Son yıllarda yatırımlarıyla kapasitesini arttıran firma, ihracatını arttırmaya odaklandı.
Son yıllarda kapasitesini artıran FTK Etiket ve Ambalaj için ihracat giderek önem kazanan bir konu. 1991 yılında alçak yoğunluklu polietilen filmler çekerek üretime başlamış olan firma, sonraki yıllarda ürün çeşitliliğini arttırmış. Ülkemizde üretilmeyen tek katlı ve çok katlı filmleri ithal ederek ticari faaliyetlerini de geliştiren FTK Etiket & Ambalaj, 2005 yılında PVC body sleeve için film üretmeye başlamış. Yatırımlarıyla baskı bölümünü de geliştiren FTK, rotogravür, flekso ve letterpress baskı ekipmanı ile yapışkanlı etiket, sarmal etiket tarzındaki ürünleri ve body sleeve uygulamasını da hizmetlerine eklemiş. Firmanın baskı tesisinin bulunduğu, 6000 metre karelik Esenyurt fabrikasında ve İkitelli’deki açık alan dahil 3500 metre kare fabrikasında toplam 130’u aşkın personel çalışıyor.
Interpack 2017’ye katılan firmanın standında Satış Sorumlusu Mert Ünüvar sorularımızı yanıtladı.
Fuara hangi beklentilerle katıldınız; ilk izlenimleriniz ne yönde?
Dört senedir ağırlıklı olarak İran, Gürcistan, Cezayir başta olmak üzere Afrika’daki ve Doğu Avrupa’daki fuarlara ambalaj ağırlıklı olarak katılıyoruz. Son yıllara kadar iç pazardaki müşterilere mal yetiştirmeye çalışıyorduk; makine parkımız genişledikçe daha çok ihracata ağırlık vermeye başladık. 2016 yılını % 22-23 oranında bir ihracatla kapadık. Bu noktaya son 4 yılda geldik.
Üretiminizden bahseder misiniz?
Halen hem baskılı hem baskısız bölümlerimiz devam ediyor. Bu ikisi çok ayrı üretim olduğundan dolayı ayırma durumunda kaldık. Eskiden İstanbul’un Halkalı bölgesinde tek bir fabrikamız vardı, şimdi shrink sleeve ve strecth film, polietilen üretimimizi yeni İkitelli fabrikamıza taşıdık. Esenyurt fabrikamızda da yeni yatırımlarla beraber ambalajın farklı yönlerine girmeye çalışıyoruz.
Hedefiniz nedir?
Yeni bir laminasyon makinesiyle ambalajın shrink sleeve dışındaki alanlarına da girmeyi düşünüyoruz. Baskı ekipmanımız çok güçlü. Sadece etiket ve sleeve değil, diğer ürünleri de basabiliyoruz. Rotogravür ve flekso baskı makineleri dışında etiket için letterpress baskı makinelerimiz var.
Kapasiteniz nedir?
Sleeve bölümünde aylık 30 – 35 tonun üzerinde tüketimimiz var. Bu baskılı ürün olduğundan kârlılığı biraz daha yüksek, biraz daha katma değerli. Örnek vermek gerekirse daha önceki shrink fabrikamızda bir palet ürüne 1000 – 2000 dolar arasında fatura kesebilir iken baskılı sleeve için 10 katına varan fatura kesilebiliyor. Bu yüzden biraz daha hassas çalışmak gerekiyor, hataya açık bir üretim değil.
Interpack’tan beklentiniz nedir?
Müşterilerimiz bizi burada görsünler diye düşündük. Bu arada bizim için önemli olabilecek 1 – 2 müşteri edinmek istiyoruz. Daha önce hep ziyaretçi olarak katılıyorduk. Fuarda bir de kardeş firmamız var, Propak fuara Hol 9’da katıldı. Onlar 12 yıldır fuara katılıyorlar.
Etiketin cironuzdaki payı nedir?
Kendinden yapışkanlı etiket fabrikamızın cirosunun yüzde 30’unu oluşturuyor, yüzde 70’ini de shrink sleeve oluşturuyor. Shrink sleeve’de iyi bir noktadayız. Etikete sonra girdik.
Ambalaj gibi zor işlerde vasıflı personele ihtiyaç olur; personel sıkıntınız oluyor mu?
Bizim kalifiye elemanlarımız diğer ambalaj sektörlerindeki çalışanlara göre daha yüksek maaş alırlar, nitelikli eleman çok daha değerlidir, az bulunur. Bizdeki herhangi bir flekso baskı operatörü işten ayrılsa birkaç saat sonra başka bir yerde işe başlayabilir. Çünkü piyasada eleman açığı var. Sadece piyasa için değil, bizim için de çok değerliler. Personel ne kadar yetkin ve bilgili ise biz o kadar az fire veriyoruz, müşteriyi o kadar memnun ediyoruz. Kalitemiz daha iyi oluyor. Ham maddelerimiz ve makinelerimiz de değerli olduğundan, personele önem veriyoruz.