Al-Ka Kağıt’ın kardeş firması Eser Kağıt, kağıt, karton ve her türlü matbaa malzemeleri tedarikinin yanı sıra kalıp tedarik ediyor, CtP hizmeti veriyor ve İklim Davetiyeleri bayiliğini yürütüyor.
Eser Kağıt Tic. San. Ltd. Şti., matbaacıların ihtiyaçları olan kağıt ve koli bandından paket kağıdına, baskı öncesi malzemelerine, matbaa kimyasallarına, mürekkep ve kalıplara pek çok malzeme tedariki yanında, yeni kurduğu Kodak CtP sistemiyle kalıp pozlama hizmetleri de veriyor. Al-Ka Kağıt ve İlker Atadeniz ortaklığında faaliyet gösteren firma, geniş bir ürün yelpazesine sahip.
İlker Atadeniz, “Kağıt işi büyük stok gerektiriyor. İthalatçılar Türkiye’nin her yerine doğrudan satış yapmaya başladıktan sonra, biz de işimizi eskiden olduğu gibi yapmıyoruz. Eskiden en çok tüketilen ofset kuşe kağıtları, 1. hamur ve otokopi kağıtlarını fazla miktarlarda bulunduruyorduk” diyor ve şöyle devam ediyor. “Şimdi kağıdı daha az miktarda ama daha çok çeşide yayarak bulunduruyoruz: Mukavva, krome karton, Japon Bristol, tuale kağıtlar, diğer fantezi kağıtlar vs. Fantezi kağıtlar daha çok dijital baskıda kullanılıyor. Fotoğrafçılar tüketiyorlar. Adana matbaaları yatırım maliyeti düşük, davetiye vb. basabilecek dijital makineler kuruyorlar.”
İlker Atadeniz, Adana’da sektörün durumunu şöyle değerlendiriyor. “Adana’da matbaacıların yanında çalışan ustabaşıları, kalfalar, grafikerler bir makine alarak matbaa kuruyorlar. Küçük matbaaların finansman sıkıntıları oluyor. Bunu aşabilmek için aldıkları her işte maliyeti hesaplarken elektrik, su, personel giderleri, kira ve en önemlisi amortismanı hesaba katmaları gerekiyor. Çünkü işletme için olduğu gibi gelecekteki yatırımları için de öz sermayeye ihtiyaçları olacak. Bizim Adana ve çevresinden, K. Maraş, Elbistan, İskenderun, Hatay, Osmaniye ve Mersin’e kadar bölgede çalıştığımız 480 civarında matbaa var; bunların uzun yıllardır çalıştığımız 70’i köklü matbaalar. Kendilerini koruyabilmiş ve makine parkını geliştirebilmiş matbaalar. Maliyet hesabını doğru yapamayan çoğu yeni kurulmuş küçük matbaalar, sıkıntıya düştüklerinde tedarikçilere ödemelerinde de sıkınkı yaşıyorlar; bazıları bu sıkıntıları aşamadıklarından kapanıyor.
Doğrusu belirli bir makine parkı, öz sermayesi olmayan firmalara matbaa ruhsatı verilmesi doğru değil. Bu milyonlarca liralık yatırımı olan matbaaları da kötü etkiliyor. Öz sermayesi olmayan matbaalara vadeli mal veren tedarikçiler de zorlanıyor. Öte yandan eskiden matbaacılarla çalışan Türmatsan artık matbaacının müşterisine de teklif gönderiyor. Bu da Adana’da sektörü kötü etkiliyor.”