Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD)’ın geleneksel seminerlerini sürdürüyor. Dernek 29 Mart’ta Swisotel Bosphorus’ta düzenlenen seminerinde karton üreticisi Smurfit Kappa ve karton tedarikçisi Cypap Papier firmalarını konuk etti.
Cypap Papier: 20 ülkeden alım yapan, 40 ülkeye ihracatı olan bir kağıt ve karton tedarikçisi
KASAD Yönetim Kurulu Başkanı Alican Duran’ın takdimiyle başlayan seminerde Cypap Papier’in Genel Müdürü Mücahit Zengin firma hakkında bilgi verdi. Avusturya’da yerleşik Smurfit Kappa, 34 ülkede 370 üretim tesisi ve 45 bin çalışanıyla bir dünya devi. Cypap Papier, Smurfit Kappa’nın kuşe karton ve gri karton ürünlerinin Türkiye Temsilcisi. Mücahit Zengin’in firma hakkındaki kısa tanıtımının ardından Smurfit Kappa Karton Fabrikaları Direktörü Peer Heinecke sektörle ilgili son durumun genel bir değerlendirmesini yaptı ve firmanın Baden, Hoya karton fabrikaları, Herzberg ve Wrexen fabrikaları ve bu fabrikaların ürünleri WLC ve gri karton yanında, firmanın geliştirdiği sıfır migrasyon, yağ, nem ve su buharı bariyerli özel kartonlar hakkında bilgi verdi.
Cypap Papier (Bomo Cypap) firmasının geçmişi, 1978 yılında İskandinav kağıt üreticilerinin (Norveç’ten Borregaard ve İsveç’ten MoDo) kağıt ihracatı için ortak girişimi Bomo adıyla kurulan firmaya dayanıyor. Bugün 20’ye yakın ülkeden mal alan firma halen 40’a yakın ülkeye ihracat yapıyor. Çin’de, Kore’de, Hindistan’da, ABD’de, Mısır’da satın alma ofisleri var. Cypap Papier, Türkiye’de Smurfit Kappa’nın dört fabrikasının ürünlerini ‘solid board’ ürünlerini satıyor; Koehler’in oyun kağıdı, termal kağıt, fotokopi ürünlerini, ayrıca ABD ve Uzak Doğu’dan bardak kartonu, Amerikan Bristol, özel ürünler alıp satıyor.
Mücahit Zengin, “Son yıllarda özellikle konumum itibarıyla Türkiye’deki karton üreticilerinin ürünlerini Afrika başta olmak üzere, öteki tüm pazarlarımıza satmak için özel çaba gösteriyorum. Şu anda Frimpeks, Kipaş, Som Kağıt, Polibak gibi üreticilerimizin ürünlerini Afrika pazarlarına ulaştırmaya başladık” diyor.
Smurfit Kappa ‘solid board’ ürünleri
Smurfit Kappa, üç kıtada, 34 ülkede faaliyet gösteriyor. Grubun dünya çapında 45 bin çalışanı, 370 tesisi ve 64000 müşterisi var. Firmanın WLC (Kuşe Tripleks Karton) ve FBB (Kuşe Bristol Karton) satışları toplam hacmi 2015 yılında 6,16 milyon tondan 2016’da yaklaşık 6,27 milyon tona yükselmiş. Satışlar Avrupa’da % 2.6, D. Avrupa’da % 1.3 düşmüş; Avrupa dışı ihracat pazarlarında % 14 civarında artış göstermiş ve 477 bin tona yükselmiş.
Smurfit Kappa ‘solid board’ ürünlerini üç grupta üretiyor: Birincisi kasa kartonu olarak kullanılan kalın gramajlı karton, ikincisi kromo karton yani kutu kartonu ve üçüncüsü kırtasiye ürünlerinde ve matbaalarda kullanılan grafik kartonu. Peer Heinecke, Smurfit Kappa ‘solid board’ ürünlerinin avantajlarını şöyle anlatıyor. “Aşırı nemli ortamlarda yüksek performans veriyor ve konstrüksiyon dizaynında limitsiz çalışabiliyor, çok farklı konstrüksiyonlar yapabiliyorsunuz. Daha rahat işlenebilen bir ürün. Suya direnci çok güçlü olduğundan kasalarda kullanımı avantajlı. İnce olduğundan depolamada avantaj sağlıyor. Baskı kalitesinin yüksekliği dışında, son kullanıcı makinelerini hızlı çalıştırabiliyor.”
Smurfit Kappa’nın Baden fabrikası Multiprint (GD2), Top Print (GD3) kromo kartonlarını ve Multiprint K (GT4), Top Print K (GT4) kuşe tripleks kartonlarını üretiyor. Hoya fabrikasında ise Hansaboard (GD2), Euroboard Special White (GT2), Twin Coat (GT1) ve Euroboard Special Kraft (GT4) markaları üretiliyor. Wrexen fabrikası grafik kartonları, Herzberg fabrikası ise ambalaj (kasa) kartonu üretiyor. Kromo karton ve tripleks karton ürün grubunun dörtte biri gıda dışı, dörtte üçü gıda ambalajında kullanılıyor.
Peer Heinecke, GT2 ürünlerini kullanan firmaların başarı hikayelerini paylaşırken, “Bizim ürünlerimizin bariyerlerinde kanserojen olduğu ifade edilen PFOA ve PFOS kullanılmıyor” diyor.
Smurfit Kappa’dan migrasyon çözümü: MB12
Smurfit Kappa tanıtımının önemli bir konu başlığı da migrasyondu. “Şu anda ve önümüzdeki yıllarda Avrupa’da migrasyon ve nasıl ölçüleceği önemli bir tartışma konusu” diyen Heinecke, AB Komisyonunun yöntemleriyle Almanya’daki yöntemlerin büyük farklılıklar içerdiğini, Almanya büyük tüketici olduğundan oradaki düzenlemelerin baskı hale geldiğini, Almanya’daki bazı sivil toplum kuruluşlarının bu konuda çok aktif hale gelmeye başladıklarını vurguluyor.
Eylül’deki seçim sonuçları öngörülemez olduğundan gıda ile ilgili Alman bakanlığı bu konuda bir yasa taslağını Eylül’den önce geçirmek istiyor. Bu yasada sadece Madeni Yağ Aromatik Hidrokarbon (MOAH) düzenlenecek; Madeni Yağla Doymuş Hidrokarbon (MOSH) dikkate alınmayacak. Geri dönüşümlü kartondan üretilmiş ambalajda fonksiyonel bir bariyer zorunlu olacak. Bu bariyerin MOAH migrasyonu 0.5 mg/kg’ı aşamayacak. Üretici ister plastik, ister bariyerli karton kullansın, gıda ambalajının bir bariyeri olmak zorunda. Bu tamamen üreticinin sorumluluğunda olacak. Bu yasa geçerse, Eylül’den ya da yasanın öngördüğü tarihten itibaren Almanya’ya gıda ambalajı veya ambalajlı gıda göndermek problem yaratabilir. Almanya’daki önde gelen market zincirleri Aldı ve Lidl migrasyon konusunda son derece talepkâr. Aldı, Kaufland ve Rewe Group migrasyon konusunda üreticilerle iş birliği yapıyor. Edeka, Netto, Metro ve Real ise konuyu izliyorlar ve onlar da gelecekte bu konuda talepte bulunma eğilimindeler.
Peer Heinecke’nin verdiği bilgilere göre, Smurfit Kappa’nın mineral yağları tutarak migrasyonu önleyen akıllı çözümü MB12, tüm Smurfit Kappa kartonlarına uygulanabilen bir teknoloji. Bariyer uygulaması kartonun herhangi bir yüzeyine kaplama yapılarak değil, doğrudan gövdesine yapılıyor. Kartonun görünümü değişmiyor. Baskı, şekilli kesim, katlama ve yapıştırma işlemleri herhangi bir şekilde etkilenmiyor. Bu teknoloji, gıdanın aromasından hiçbir kayba izin vermiyor ve aromayı koruyor. Heinecke, “Yüzeye yapılan kaplamaların kartonun kenarlarından, köşelerinden migrasyon önleyip önleyemeyeceği tartışmalı” diyor ve ekliyor. “Bariyer kaplamada bazen hotmelti değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Bariyerde de MOSH ve MOAH olduğundan o da potansiyel bir risk olarak görülebiliyor. Üretici saf selülozlu Amerikan Bristol karton kullansa da süpermarkette geri dönüşümlü bir ambalajı olan bir ürünle yan yana konulduğunda, migrasyona engel bulunmadığından selüloz bazlı karton kullanmak da tek başına bir çözüm değil. Dresden Teknik Üniversite’sinde yapılan bir araştırmada sadece dört karton 0.5 mg/kg migrasyon değerinin altında kaldı. Bu dört üründen biri de MB12.
Bu teknolojiyi ilk geliştiren Smurtfit Kappa ve gıda endüstrisindeki değişim bu yönde devam ederse MB12 çok önemli bir çözüm olacak.”