Türkiye’nin lider ambalaj şirketleri, sektörün dünyadaki en büyük fuarı olan Interpack 2017’ye katıldı. 4 – 10 Mayıs tarihleri arasında Almanya’nın Düsseldorf şehrinde gerçekleştirilen fuarda, Türkiye’den 191 stant yer aldı.
Interpack gibi önemli fuarların Türkiye’nin uluslararası pazarlardaki gücünü artırmak için büyük bir fırsat yarattığına dikkat çeken Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, “Ambalaj sektörü olarak 2016 yılını 647 milyon dolarlık dış ticaret fazlasıyla kapattık. Kalite, hız, lojistik ve coğrafi konum ile uygun fiyatımız Avrupa’ya cazip geliyor” diyor.
Türkiye’nin ihracattaki lokomotif sektörlerinden ambalaj sanayi, büyümesine hız kesmeden devam ediyor. Küresel pazarlardaki gücünü artırmak, yeni ülkelere açılmak isteyen Türkiye’nin önde gelen ambalaj şirketleri Almanya’nın Düsseldorf şehrinde düzenlenen, sektörünün en büyük ve kapsamlı fuarı olan Interpack Ambalaj Fuarı’na katıldı. Bu yıl fuarda Ambalaj Sanayicileri Derneği’nden (ASD) 65 üye yer aldı. Türkiye, 180 şirket ve 191 stant ile Interpack 2017 fuarında temsil edildi. Türk ambalaj sanayicilerinin ülkemizi başarıyla temsil ettiği fuarda Türkiye, katılımcı ülkeler arasında Almanya, İtalya ve Çin’in ardından dördüncü sırada yer aldı. Öte yandan metre kare bakımından kıyaslandığında Türkiye, Çin’i geride bırakarak üçüncü sıraya yerleşti.
Türkiye ambalaj sektörünün kalitesi, hızı, fiyatı ve lojistik konumu nedeniyle Avrupa pazarından önemli bir pay aldığına dikkat çeken Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, fuarı şöyle değerlendiriyor. “Bu yıl 170 bin 500 kişinin ziyaret ettiği Interpack, küresel pazarlardaki rekabet gücümüzü ve payımızı artırmak için büyük önem taşıyor. Fuar, genel olarak Türk şirketleri için son derece başarılı geçti. Ziyaretçiler ürünlerimizin kalitesini yakından gördü, yeni iş bağlantıları kurduk. Interpack fuarına çoğunlukla fleksibıl ve sert plastik ambalaj başta olmak üzere kağıt, karton, oluklu mukavva, metal ambalaj ve etiket firmalarımızla katıldık. Ayrıca ambalaj makinelerimiz de fuarda güçlü bir şekilde yer aldı. Avrupa en fazla ihracat yaptığımız pazarların başında geliyor. Kalite, hız, lojistik ve coğrafi konum avantajı ile uygun fiyatımız Avrupa’ya cazip geliyor. Bu nedenle dünyanın en büyük ambalaj fuarı Interpack sektörümüz için önemli fırsatlar yaratıyor.”
Sırada Avrasya Ambalaj Fuarı var
Interpack fuarında Reed Tüyap ekibiyle beraber 25 – 28 Ekim 2017 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek 23. Avrasya Ambalaj Fuarı’nın tanıtımını da başarıyla gerçekleştirdiklerini belirten Sarıbekir, “Ambalaj ürünleri, gıda işleme – ambalaj makine ve ekipmanlarına yönelik çözümlerin sergilendiği Avrasya Ambalaj Fuarı, bölgenin en prestijli ve kapsamlı fuarı olma özelliğini taşıyor. Geçen yıl 37 ülkeden 1100’den fazla katılımcıyla gerçekleştirilen fuarı, 94 ülkeden 55.000’in üzerinde kişi ziyaret etti” diyor.
Başarının formülü: Katma değerli ürün ve yeni teknoloji
Tüm ambalaj üreticilerinin el ele vererek Avrasya’yı ambalaj merkezi yapma yolunda kararlı adımlarla ilerlediğini hatırlatan Sarıbekir, şöyle devam ediyor. “Dünyada yaşanan ekonomik belirsizliklere ve güçlü Avrupalı rakiplerimize rağmen yeni pazarlar kazanmaya devam ediyoruz. Sektörümüz katma değerli üretimi başarıyla gerçekleştiriyor. Rekabet gücümüzün etkisiyle AB, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Kafkaslar ve Balkanlar olmak üzere 180’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Hedefimiz 2023’te 30 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşmak ve 10 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmek. Başarının anahtarı ise katma değerli ürün üretmekten ve yeni teknoloji geliştirmekten geçiyor. Türkiye ambalaj sektörü bu anlamda çok başarılı çalışmalara imza atıyor. Ar-Ge’ye ve inovasyona önem veriyor, sektörümüzü daha ileriye taşımak için yeni ürünler geliştiriyoruz.”
2016’da ambalaj sektöründen 3,8 milyar dolar ihracat
Ambalaj sektörü 2016 yılında 1,9 milyon ton ihracat; 3,8 milyar dolarlık ihracat geliri elde etti. 2016’da bir önceki yıla oranla ihracatını yüzde 13 artıran sektörün, ithalatını da düşürerek 647 milyon dolarlık dış ticaret fazlası elde ettiğine dikkat çeken ASD Başkanı Zeki Sarıbekir, ekliyor. “Türkiye ekonomisinin en önemli sorunlarından biri dış ticaret açığı. 2016’da ambalaj sanayicileri olarak 647 milyon dolar dış ticaret fazlası vererek dış ticaret açığının kapanmasına katkıda bulunduk. Ayrıca yaklaşık 2 dolar/kg ihracat birim fiyatıyla da Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans gerçekleştirdik.”