(Antalya) Matbaacılar Federasyonu 13. Başkanlar Konseyi Toplantısı 24 – 26 Mart tarihleri arasında Antalya Side Star Elegance Otel’de gerçekleşti. Antalya Matbaa Sanayicileri Derneği’nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Matbaacılar Federasyonu Yönetim Kurulu, federasyona üye oda ve dernek başkanları ve yöneticilerinin yanı sıra İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Erdoğan Köse de katıldı.
Antalya Matbaa Sanayicileri Derneği (ANMAS) Başkanı Cafer Tayyar Tekin’in açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda Türkiye’nin birçok şehrinden gelen Oda ve Dernek başkanları ve katılımcılar sektörün ülke genelinde ve yereldeki sıkıntılarını dile getirerek çözüm önerilerini sundular.
Matbaacılar Federasyonu ve Ankara Matbaacılar Odası Başkanı Hüseyin Gürbüz, Federasyonun bir yıllık süreçte neler yaptığını anlattığı konuşmasında geçtiğimiz Kasım ayında İstanbul’da düzenlenen Matbaa Sempozyumu’na partner olmanın Anadolu’daki matbaacıların temsili yönünden çok önemli olduğu vurgusunu yapıyor. Gürbüz, anlaşmalı matbaaların sıkıntıları, basit usuldeki evrakların basımı, e-fatura, taban fiyat uygulaması gibi konularda devlet yetkilileri ile görüşmeler yaptıklarını belirtiyor. “Ülkemizdeki kargo şirketleri faturasını kendi basıyorsa burada bir sorun var demektir. Bu firmalar taşımacılık mı yapıyor, matbaacılık mı yapıyor” diye soran Gürbüz, “Diğer sektörlerde taban fiyat uygulaması varken bizim sektörümüzde neden olmuyor. Bu konuda sivil toplum örgütlerinin çok iyi politika yapması gerekiyor” diyor.
İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Erdoğan Köse, matbaacılık sektörünün hak ettiği konuma gelmesi için ulusal ve uluslararası toplantıların önemine değinirken, sektörün birlik ve beraberlik içinde olması halinde akademisyenlerin her türlü desteği vereceğini belirtiyor. Bu yıl 5’incisi düzenlenen Matbaa Sempzyumu’nun geçmişinden de bahseden Köse, milyarlarca liralık bir sektörün uluslararası bir toplantısının olması gerektiğinden yola çıkarak Matbaa Sempozyumu’nu düzenlediklerini ifade ediyor.
Sektörün çok fazla makine yatırımı yaptığını söyleyen Köse, yurt dışından makine getirenlerin ne iş yapacaklarını ve iş potansiyellerini belgelemeleri gerektiğini dile getiriyor. Köse, Matbaacılık Fakültesinin kurulması gerektiğinin önemine dikkat çekerken bunun ancak sektörün desteği ile olabileceğini ekliyor.
Yaklaşık 3 saat süren toplantının çok verimli geçtiğini belirten katılımcılar, matbaacıların sorunlarının dile getirilmesi, birlik ve beraberliğin geliştirilmesi için düzenlenen toplantıların artması temennisinde bulundular.