Messe Düsseldorf tarafından, Interpack 2017 esnasında, 8 Mayıs’ta düzenlenen basın toplantısında konuşan VDMA Baskı ve Kağıt Teknolojisi Yönetici Direktörü Dr. Markus Heering ambalaj baskısı üzerine en son piyasa rakamlarını sundu. Bunlara göre, küresel pazarda 2020’ye kadar yıllık % 5.2’ye varan büyüme bekleniyor. “2020’de toplam 286 milyar ABD doları satış bekliyoruz ki bu 2015 rakamlarına göre 44 milyar dolar bir artışı temsil ediyor” diyor Heering.
Bu rakamlar, baskı ve yayın teknolojileri derneği NPES ile bağlantılı iş birliği içinde VDMA endüstri derneği tarafından yaratılan güncel bir araştırmaya ve Economist İstihbarat Birimi (Economist Intelligence Unit – EIU) araştırmalarına dayanıyor. Bu çalışma aynı zamanda 2011 – 2015 döneminde pazar gelişmelerinden de yararlanmış. Bunun dışında, yazarlar öngörülerini desteklemek için her kıtada 26 ülkeyi daha yakından incelemişler. Veriler aynı zamanda beş alt ambalaj baskı alanına ayrılmış: oluklu mukavva, karton kutu, esnek ambalaj malzemeleri, etiket baskısı ve beşinci bir alan olarak, doğrudan cam ve metale baskı da dahil olmak üzere tüm diğer niş alanlar.
Gelişmiş pazarlar aşırı gelir potansiyeli sunuyor
Dr. Heering, “Bu araştırma gösteriyor ki gelişmekte olan ekonomilerde büyüyen orta sınıflar ve artan hijyen farkındalığı ABD, Çin ve tamamen farklı bir düzeyde artışla AB gibi gelişmiş pazarlarda satışlarda çok yüksek büyüme oranlarına yol açıyor” diyor. Sonuç olarak, satışlardaki artış tahminlerinin beşte dördü en büyük beş pazarda bekleniyor (44 milyar ABD dolarının 37.6 milyar doları). 2015 yılındaki tüm satışların % 78’i ABD, Çin, Japonya, Almanya ve İngiltere’de yapılmış. Araştırmaya göre, Hindistan’ın altıncı sıradan dördüncü sıraya yükselmesi ve İngiltere’yi ilk beşin dışına itmesiyle on yılın sonunda (2020’de) bu oran % 79’a yükselecek.
Grupların doğru hedeflenmesi ve rekabette farklılaşma anlamında kentleşme, daha küçük, daha esnek ambalaja doğru eğilim ve giderek yerel merkezlere dağıtılmış tedarik zincirleri burada ve oradaki her iki gelişmenin arkasındaki itici güçler. Küresel markalar aynı zamanda artan bir şekilde ürünlerini bölgesel merkezlerde üretiyor ve ambalajlıyorlar. “Ambalaj baskı kalitesindeki artışa ek olarak, bu merkezlerin baskı makinesi mühendisliği ile donatılması aynı derecede büyüme beklentileri vadediyor” diyor, Dr. Heering. Çağdaş baskı teknolojisi, daha incelikli, yüksek kaliteli görünüm ve sofistike kabartma teknikleri ve parlak ve mat vernikler ve metalik mürekkepler arasındaki karşılıklı etkileşimin kullanımı yoluyla kararsız alıcının dikkatini ürünlere çekebilmek için önemli.
Filmler, etiketler, katlanır kartonlar üzerine baskı olumlu büyüme şansları sunuyor
Yıllık % 5.6 büyüme oranıyla esnek ambalaj en dinamik alan, her biri yıllık % 5.2 büyüme oranıyla etiketlere ve katlanır kartonlara baskı onu takip ediyor. Ancak, en olgun, aslında en büyük segment olarak oluklu mukavvaya baskı, ortak araştırmada bu on yılın sonuna kadar % 4.5 ortalama büyüme oranlarıyla büyümeye devam ediyor.
Dr. Heering, “Ambalaj baskı ve kağıt mühendislerimiz için son derece olumlu bir ortam sunuyor” diyor. Dernek üyesi birçok şirket yıllardır titizlikle portföylerini bu pazarla uyumlu hale getirmekteler ve müşterilere onların uygulamalarına özel çözümler tedarik ediyorlar. Dr. Heering şöyle devam ediyor. “Bu kartonlar için daha verimli ofset sistemlerini, filmler için rotogravür ve flekso baskı sistemlerini, cam, metal ve diğer birçok malzeme üzerine doğrudan baskı için sistemleri ya da kişiselleştirilmiş ürünler ve hızla büyüyen kampanyalar için son derece esnek dijital inkjet teknolojini içerebilir.”
2020 tahminlerinde Türkiye’nin küresel pazar payı
Dr. Markus Heering tarafından sunulan araştırma verilerine göre 2020’de 286 milyar dolar büyüklüğüne ulaşması öngörülen ambalaj baskı pazarından Asya – Pasifik % 45.6, Kuzey Amerika % 31.5, Batı Avrupa % 18.4 pay alacak. ABD (86.7 milyar dolar), Çin (83.8 milyar dolar), Japonya (19.1 milyar dolar), Hindistan (18.6 milyar dolar) ve Almanya (18.1 milyar dolar) ile ambalaj baskı pazarında en büyük beş ülke olacak. Türkiye 1 milyar dolar hacminde ambalaj baskı pazarı ile 18. büyük ambalaj baskı pazarı olacak.