında geliyor. 2009’da biz LED UV kurutmalı baskı makinelerini ilk devreye alan üreticilerdeniz. Başlangıçta LED UV baskıda ortaya çıkan sıkıntılardan yola çıkarak KOMORI H-UV teknolojisini geliştirmişti. İki teknolojinin de mürekkep karakteristiği birbirine çok yakındır. LED UV’de hâlâ ekstra renklerle ilgili sıkıntılar yaşanıyor. Lak ile ilgili zamana ihtiyaç var. H-UV teknolojisinde bu tür problemeler söz konusu değil. H-UV ile matbaacıların ihtiyaçlarının tamamına cevap verme şansına sahibiz.
Dünyada yaklaşık 800 civarında H-UV makinemiz hizmet veriyor. Retrofitlerle (kullanımda olana baskı makinelerine sonradan eklenen H-UV kurutucularla) birlikte 1000’in üzerinde makinede H-UV mürekkeplerle baskı yapıyoruz. Elbette LED UV teknolojisi tercih edilirse bu alanda dünya lideri üretici firma BALDWIN-AMS ile çalışıyoruz.
H-UV’ye dönüştürme nasıl oluyor, Türkiye’de de var olan makineleri H-UV’ye dönüştürmek için talep var mı?
Eğer UV hazırlıklı bir makineye sahipseniz yapacağınız ana değişiklik merdane değişikliği ve H-UV kurutucu sisteminin montajı. Fakat elbette H-UV olarak orijinal fabrika çıkışı makinelerinde performans her zaman daha yüksek gerçekleşiyor.
Dijital tarafında UV’nin bir tanımı var mı?
Tüm inkjet UV’lerde kullanılan mürekkep ve kurutucu karakteristiği birbirlerine çok yakın.
Komori Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihi ile yaşıt, 1923’ten bu yana ofset baskı makinası üreten bir firma. Komori renge çok hakim, rengi işlemeyi çok iyi bilen, baskıdaki birçok teknolojiyi ilk geliştiren firma. Örnek vermek gerekirse 1980’lerin başında inline lak sistemini ilk uygulayan firma Komori’dir. 1990 yılında ilk otomatik kalıp değiştirme sistemini kullanıma sunan Komori’dir.. Şu anda Avrupa’da satılan makinelerin % 90’nında otomatik kalıp takma fonksiyonu var. Komori teknoloji liderliğini hep devam ettirdi. H-UV de bunlardan biri. Düşük enerji ile yüksek kalitede, yüksek verimlilikte baskı hedefiyle yola çıktı. Komori’yi birçok firma farklı düşük enerjili UV kurutucular ile takip etmeye çalışıyor ama hem teknolojide geldiği nokta anlamıyla hem de bu tip kurulu makine sayısı anlamıyla Komori açık ara önde.
“Biz biliyoruz ki önümüzdeki yıllarda binlerce dijital baskı makinası kurulacak ve Komori yüksek teknolojisi ile pazarda hak ettiği yeri alacak.”
Türkiye dijital baskı makinesi pazarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Dijital baskı uzun yıllardır gündemimizde ancak dijital dönem matbaalarda yeni başlıyor, henüz emekleme döneminde. Profesyonel dijital baskı makinesi kurulumu Türkiye’de çok az. Komori bu gerçeklikten yola çıkarak çok ağır ama emin adımlarla ilerliyor. Doğru teknoloji ile bu alanda yer almak istiyor. Komori profesyonel dijital baskı makinesi kurulumlarına yeni başladı ama aslında bu alanda beta kurulumlarını 6 yıldır gerçekleştirmekteydi. Komori profesyonel dijital baskı teknolojilerini döneminin daha yeni başladığı ve asıl pazar büyümesinin asıl şimdi başlayacağını düşünmekte. Biz biliyoruz ki önümüzdeki yıllarda binlerce dijital baskı makinası kurulacak ve Komori yüksek teknolojisi ile pazarda hak ettiği yeri alacak.