Frimpeks’in UV lak ve mürekkep üretimi yaptığı Çorlu’daki kimya fabrikası ziyaretinde tesisler gezilerek, laboratuvarlar ve ürünler hakkında bilgi verildi. Matbaa Haber’in de yer aldığı organizasyonun öğleden sonraki bölümünde Çorlu’daki Hilton Garden Inn Otel’de bir seminer gerçekleştirildi. Katılımcıların ve Frimpeks yetkililerin bir araya geldiği akşam yemeği sonrasında otelde konaklayan katılımcılar ertesi gün Çorlu’dan ayrıldılar.
(Çorlu) Frimpeks, 1988 yılında kurulan ve bugüne kadar üretim yelpazesini geliştirerek; kendinden yapışkanlı etiketlikler, mürekkepler, vernik ve laklar, yapıştırıcılar, dijital baskı folyoları, endüstriyel ahşap kaplamalar ve bant üretimi yapan bir firma. Türkiye’de 2 ve yurt dışında 4 ayrı lokasyonda üretimini sürdüren firmanın Türkiye’deki iki fabrikasından biri Çorlu’da. Çorlu’daki kimya fabrikasında lak, vernik ve mürekkep üretimi yapılıyor. İstanbul Beylikdüzü’ndeki fabrikada da kendinden yapışkanlı etiketlikler ve dijital PVC folyolar ve spesifik endüstriyel bantlar üretiliyor. Çorlu’daki fabrikada Frimpeks müşterileri ve iş ortağı olan tedarikçi firma temsilcileri Frimpeks yetkilileri ile bir araya geldiler.
Etkinlik için çeşitli kentlerden gelen 70 civarındaki katılımcı 21 Nisan sabahı Beylikdüzü’nde kahvaltıda bir araya geldiler. Kahvaltı sonrası otobüsle Çorlu’ya hareket eden grubu Çorlu’da şirketin Genel Müdürü Emre Sayer ve Fabrika Müdürü Muhammet Altunsarı karşıladı. Çorlu Frimpeks Kimya Fabrikası Müdürü Muhammet Altunsarı ve Fabrika Müdür Yardımcısı İlknur Erduran eşliğinde laboratuvarlar ve üretim alanlarını dolaşan grup tur sonrasında konaklamak, öğle yemeği ve sonrasındaki seminer için Çorlu Hilton Garden Inn Otel’e geçtiler.
Etkinliğin öğleden sonraki bölümü bir seminere ayrılmıştı. Seminerin açılış konuşmasını yapan Frimpeks Genel Müdürü Emre Sayer Frimpeks’in tarihçesi, ürün çeşitleri, global bir şirket olma yolundaki organizasyonlarını anlattığı sunumunda amaçları için şunları söylüyor. “Biz firma olarak araştırma geliştirmeyi çok seven bir firmayız. Müşterilerimizin yapmak istedikleri özel işler için araştırma geliştirmenin maksimum düzeyde olması amacıyla gördüğünüz gibi çok önemli laboratuvarlar kurduk. Bu laboratuvarların sizin için oluşturulduğunu hatırlatmak isterim.”
Frimpeks Genel Müdürü Emre Sayer’in sunumundan notlar
Frimpeks misyonunu, “çalışanlarımız, müşterilerimiz, tedarikçilerimiz ve topluma hak ettikleri ilgi ve hizmeti vermek”; vizyonunu da “ Türk yerel pazar lideri olmak. Çoklu konumu ile dünya çapında tedarikçi olmak” olarak belirlemiş.
Firma kendinden yapışkanlı etiketlikler alanında Türkiye’de pazar lideri. Yıllık kapasitesi 300 milyon m². Hot melt ve akrilik üretimi ve bunlarla tutkal üretimi de yapıyor. Ürünlerini 70 ülkeye ihraç ediyor. Frimpeks’in etiketlik üretim yaptığı Beylikdüzü’ndeki fabrikası 20 bin m², Çorlu’daki kimya fabrikası 10 bin m²’si kapalı 33 bin m² alana sahip. Amerika lokasyonu 1500 m², Rusya lokasyonu 1000 m² ve İngiltere lokasyonu 4000 m²’de üretim yapan tesisler. Hedefler arasında yurt dışındaki tesisleri geliştirmek de var.
UV lak üretim kapasitesi geniş bir ürün portföyü ile 10 bin T/yıl olan Frimpeks bu üretimini 30 ülkeye ihraç ediyor. Türkiye’nin tek UV mürekkep üreticisi olan firma bu alanda da yine geniş bir ürün portföyüne sahip ve 1500 T/yıl kapasite ile 20 ülkeye ihracat yapıyor. UV mürekkep üretimi için TÜBİTAK desteği de alan firmanın yüksek teknolojiye sahip senkronize üretim hatları, Ar-Ge çalışmaları, dinamik ekibi ve ekipmanları ile dünya standartlarında bir laboratuvarı da var.
Çorlu’daki kimya fabrikasında endüstriyel ahşap kaplamaları da üreten Frimpeks bu alanda da Türkiye’de pazar lideri ve 40 bin T/yıl kapasiteye sahip. Bu kapasite ile de dünyada 3. sırada.
Frimpeks bu yıl İngiltere tesisinde etkinlik ve kapasite arttırımı ile merkezi SAP-ERP sisteminin entegrasyonunu tamamlayacak. Doğu Avrupa’da üretim ve dilme tesisi kurulumu 2018 hedefleri içinde. Ardından 2019 yılında endüstriyel hot melt ve tutkal üretim kapasitesinde ve ABD genelinde etiketlik, bant ve PVC üretim kapasitesinin artışı ve tüm lokasyonlarda yenilenebilir enerji kullanım artışı hedefleniyor.
TS EN ISO 27001:2013 ve ISO 9001:2015 kalite belgelerine sahip olan Frimpeks Türkiye’nin 473. Büyük Sanayi Kuruluşu (2016) ve 2010 yılında İhracatın Yıldızları Ödülü’nü almış.
Frimpeks iki ana alanda faaliyet gösteriyor. Bunlar kendinden yapışkanlı etiket kağıtları, dijital medyalar ve çift taraflı bantlar bölümü ile Çorlu fabrikasında üretilen UV vernikler, su bazlı dispersiyon laklar, laminasyon tutkalları ve endüstriyel ahşap kaplamaları.
Frimpeks 300 civarında çalışanı, Türkiye ve dünyada 8 üretim ve dağıtım merkezi ve 6 ülkede işletmeleri olan, 70 ülkeye ihracat yapan bir şirket.
Kuruluşu 1988 yılına uzanan firma UV vernik üretimine 1997 yılında başlamış. 1999 yılında ahşap kaplama üretimi, 2004 yılında etiketlik üretim, 2006 yılında ilk ihracat gündeme gelmiş. Kimya fabrikası 2010 yılında Çorlu’ya taşınmış. 2011 yılında Almanya ve Amerika lokasyonlarının açılışı yapılmış. Ardından 2012’de Rusya lokasyonu devreye girmiş. Takvimler 2013’e gelince UV mürekkep üretimi başlamış ve halen Türkiye’nin tek UV mürekkep üreten firması. Tutkal, PVC laminasyon üretimlerine 2014 yılında start verilmiş. Aynı yıl üretimde standardizasyonu güçlendirmek ve hata payını en alt seviyeye indirmek için SAP sistemine geçilmiş. İngiltere lokasyonunun açılışı ve akrilik tutkal üretim kapasite arttırımı 2015 yılında hayata geçirilen gelişme süreçlerinin kilometre taşları.
Frimpeks kimya fabrikası çalışanları arasında çok sayıda kadın kimyager de var ve yönetim kademelerinde görev alıyorlar.
GEnel Müdür Emre Sayer’den sonra Fabrika Müdür Yardımcısı Kimya Mühendisi İlknur Erduran, UV Mürekkep Satış Sorumlusu, Kimyager Fulya Kapucu ve Tutkal Bölümü Kalite Kontrol Sorumlusu Nur Erel de sorumlu oldukları bölümlerle ilgili sunumlar yaptılar.
Frimpeks Çorlu Fabrika Müdür Yardımcısı olan ve aynı zamanda UV mürekkep projesinin Türkiye sorumlusu İlknur Erduran UV mürekkepler hakkında bilgi verdi. Erduran sunumunda şunları söyledi
“Türkiye’de kurulan ilk UV mürekkep tesisi ve Ar-Ge laboratuvarıyız.”
“UV mürekkepler projesi bizim için çok önemli. Türkiye’de kurulan ilk UV mürekkep tesisi ve Ar-Ge laboratuvarıyız. Bu konuda ciddi yatırımlar yaptık. Ayrı bir üretim tesisimiz, ayrı bir laboratuvarımız, ayrı bir ekibimiz var. Projeye başlamadan önce de TÜBİTAK desteğini arkamıza aldık. Üretimde yüksek teknolojiye sahip senkronize hatlarımız var ve o makineler bu sektörün Rolls Royce’ları, daha üstü yok. Dünya’da mürekkep nasıl üretiliyorsa biz de o standartlarda üretiyoruz. Yenilikçi, dinamik, genç bir kadromuz var. Böyle dinamik bir ekiple çağa uygun, mevcut ekipmanlarla dünya standartlarında bir laboratuvarız.
UV mürekkep üretimine UV flekso mürekkepleriyle başladık. Daha sonra letterpress, ofset, dry ofset mürekkepleri (yoğurt ve ayran kaplarının üzerine basılan mürekkepleri) ürettik. Bu işin bir parçası da UV ahşap kaplamaları.
UV flekso mürekkeplerinde farklı renk şiddetlerinde; standart, extra ve ultra olmak üzere üç farklı serimiz var. İsimlerinden de anlaşıldığı üzere ultraya doğru renk şiddetleri artıyor. Yüksek çözünürlükte baskı kalitesi elde edilmek istendiğinde (aniloks numaraları değişiyor) uygulanan mürekkebin renk şiddetinin artması gerekiyor.
UV flekso mürekkeplerde shrink sleeve serisini yarattık.
Her seri process renge sahip. Yani her seride 4 ana renk (CMYK), beyaz, transparan ve ara renk denilen 15 kadar renk var. Biz bunları kullanarak software yardımıyla (elde ettiğimiz formülle) müşterilerimizden gelen renk örneklerine göre özel mürekkep yapabiliyoruz. Bu da bize müthiş kolaylık sağlıyor.
Mürekkepte ana renkler ve ara renklerden bahsettik. Bunlardan bazıları özellikli mürekkepler ve sonlarında LF kısaltması var. LF light fastness, ışık haslığı demek. Işık haslığı güneş ışığıyla rengin solmasına karşı gösterilen direnç. Bazı ürünler bu anlamda daha dayanıklı. TDS’te mürekkeplerin bu özelliğiyle ilgili detaylı bilgi veriyoruz. TDS’te bu özellik 1’den 8’e kadar derecelendiriliyor. 1 ışık haslığı anlamında en zayıf mürekkep, 8 ise en iyisi demek oluyor.
Işık haslığı ölçümünde tek bir rakam verilemiyor. Işık haslığı değeri baskı kalınlığına göre farklılık arzediyor. Baskıdaki mürekkep tabakası çok kalınsa ışık haslığı artar, yani solma güçleşir. Daha ince bir tabaka mürekkep varsa solma çok daha kolay olur. O yüzden bu yönüyle de ayrıca değerlendirmek lazım.
Bir de alkali direnç var. Alkali bazik malzemelere verilen bir teknik terim. Bazı mürekkepler bazik (sabun, deterjan gibi) ambalajlarında kullanıldığı için ayrıca alkali direnci de isteniyor. Bu anlamda sonunda LF kısaltması olan her mürekkebin ayrıca alkali direnci de mevcut.
Gelecekte UV LED mürekkepler üzerinde çalışmak istiyoruz. Daha sonra sırada UV inkjet mürekkepler ve UV serigraf mürekkepler var.
Mürekkep birkaç aşamadan oluşan bir üretim. Önce ön karıştırma yapılıyor. Daha sonra eziliyor ve mürekkep hazırlanıyor. En son ambalajlanıyor. Mürekkepte miktar olarak iki tip ambalajlama yapıyoruz. UV ofset ve letterpress mürekkepleri 2,5 kg.’lık, flexo mürekkepleri ise 5 kg’lık kutularda pazara sunuyoruz.”
UV Laklar
UV mürekkep Satış Sorumlusu Kimyager Fulya Kapucu Benzophenone Free, Bisfenol-A Free, Secondary Food Contact (düşük migrasyonlu), dijital vernikler, Hot Stamping, Cold Stamping ve diğer UV vernikler hakkında bilgi verdi.
Kapucu su bazlı dispersiyon laklarının avantajlarını; su ile inceltilebilme/temizlenebilmeleri (böylece daha sağlıklı çalışma ortamı), az koku, çevreci olmaları, konvansiyonel laklara göre püskürtme tozu gerektirmemeleri (ya da az kullanılması), yaş üzerine yaş baskı yapılabilmesi, konvansiyonel ve UV ürünlere göre daha düşük fiyatlı olmaları olarak sıralıyor. Dezavantajlarını da UV lak kadar parlak olmaması, uygulamada lak miktarının kontrolünün zorluğu, sıcak istif yapılmasının önerilmemesi, UV laktan daha yavaş kuruması, 90 gr/m²’nin altındaki kağıtlar için kullanılmasının tavsiye edilmemesi olarak sıralıyor.
Fulya Kapucu sunumunda Su Bazlı Dispersiyon laklarla; UV ofset, UV flekso, UV serigraf, UV dijital ve özel ürünlerin çeşitleri, ürün kodları, viskozite ve parlaklık değerleri hakkında da bilgi verdi. UV yeni ürünler olarak Metal Verniği, Bariyer Verniği, Metalik Kaplama Verniği, UV Alüminyum Folyo Verniği de artık pazarda yerini almış. Kapucu’nun sunumu teknik sorunlar, çözümleri ve teknik tavsiyeler ile tamamlandı.
Tutkallar
Günün son sunumunu yapan Tutkal Bölümü Kalite Kontrol Sorumlusu Nur Erel’in konu başlıkları; Selofan Tutkalları, Karton Kutu Ambalaj Tutkalları, Sıvama- Laminasyon Mücellit Tutkalları, Mobilya Ahşap Tutkalları olarak belirlenmişti. Erel, tutkalların alt çeşitleri ve tutkal kullanımında karşılaşılan sorunlarla bunların nelerden kaynaklandıklarını anlattı.