Sürekli form işinin azalmasıyla termal fatura basımına yönelen firma, anlaşmalı müşterilerine Türkiye çapında hizmet veriyor.
Menderes ilçesi Tekeli beldesindeki ITOB Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılan yeni binasına taşınan Bimpeks Matbaacılık Ambalaj Kağıt San. ve Tic. Ltd. Şti. ağırlıklı olarak elektrik ve su işletmeleri için termal fatura basımı alanında hizmet veriyor. Firma muhtelif şirketler ve kurumlar için baskılı / baskısız bilgisayar formları üretimini de sürdürüyor.
Bir aile şirketi olan Bimpeks şirketin kurucusu Yavuz Ateşalp, Şenem Ateşalp ve ailenin ikinci kuşak üyesi Kaan Ateşalp tarafından yönetiliyor. Sorularımızı da birlikte yanıtladılar.
Firma ne zaman kuruldu ve sektöre girişiniz nasıl oldu?
Firmamız Yavuz Ateşalp tarafından 1989 yılında kuruldu. 2001 yılına kadar sadece satış ve pazarlama faaliyetleri vardı, üretim yoktu. 2000 yılında Kısıkköy’de satın alınan bir matbaada 2001’de üretime başladık. Başlangıçta iki yılda bir makinelerimizi yeniliyorduk. İlk üretimimiz onaylı işler, bilgisayar formları idi. Sürekli form ağırlıklı başladık ama firma olarak çağa ayak uyduran bir yapıdayız. İhale süreçleri azalıp, e-ticaret ve internette kağıtsız ortamda fatura kullanımı yaygınlaşınca rulo baskıya geçiş yaptık ve 2011’de termal kağıda fatura basımına yöneldik. İzmir’de bunu ilk başlatan firma biziz. Hâlâ İzmir’de bizim çapımızda üretim yapan firma yok. Şu anda işimizin % 90’ını termal fatura oluşturuyor. Sürekli form zaten son derece azaldı ve orada rekabet çok daha fazla. Pazarlama ağımız sürekli forma yönelik olmamakla birlikte, bu alandaki hizmetimiz de devam etmektedir. İhale usulü çalışıyoruz. Belediyelerin su şirketlerinin yanı sıra muhtelif elektrik dağıtım şirketlerinin uzun soluklu işlerini yapıyoruz. Bazı ihaleler 2 veya 4 yıl gibi uzun süreli olabiliyor. Bu da bizi finans ve pazarlama açısından, geleceğe yönelik planlamalar açısından rahatlatıyor.
Bina kendinize mi ait?
2015 yılı sonunda burada arsamızı almıştık. 2016 yılında krize, finans zorluklarına rağmen inşaatı başlatmaya karar vermiştik. Projenin tamamlanması bu zamanı buldu ve binamızın inşaatı yeni bitti, 29 Mayıs’ta taşındık. Henüz tamamen yerleşmiş değiliz. Daha önce üretim Kısıkköy’deydi, merkezimiz Alsancak’taydı. Binamızın 1115 metre kare kapalı alanı var ve biz hariç 12 personelimiz var. Bir hafta içinde bu bölgeden 2 eleman daha aldık. Herkesin kriz olarak betimlediği bir dönemde büyük yatırım yaptık ve 8 personeli 12’ye çıkararak istihdam yarattık.
Makine parkınızda neler var?
Üç baskı makinemiz var. Bir Goebel, bir Edelmann V38 ve bir Rotatek RK 200 baskı makinemiz var. Bunlar 5 renk makineler ve ayrıca yukarıda 3 adet SIR makine var. Bir bobin kesme, iki harman makinemiz, bir de giyotinimiz var.
Hedefiniz nedir? Yeni yatırımlar olursa ne yönde olacak?
Yatırım yaparsak yine ruloya ve termal baskıya yatırım yaparız. Sektörde merdiven altı çalışan firmalar var; TSE standardı almaları gerekiyor ve almıyorlar. Başkalarının TSE belgeleri ile baskı yapıyorlar ve hiçbir şekilde TSE standardı olan 55 gram kağıdı kullanmıyorlar, 48 gram kağıtlar kullanıyorlar.
Kredi kartı sliplerinde vs. kullanılan bazı termal kağıtlarda kanserojen maddeler olduğu söyleniyor, standartlar bu yüzden hayati diyebilir miyiz?
Kesinlikle çok önemli. Bu büyük bir pazar. Biz sırf bu yüzden Amerika’dan bir firmadan kağıt aldık. Çünkü ABD’de büyük üretici firmalar kesinlikle kanserojen madde Bishpenol (BPA) içeren termal kağıt üretmiyorlar. Ben bu konuyla çok uğraştım. Şu anda kullandığımız kağıt da kanserojen değil. Ama devletin bu konuda denetimi, yaptırımı, sorgulayanı yok. TSE sadece kağıdın gramajına bakıyor, veriyor belgeyi gidiyor. Kullanılmaması gereken Bisphenol (BPA) maddesine bakmıyor. Bu madde kanserojen ve fişle temastan sonra ellerin yıkanması gerekiyor. Piyasada 48 gram kağıda TSE’den aldığı 55 gram Koehler kağıdın damgasını vuranlar var ama o kağıt Koehler ürünü değil. Kanserojen maddeli kağıt 1 lira ise bizim kullandığımız 5 lira… Biz bu şartlarda nasıl rekabet edeceğiz? Bu, işimizdeki en büyük sıkıntı. Belge olsun, arıtma tesisi olsun, ne gerekiyorsa yapıyoruz. Aldığımız her belgenin maliyeti var, her makinenin, asansörün işletim prosedürü var. Biz 55 gramın altında üretim yapmıyoruz, çünkü kötü sonuçlar doğuruyor; 55 gramda da iyi kağıt kullanmak zorundayız.
Termal kağıt kullanımında pazar nasıl gelişiyor?
E-faturaya geçiş limitleri düştükçe sürekli form azalıyor ve termal kağıt kullanımı artıyor. Yazar kasalar değişiyor, el terminalleri artıyor ve bu da kullanımı arttırıyor.
Tedarikte sorun yaşıyor musunuz?
Malzeme sıkıntımız yok. Çalışan konusunda da sıkıntımız yok. Geçen yıl üçüncü emeklimizi verdik. Bu bize mutluluk veriyor. Kimseden eleman ve iş çalmıyoruz. Kendi çabamızla kendi pazarımızı yaratıyoruz. Tek vardiya çalışıyoruz ve doluyuz. Gerektiğinde mesaiye kalıyoruz.