Ayşe GÜRDAL / Xerox Türkiye Grafik Sanatlar İş Birimi Pazarlama Müdürü
Dijital baskının gelişmesiyle ambalaj üretimi de yeni bir ivme kazanıyor. Maliyetlerini düşürmek, kişiye özel ürünler üretmek, yaratıcı ambalaj tasarımları yapmak, müşteri portföyünü genişletmek ve sahtecilikle mücadele etmek isteyen üreticiler, ürünlerinin ambalajlarının dijital baskı sistemleri ile yapılmasını istiyor. Dünya çapında 400 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaşan ambalaj baskı sektörü içinde dijital baskının payı her yıl ortalama yüzde 16 artıyor. Dijital baskı aynı zamanda katlamalı karton pazarında yıllık yüzde 40, esnek materyal pazarında yüzde 32 ve diğer dijital ambalaj baskı uygulamaları pazarında yüzde 44 oranında bir büyüme gösteriyor. Artık dünyaca ünlü markalar ürün ambalajlarını stok tutmadan, talebe göre üretmek ve ürünlerini istenildiğinde kişiye özel üretmek için dijital baskı sistemlerini tercih ediyorlar.
Tüketiciler ise daha fazla seçenek istiyorlar ve bu durumda markaların da farklılaşmaları gerekiyor. Ambalajlar tüketicinin seçimini etkilemede, özellikle raf aşamasında önemli rol oynuyorlar. Bu nedenle ambalajların tüketicilerin dikkatlerini hemen çekecek şekilde üretilmeleri büyük önem taşıyor. Marka üreticileri çok kısa zaman dilimlerinde çok farklı türde ve boyutta ürün üretmek zorunda olduklarından, ambalaj baskı uygulamaları da bir o kadar hızlı, çeşitli, yenilikçi ve az maliyetli olmak durumunda. Günümüzde markalar ürünlerinin ambalajlarını kısa süre içinde yeniliyor, ürünlerin demode ve eski ürün olarak algılanmasını istemiyorlar. Kısa sürede her bir ürün ve ebatı için bir ambalaj üretmek ise geleneksel baskı sistemleri ile giderek zorlaşıyor ve bu durumda dijital baskı sistemleri devreye giriyor.
Yakın zamanda yaptığımız bir araştırmaya göre, marka üreticilerinin yüzde 79’u envanter maliyetlerini düşürmek, yüzde 64’ü atık ve eskimenin önüne geçmek, yüzde 62’si daha kişisel ambalajlara imkân vermek için dijital ambalaj baskı sistemlerini tercih ediyor.
Kişiye özel ambalaj satışları artırıyor
Dijital ambalaj baskı sektörüne baktığımızda gittikçe yükselen kişiye özel ambalajlama trendinin satışları büyük ölçüde artırdığını görmekteyiz. Perakendecilerin çoğu marka üreticilerinden daha kişiselleştirilmiş ambalajlar üretmelerini ve QR kod, NFC etiket gibi interaktif ambalajlar geliştirmelerini talep ediyorlar.
Ambalaj baskı pazarı Xerox iGen serisi ile büyüyor
Xerox’un ambalaj baskı tedarikçilerinin uçtan uca tüm ihtiyaçlarını karşılayacak farklı donanım ve yazılım çözümleri bulunuyor. Xerox iGen ürün ailesinde bulunan Thick Stock özelliği ile kalın gramaja baskı yapma ve paketleme işlemleri kolayca yapılabiliyor. Thick Stock özelliği ile Xerox iGen serisi ürünlerde 530 grama kadar baskı yapabilme imkanı sunuluyor ve Xerox Otomatik Ambalaj Çözümü yazılımları, İş Akışı Otomasyonu ve Çapraz Medya Uygulama yazılımları ile ana üreticiler tüm beklentilerini kolaylıkla karşılayabiliyorlar. Bu inovatif ürünlerimiz ile marka üreticileri, kişiye özel çikolata kutusu, ilaç kutusu, hediye kutusu, magnet, fotoğraf albümü ve defter gibi çeşitli objeleri kolaylıkla ve çok düşük maliyetli üretir hale geliyorlar. Xerox iGen ürün ailesi aynı zamanda üretim süresini de kısaltıyor ve deneme amaçlı etkili pazarlama veya promosyonlara imkan tanıyor. Xerox iGen ürün ailesinin Thick Stock özelliği, fotoğraf baskısı yapan işletmeler için de özel uygulama yapma imkanı veriyor. Geleneksel, çerçeveli resimlere alternatif olarak, müşterilerine daha geniş format ile duvara monte edilen fotoğraf, resim baskısı yapmak isteyen baskı işletmelerine iş hacimlerini büyütme ve yeni iş alanlarını yaratma fırsatı sunuyor.
Hem mevcut ürünlerimiz hem de üzerinde çalıştığımız ve AR-GE aşamasında olan yeni ürünlerimiz ile Türkiye’de kişiye özel ürün ambalajlama alanını büyütmeyi ve kişiselleştirme uygulamalarını yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz.