Rekor düzeyde uluslararası ilgi olan fuara Türkiye’den katılım firma sayısı itibarıyla dördüncü, stant alanı itibarıyla üçüncü sıradaydı. Ambalaj sektörümüz Düsseldorf’a damgasını vurdu.
Dünya çapında 2865 firmanın katıldığı dünyanın en büyük ambalaj endüstrisi fuarı Interpack 4- 10 Mayıs tarihleri arasında rekor sayıda ziyaretçi ağırladı. Terör tehdidi ve vize sıkıntılarına karşın bir önceki fuardan sadece 4500 daha düşük bir ziyaretçi sayısına karşın, görüştüğümüz firmalar genelde ziyaretçi kalitesinden ve fuarın iş potansiyelinden memnundu. Messe Düsseldorf 170 bin 500 ziyaretçinin % 74’ünün Almanya dışından geldiğini ve dörtte üçünün karar verici konumunda olduğunu bildiriyor.
Fuarda pek çok anlaşma ve iş bağlantısı yapan birinci sınıf ziyaretçiler katılımcıların memnuniyet nedeniydi. Ziyaretçilerin resmi anket sonuçlarına yanıtları, % 98’in sadece biraz altında kalan bir oranda fuardan memnun ya da çok memnun kaldıklarını gösteriyor. Messe Düsseldorf’a göre ziyaretçiler bu fuarda ambalajın her segmentine ilgi göstermekle birlikte, ambalaj medyasına 2014’ten biraz daha fazla ilgi göstermişler.
“Interpack endüstrideki şirketler için kaçırılmaması gereken bir etkinlik ve benzersiz devinim sağlıyor. Her üç yılda bir sadece türünün tek örneği performans vitrini değil, aynı zamanda dünyanın her yerinden tedarikçilerin ve müşterilerinin bağlantı kurmak ve iş yapmak için bir araya geldikleri bir yer” diyor, Interpack 2017 Başkanı Friedbert Klefenz.
Messe Düsseldorf İcra Direktörü Hans Werner Reinhard da, “Interpack bir kez daha endüstri için her üç yılda bir dünyanın en önemli fuarı ve inovasyon platformu olduğunu çarpıcı bir şekilde teyit etti” diyor ve yeni ‘interpack alliance’ konsepti ile daha fazla ilgi gösterdikleri büyüyen pazarlardan daha nitelitli uzmanların Düsseldorf’a gelmelerini sağladıklarını vurguluyor.
Başlıca eğilimler: Dijitalleşme, Endüstri 4.0 ve Sürdürülebilirlik
Fuarın öne çıkan eğilimlerinden biri üretim süreçlerinin Endüstri 4.0 kavramına uygun olarak dijitalleşmesiydi. Bu hatlarda yapılan üretim, iki seçenek saymak gerekirse, kişiye özel ambalajı verimli bir şekilde üretmeyi veya izlenebilirliği garanti etmeyi mümkün kılıyor. Makinelerin artan modülerliği ve dijital işletim konseptleri üst düzeyde ürün çeşitliliğini ve parti miktarlarını değiştirme esnekliği de sağlayarak üretimin artan karmaşıklığına yeni çözümler getiriyor.
Fuarda hem tanıtımda hem de üretim süreçlerinin yönetiminde ve bununla ilgili eğitimlerde sanal gerçeklik uygulamalarına da başvurulduğunu gördük.
Sürdürülebilirlik de pek çok stantta öne çıkarılan konular arasındaki yerini korudu.
Çadır konstrüksiyonlu 18. Hol, fuara olan talebin arttığının en somut göstergesiydi. SAVE FOOD inisiyatifi de eski çadırında bu alandaki en son çözümleri ziyaretçilere sundu.
Türkiye her Interpack fuarında varlığını biraz daha güçlendiriyor. Interpack 2017’de 191 stant ile katılımcı sayısı itibarıyla dördüncü sırada yer aldık. Pek çoğu küçük stantlarla katılan Çinli katılımcıları stant alanı itibarıyla geride bırakarak üçüncü en önemli katılımcı ülke olduk.